ANNONS
PersonuppgifterCookies

14. SKAM väcker minnen från förr

/

SingelLiw

,

De flesta kvinnor har sett dem, och älskat dem. Berättelsen, skådespelarna, konceptet.
Skam och Twilight är exempel på dessa gripande tonårsfängslande kärlekshistorier som är härligt utdragna utan att tappa glöden i manus eller regi. Unga blickar möts vilket i mitt fall leder till upphetsande tankar och jag blir småförälskad i min man. Detta tror jag kan ske om du är 19, 38 eller 60. Vi minns alla hur det var att vara 16-17 år. En minnesvärd ålder som ligger många nära hjärtat, vissa med trevligare minnen än andra. För mig är minnena väldigt blandade, det var spännande men otroligt jobbigt också. Och även om det gått ca 25 år sedan jag var där är minnena fortfarande tydliga.

Rosa skimmer

Jag har förstått sådär 25 år senare att det som faktiskt till stor del rörde sig i killarnas huvud i tonåren var…SEX. Men jag vill helst inte slå hål på min romantiska bild av gymnasiekillarna. För väninnan och jag hade ju kärlek i huvudet och såg på världen genom romantiska, ja idag kan tyckas löjligt romantiska, ögon. Lite löjligt blir det i alla fall när man pratar med män som berättar om sina tonårstankar. Hjälp tänker jag nästan, tänk om vi vetat. Tur att vi inte visste har väninnan och jag sagt mer än en gång till varandra. För vi vill fortsatt ha vårt rosa skimmer över denna speciella tid.

Min mans tonårsperspektiv

Min man har berättat hur han såg på sex som tonårsgrabb, inte menat att alla grabbar tänkte likadant men jag tyckte det var en intressant sida att höra om. Jo han var nog kär, i någon. På vägen till att vinna denna tjejs kärlek fanns sexpartners på vägen. Att ha sex utan kärlek var inget konstigt. Även om han var 18 år var tjejerna oftast ett par år yngre.

Jag vet inte ens om sex med den han var kär i fantiserades om. Det blev nog för nervöst och prestationen blev väl då viktigare. Det låter som att han i detta avseendet tänkte lite som en tjej. Den tjejen han var kär i fantiserade han mest om att hänga, kela och mysa med.

Analysera…eller inte

Analysera gjorde vi dagarna i ända. På rasterna, på lektionerna, på toaletterna, ja jämt och överallt. Undra vad han tänkte nu, sa vi till varandra när vi gled förbi den vi hade ögon för. Han såg ut att tänka…ja så var vi igång. Att gå förbi någon 2 gånger var totalt uteslutet för att det var för pinsamt. Om vi råkade göra det kunde vi diskutera denna händelse i en timme. För även om vi ville ha kärlek fick han ju inte veta det. Killen i coola gänget som man alltid ville ha tänkte nog bara, i bästa fall, att vi var heta. Kort och gott.
Däremot undrar jag i efterhand om killen i parallellklassen där jag alltid fick blickar i blyghet, i sådär 3 års tid. Var han kär i mig? I efterhand får allt detta mig att le. Men jag kan inte låta bli att undra, hade jag agerat annorlunda om jag visste hur det egentligen låg till?

Skam väcker den romantiska bilden

Skam-serien (säsong 2) väcker just detta romantiska sätt att se på killar i tonåren. Att de också är ute efter kärlek. Och framförallt att den där populäraste killen sökte och fann kärleken. Även Twilight-serien väcker just detta i oss-att killar i tonåren vill ha evig kärlek. Det är nog helt enkelt så vi tjejer/kvinnor vill se det.

Sex 1:a på killens lista

Även om jag och min väninna ibland anade att det nog rörde sig mycket om sex i killarnas huvud var det så olikt hur vi tänkte så vi kunde helt enkelt inte ta in det.

Sådär 25 år senare har jag kanske förstått det. Jag är nu så mogen och nöjd i vad livet gett mig i kärleksväg att jag kan acceptera att det nog faktiskt var sex som var 1:a på killarnas lista i 16 års åldern och inte kärlek. Bortsett från den blyge killen i parallellklassen då kanske 🙂

Behöver en William

Men trots denna insikten blir jag som galen när en William-typ träder fram i fullfjädrad uppenbarelse och mitt tonårshjärta börjar åter tro och hoppas att en del faktiskt såg kärlek i mig på den tiden…Kanske är det allt hångel, eller den utdragna besattheten hos killarna att de vet vem de vill ha, som är så lockande i dessa filmer. Något starkt väcker denna typen av tonårskille i alla fall hos mig. Sen är det ju en parentes att jag själv går igång på en 18 åring…

Läs också:16

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00