ANNONS
PersonuppgifterCookies

70. Sexlösa förhållanden

/

Liws hemligheter

,

Samliw

,

Sedan jag började skriva denna blogg har jag kommit i kontakt med en del personer som, frivilligt eller ofrivilligt, lever i ett mer eller mindre sexlöst förhållande. När jag hör detta föreställer jag mig att tjejen eller killen som vill minst, kanske vill ha sex en gång på 2-3 månader eller egentligen inte vill ha sex alls. Det jag spontant känner när jag hör om sexlösa förhållanden är att jag aldrig hade klarat av detta, utifrån hur jag idag lever.

Har själv levt ”sexlöst”

Men om jag bara gräver i min egen ryggsäck så inser jag att jag själv har levt så under en väldigt lång period med ett ex. Sexet gav mig inte så mycket, som jag berättat om, då jag hade svårt att komma. Vi prioriterade heller inte att vara tillsammans så ofta. Vi hade somrarna ifrån varandra när vi pluggade. Vi levde tre perioder ett halvår ifrån varandra p g a den enes eller den andres dröm, vilket ju var fint. Men inte så bra för vår relation. Jag gjorde mitt med mina kompisar, han gjorde sitt med sina. Det kändes som det var jag som ändå satte ramen för allt detta, men jag fick inte några direkta klagomål heller. Hur kunde jag klara det då när jag aldrig skulle klara det idag kan jag undra.

Hittade substitut för sex

Lösningen var att jag hittade substitut för sex. Såklart kunde jag ju onanera på egen hand, men det var inget direkt stort substitut. Jag tränade mycket och gjorde massa aktiviteter som gav mig kickar. Jag inredde hemmet, shoppade med väninnor, levde i perioder ett studentliv som jag gick helt upp i.

Funkar så länge man har substitut

Så länge man har substitut starka nog att ge en stor mängd endorfinkickar kan det nog funka. Den berömda maraton-/triathlon-karusellen många medelålders går in i misstänker jag i många fall är ett substitut för sex som kanske följer på sexsubstitutet som småbarnsföräldrarskapet ändå innebär.

Det finns säkert undantag, men om man tränar inför något sådant, hur mycket sex orkar man då ha? När min man eller jag har sprungit ett långpass går ofta sex bort p g a trötthet i kroppen.

Skilsmässor när sexet eller substitutet tar slut

Folk kan fortsätta med substitut i hela sina liv. Så ett sexlöst förhållande kan säkert också hålla tror jag. Men då gäller det att båda i förhållandet är nöjda med att leva sexlöst eller har nog med substitut som ger dem kickar/tillfredsställelse. Fast i slutändan, undertrycker man då ändå inte ett basalt behov? I regel tror jag många skilsmässor antingen beror på att sexet tagit slut eller att substitutet tagit slut.

Man glömmer bort kicken

Sen är det väl så att när du håller dig borta från något positivt så glömmer man kicken med det. Som t ex om man inte varit utomlands på många år och har glömt kicken med det. Sedan åker man iväg. Efteråt är man som frälst och vill redan boka in en ny resa trots att man inte åkt iväg på massvis med år. Det är därför jag förespråkar hyfsat frekvent sexaktivitet. I alla fall så mycket att man inte blir bekväm och tror sig klara livet lättare/enklare utan sex.

Sex är ”jobbigt”

Jag minns det från mitt tidigare förhållande. Det kom bara upp massa andra roliga saker jag hellre gjorde. Det är lätt att bli bekväm och prioritera egentid eller sömn istället. För sex är ju lite jobbigt, tar lite tid, man ska komma i humör och gärna ladda upp lite innan. Det kräver kanske lite piff innan, kanske sexiga underkläder. Ja det blir ett projekt helt enkelt. Men har man färskt i minnet kicken man får av det så gör man sig ju besvären inför, ja man tom njuter av förberedelsen.

Hade samma upplevelse

Jag och mitt ex träffades några år efter det tagit slut på en fika. Vi kunde då vara ärliga mot varandra och berätta hur häftigt vi upplevt sex efter att vi gått skilda vägar. Jag hade tex träffat flera som hittat min G-punkt vilket tog sexet till en betydligt skönare nivå. Det var ganska befriande minns jag, under den fikan, att vi kunde sitta där och bara glädjas åt varandra. Och konstaterade samtidigt att vi inte hade fattat grejen med sex tillsammans och att det var rätt att det tagit slut.

Finns perioder som är naturligt sexlösa

Det finns såklart omständigheter och situationer som gör att man ibland har perioder som är sexlösa och där det inte kan vara annat än helt okej. Vi har haft sexuppehåll, min man och jag, i ca 2 månader efter varje förlossning, dock inte under graviditeterna då jag haft ganska okej sådana. Efter förlossningarna vågade jag inte ha sex på ett tag, lika lite som jag vågade hoppa och studsa för mycket närmsta året efter p g a förlossningsskador. Vi har heller inte spenderat tid ifrån varandra mer än max en vecka, så det har ju också varit en skillnad från innan.

Väldigt individuellt

Jag kan bara konstatera att jag tror alla fungerar olika men att det innerst inne är ganska sunt att inte lägga sexet helt på hyllan i en relation. För jag är tämligen övertygad om att det då långsamt är som att släcka elden eller glöden som måste finns i ett lyckligt förhållande. Men hur ofta man mår bäst av att ha sex är ju helt klart väldigt individuellt. 😉

Läs också:68

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00