ANNONS
PersonuppgifterCookies

38. Sex – Alla gör det, få pratar om det

/

FamiljeLiw

,

Liws tankar

,

Sex är något som de allra flesta utövar, njuter av och även gillar att höra andras resonemang kring. Men kring ämnet sex finns ett stort hemlighetsmakeri…när det kommer till den enskilde. Varför kan man undra?

En av kickarna med att skriva denna blogg är att det är så få som pratar öppet om sex, då det anses vara en ytterst privat sak.
Det har fått mig att fundera och försöka bena ut varför det är så.

Sex har blivit tabu

Varför är sexuell njutning så känsligt att prata om? Annan njutning, som t.ex. att ta emot en massage, har vi ju inget problem att prata om. Alla vet ju om att nästan alla har sex, mys eller petting eller någon annan sexuell aktivitet. Jag kan tänka mig att det har sitt ursprung i att man i ett längre historiskt perspektiv behövt få folk att jobba och ta sitt ansvar i samhället. Därför har man gjort det ”syndigt” att ha sex. Annars hade ju många inte gjort annat än att ha sex mest hela dagarna. Sex är ju en gratis sysselsättning som är ganska trevlig att ägna sig åt. Och har varit så i alla tider. Religioner har i historien använts för att ”kontrollera” folk och sex fick stämpeln att vara syndigt och något som man bara gjorde med sin äkta make eller maka i syfte att skaffa barn. Resultatet blev att folk smög med sexlivet, för de kunde såklart inte motstå denna naturliga njutningskraft.

Men sex har knappast alltid varit tabu

I den gamla klassikern Grottbjörnens folk serien läste jag om det djuriska sexet. Där kändes det som ett ytterst naturligt behov som ingen skämdes för. Ungefär på samma sätt som att de blev hungriga och tvungna att äta, behövde de ibland även lätta på trycket och ha sex. Kanske inte alltid ett så charmigt tänk, men till viss del kan det faktiskt fascinera i dagens tänkande samhälle där folk t.o.m.

avstår sex som om det inte var ett basbehov till förmån för ordning och reda och kontroll. Beröring är definitivt ett basbehov och sex, i någon form, brukar ju innehålla mycket beröring.

Sex fyller ingen samhällsnytta. Eller?

Antagligen är det arvet från vår historia som lever kvar, att det är något egoistiskt och icke samhällsnyttigt med sex. Det får man liksom sköta om hemma var och en på sin egen kammare och inte prata högt om. Det har inget med jobb, samhället eller nytta att göra, förutom nyttan vid barnagörande. Sex i sig fyller ju ingen samhällsnytta. De som jobbar med sex är ju inte accepterade att vara yrkesverksamma. Först om folk har problem anses prat om sex vara ett jobb i form av en sexolog/psykolog. Men att ha sex som ett jobb har aldrig ansetts som okej. Då är det olagligt eller åtminstone olämpligt och kallas prostitution.

2 steg framåt och 3 bakåt

Det är som kvinna betydligt enklare att ta för sig och snacka om sex idag än för ca 20-30 år sedan. Vi kan mer och mer uttala att vi gillar sex och att man njuter av att ta sig tid till detta. Vi har vågat bli mer ego, eller vågat erkänna våra drömmar och ser fler delar av oss själva. Men ändå finns den där, den osynliga blöta filten över oss som gör att vi är tvungna att hålla tillbaka elden inom oss. I mångt och mycket så har vi ju blivit mer tillknäppta än vad våra föräldrar var på det glada 70-talet och in på 80-talet när det normala var att gå topless på badstranden. Så frågan är om vi verkligen går framåt eller bakåt.

Lagom är bäst. Eller?

Många kan ha åsikter om att folk har för mycket sex, för konstigt sex, för annorlunda osv.

Att inte kunna njuta av sex är minst lika tabu som att överdriva detta njutningsfenomen. Men det är ju ändå i ”Lagomlandet” vi bor. Därför tycker jag det är spännande, pirrigt, nervöst men framförallt eggande att gå utanför det vanliga accepterade mellanskiktet och känna på ytterligheterna lite. 😉

Jag har definitivt varit i den ena ytterligheten utan orgasmer där sex i regel inte gav någon positiv känsla. Nu börjar jag närma mig den andra sidan där jag börjar våga trycka bort undermedvetna skamkänslor för att verkligen njuta av sex och stå för det.

Läs också:33

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00