
Antikvarien gjorde modehistorien levande för mig
– I samarbete med Helsingborgs kulturförvaltning –
Levande modehistoria
Den 18 november öppnar Kulturmagasinet i Helsingborg upp portarna till stadens museisamling och allmänheten kan ta del av guidade turer bland tiotusentals historiska föremål. Följ med mig på en unik förhandstitt.
När antikvarien ger liv åt föremålen
Jag hade förmånen att få en exklusiv visning bland de modehistoriska föremålen och en ta en titt in i konservatorernas ateljéer igår. Det hela blev så mycket mer spännande tack vare antikvarien Pelle Johansson som gjorde föremålen levande tack vare sina små berättelser.
Antikvarien Pelle Johansson visar ett av de många modehistoriska föremål som Kulturmagasinet huserar.
Dagens location och dåtidens mode
Klänningen som Pelle Johansson håller upp är från 1920-talet och tillhörde kammarherrinnan Isabel von Dardel (född Keiller) som huserade på Villa Thalassa. Nu kanske en och annan bloggläsare hajar till. Villa Thalassa är ju den pampiga vackra villan där jag och modeteamet brukar plåta mode. Jag kan nästan höra musiken och känna feststämningen när jag tittar på bilden av Villa Thalassa och ser klänningen. Det sägs också att Isabel gillade att köra bil. Riktigt fort skulle det gå…
På tal om festligheter
Den rikt broderade rocken och sidenvästen har tillhört helsingborgaren Charles Emil Ramel. Han var hovmarskalk och bar dräkten på Napoleons kröning den 2 december 1804 i Notre Dame i Paris.
Det visade sig att denne Charles Emil Ramel var en hårsmån från döden några år tidigare och nära nog inte fick uppleva kröningen.
I slutet på 1700-talet övernattade nämligen han på ett värdshus i Toscana. Samma natt, på samma värdshus – mördades en rik judisk man. Morgonen därpå hittade man mordvapnet under Ramels säng och blodspår från offret till svenskens rum. Att en avrättning väntade var ett faktum, trots att Charles Emil bedyrade sin oskuld. Det hela hade nog slutat där om det inte vore för en värdshuspiga. Pigan som trädde fram berättade att det i själva verket var värdshusvärden var den skyldiga varpå han kom att avrättas och Charles Emil friges.
Modehistoriska skatter bland silkespapper
Riktigt fina och delikata plagg hängs inte upp utan sparas i speciella utdragbara lådor med silkespapper. Som den kjolen och livet som förvisso ser grått ut men i själva verket är violett taft med lappen A. von Essen. Det går liksom inte att bromsa fantasin när man står vid lådorna. Än mindre när man får ta del av en fantastisk historia.
Om Kulturmagasinet
På Kulturmagasinet finns Helsingborgs museisamling och den spänner över ett stort fält – kulturhistoria, naturhistoria, arkeologi och konst. Samlingen, som består av ungefär 200 000 föremål och omkring 1 miljoner fotografier, speglar helsingborgarnas och nordvästskåningarnas historia från stenålder till nutid.
Du som är intresserad av att besöka Kulturmagasinet när man öppnar portarna för allmänheten den 18 november kan läsa mer HÄR.
– I samarbete med Helsingborgs kulturförvaltning –