ANNONS
PersonuppgifterCookies

28. Hitta den rätta? – Passion lika viktigt som person

/

Liws tankar

,

Samliw

,

Tänk att du verkligen lyckats hitta den rätta och är förälskad. När tiden sedan går upptäcker du att den sexuella koden inte helt stämmer mellan er. Men ni fortsätter att hålla ihop ändå för du är förälskad i allt annat med denna personen. Hans/hennes utseende, yrke och sociala sätt passar dig som handen i handsken. Sexet kommer väl bli bättre tänker du. Precis detta har jag upplevt.

Att inte veta bättre

Att inte ha något att jämföra med har både för och nackdelar. Mina föräldrar träffades unga och lever fortfarande ihop vilket är fantastiskt. Jag var bara 16 år när jag träffade en snygg och charmig kille och blev förälskad. Vi höll sedan ihop i 8 år bara för det alltid hade varit så. Till slut kan jag nog påstå att vi gillade varandra precis som syskon. Men vi skulle ju ändå ha sex. Det blev långt ner på priolistan, men jag reflekterade aldrig att något var fel. Jag visste inte bättre än att det mitt ex och jag hade var “som det ska vara”. Jag hade ju inte upplevt den stora kärleken än. Så hur kunde jag veta? Som tur var hann vi bara vara ett par, men det hade lika väl kunnat bli giftermål och barn om jag inte träffat på någon annan som väckte min passion.

Passion med stort P

Så dök han upp. En man som väckte en passion i mig som jag inte känt tidigare. Det hade inte behövt vara just han, bara att han väckte denna passion i mig. Han var inte ”Mr Right” för mig, men helt klart den rätta för att få mig att förstå vad jag saknade. Jag kommer ihåg att jag gick som på små moln och en helt ny värld öppnades. Jag kände att jag kunde erövra hela världen.

Att få känna passion kändes som ett mänskligt basbehov. Jag bestämde mig snabbt och plötsligt för att bryta med min partner för det fanns inget annat tänkbart. Alla pusselbitar föll bara på plats vilket var väldigt omskakande men enormt häftigt.

En risk när man träffas i unga år

Att hålla ihop med någon trots att kemin inte helt stämmer sexuellt tror jag är extra vanligt bland de som träffas i unga år. Unga personer vet oftast sämre vad de gillar med sex och hur de ska kunna komma. Att träffa någon tidigt i livet, låt säga i 16-17 års ålder känns för mig som ett lotteri. Ska man hitta den rätta på första försöken behöver man tur. Det kan fungera toppen men det kan lika väl dö ut.

Att nöja sig för att man inte vet bättre

Tyvärr tror jag några därute nöjt sig med näst bästa, för att man inte helt känner sig själv eller för att man faktiskt inte vet hur grönt gräset är på andra sidan då man blev ihop med den första kärleken. Det hade lika väl kunnat vara jag. (Såklart kan det vara precis det omvända också, att man har fantastiskt sex med någon men man fungerar inte som personer).

Att nöja sig för att vara med i gänget eller för att det ”är dax”

Jag kan också förstå att man kan nöja sig med näst bästa när man kommit i åldern då man vill ha barn. Det kan vara i 25 års ålderna lika väl som närmare 40-årsåldern. De som tillhör gänget där alla har träffat någon och då väljer näst bästa för att hänga med i gemenskapen finns också.

Tror det är många som inte lyckats hitta den rätta

Jag känner personer från alla dessa tre kategorier som jag misstänker lever med näst bästa.

Och det behöver inte alltid vara så dåligt, men jag tror inte det blir livslång kärlek av det. Förr eller senare kommer den ena partnern bryta sig loss, troligen när den får uppleva/förnimma en stor passion. Precis som jag gjorde. Och även om han inte var min blivande man, var han exakt rätt person just då som i kontrast till det “döda” sexliv jag hade tillförde hopp i mig igen.

Vi är alla olika och det gäller att passa ihop

Om du som tjej, eller kille, behöver lite mer tid på dig för att komma passar du troligen med en likadan! En omskuren man t ex tar ofta lite längre tid på sig att komma vilket kan passa en tjej som tar längre tid på sig. Jag vet för jag lever med en. För mig var det en stor del av nyckeln till att jag lyckades hitta den rätta för mig. Där matchade vi.

Samma gäller ju även det omvända. Det finns kvinnor med t.ex. vestibulit som efter de kommit får ont av att fortsätta med samlag. Då kanske denna tjej passar en man som är lite snabbare osv.

Passion med trygghet var nyckeln för mig

Att hitta rätt kod till låset är inte lätt och jag undrar ibland vad det är som avgör när man vet. För mig var det när jag kände känslan av att ha hittat hem. Jag kände passion med trygghet! Och det känner jag fortfarande. Men det gäller också att jobba lite för ett lyckligt förhållande, vilket jag skrivit om tidigare.

Läs också:42

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00