ANNONS
PersonuppgifterCookies

40. Att lära känna sig själv sexuellt från grunden

/

FamiljeLiw

,

Liws tankar

,

SingelLiw

,

Enligt mig är det viktigaste för att lära känna sig själv sexuellt att man förstår vikten av att utforska sig själv, med händerna. Inte bara med dusch eller vibrator. Att veta hur man som tjej tar på sig själv för att komma är en sexuell utveckling man alla gånger har nytta av. Man ansvarar ju själv för sin egen orgasm. Jag trodde ju länge att orgasmen får jag som en present av min blivande sexpartner.

Kände mig länge onormal

Det tog mig cirka 15 år att lära känna mig själv sexuellt. Jag kände mig så onormal i min sexualitet att jag vid nästan 30 års ålder uppsökte en psykolog för att få hjälp. Jag hade skrivit ner dagboksanteckningar hur jag kände just där och då. Och när jag läste igenom dem häromdagen ser jag ju att jag själv satt på svaret i mina egna anteckningar. Hennes råd blev att börja ta på mig själv! Det är nummer 1 sa hon. Sen skadar det ju inte att du träffar en mogen, kanske äldre man lade hon också till…och köper en bra porrfilm…med kvinnan i fokus.

Tog saken i egna händer

Jag gjorde sakta men säkert det hon sagt. Men ni ska inte tro att jag med spänning åkte hem och tog på mig själv. Det krävdes mycket ansträngning den där första, och andra och tredje gången. Kanske låter lite konstigt men det är sant. Jag tyckte det var sååå tråkigt. Det var ungefär som en löprunda när det regnar ute. Man orkar bara inte bege sig ut och kommer på mängder med ursäkter. Men jag tvingade mig och efter tre gånger var det lite lättare. Det visade sig vara en av de bästa saker jag gjort i hela mitt liv. Jag hade efter många år i traktorn blivit för lat för att dra hästen själv. Haha vilken liknelse. Jaja den får stå kvar. Det blev bara ett enda möte hos psykologen.

Vibratorn bra men handen bäst

När jag numera onanerar blir det lätt att jag använder en vibrator, som t ex min Satisfyer, då det går fortare. Men hand-orgasmen är i regel mycket bättre än vibrator-orgasmen tycker jag. När det får ta lite längre tid blir slutresultatet helt klart bättre. Och det är bara att konstatera att det känns ofantligt mycket smidigare och känns hundra gånger mer normalt att vid ett samlag använda handen jämfört med vibratorn. I alla fall för mig som inte kunnat detta som många tar för givet. Handen “stör” inte och finns alltid till hands, även om det är kul att ta in en vibrator ibland också. 

Sex i tonåren

Oj vad jag fantiserade hett i yngre tonåren. Men det var mest att vi sprang på en äng, föll omkull och hånglade. Sen var det inte mycket mer sexuellt än så, typ. Jag tror inte jag var redo för sex före 20 egentligen. Det var inte så givande för mig på den tiden. Men det var ju såklart spännande. Vissa menar att det kanske är som bäst för en kille i denna ålder. MEN det måste ju menas att mest stånd och lust finns i den åldern. För att se sin kvinna komma och njuta i sexet är nog en större känsla för en kille än att bara snabbt komma? Och en snabb tjej är nog mer ovanlig under 20-strecket, även om det alltid finns undantag.

Att lära känna sig själv sexuellt som ung idag

Kanske är dagens unga mer upplysta än vad jag var. Men samtidigt tror jag de blir pumpade med mycket mer krav idag. 

I unga år handlar det, enligt min mening, mest om att hitta sin sexualitet och var allt sitter och hur allt känns.

Detta med att våga testa många olika saker i sängen, kommer inte det senare? Efter allt man hör idag kan jag ju undra hur tidigt tex analsex kommer in som ett “vanligt samlag” för dagens ungdomar?

Blir dagens unga uppmuntrade?

Sägs det till en 13-14 åring att de gärna får utforska sig själva sexuellt? Eller i alla fall att de inte ska känna onani som något skamligt. Jag hoppas det. De är absolut i ålder för det och det betyder inte att de börjar med sex för det. Kanske är man rädd för att det ena leder till det andra. Men vi tjejer behöver ha ett par år på oss att lära känna vår apparat så att säga.

Behöver inte vara så pinsamt

Internet är väl det som nuförtiden i mångt och mycket ger sexualundervisning, på gott och ont. Men jag hoppas föräldrarna kan snacka med dagens ungdomar på ett mer “chill” sätt än förr. För så var det ju inte på min tid. Det var bara pinsamt och sexsamtalet förälder-barn innehöll bara praktiskt snack. Att som förälder tala med barn i 12 års ålder och uppmuntra att de kan och får ta på sig själva tror jag är bra. Att de känner att det är tillåtet.

Våga uppmuntra våra tonåringar

Den fysiska delen tror jag de kommer lyckas se sig till. Den får de garanterat veta via internet. Att skydda sig är absolut av vikt att nämna. Men det ger ju en ganska tråkig, om än nödvändig, bild av sex. För smågrabbar i yngre tonåren tror jag det räcker att bara låta de få sin egentid och utforska sig själva utan att ge dem någon skamkänsla för att de tar på sig själva. 

Med tjejer tror jag dock på ett samtal mellan mor och dotter där en uppmuntring finns i att utforska sig själv.

Hur tonårsdottern väljer att göra det är väl dennes ensak, men jag kommer i alla fall rekommendera mina döttrar att inte glömma bort händerna. Det hade jag velat att min mamma hade vågat säga till mig, så kanske vägen fram till att finna mig själv på djupet varit lättare. För att verkligen ha hittat sig själv innebär för mig att den sexuella pusselbiten fallit på plats, så var det i alla fall för mig…

Läs också:24

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00