ANNONS
PersonuppgifterCookies

Bilsemester till Comosjön med barn

När jag var liten körde vi ofta ner till Frankrike på sommaren, en bilsemester med allt vad det innebär och på den tiden – utan både ipads och AC – HUR orkade vuxna och barn tänker man?? Men det var verkligheten då och inget att tjata om för våra generationer nu då vi är vana vid vår samtid. Men trots AC och ipads har det inte funnits på VÄRLDSKARTAN för mig att orka bila ner i Europa med barn tidigare år, främst för att mina barn aldrig kunna sova i bilen men även för att det känts som de lätt blir uttråkade och gnälliga. (Och så har jag ju jobbat hela sommaren till och från så även mammans energi att orka jonglera från framsätet har inte riktigt funnits där…)

Men i år, när barnen var 8 och 5 år nyss fyllde och med en RIKTIG ledig sommar och semester framför oss så kändes det som att det nog kunde gå. Med en liten chansning att de liksom aaaldrig sover i bilen så det fick vi ha med som inställning även om förhoppningen såklart var att de skulle vara trötta men även tröttna ibland och ta sig en liten lur. (Vi har under alla år provat åka tidigt, åka på lunchsömnen när de var så små så de brukade sova på lunchen, provat åka sent vid läggning eller till och med långt efter läggning men de har suttit vakna från Småland-Höllviken (3h) ända till natten och inte kunnat somna och jag var alltid avis på dem som hade barn som somnade så fort man körde bil in till Malmö ens och sen kunde lyfta in dem sovandes i sina sängar på kvällen. Dem hade ju också sina utmaningar såklart, med barn som somnade i bilen på vägen hem från förskolan och sen pajade nattningen osv – alla har sitt såklart.

Men ÅH vad skönt det ändå lät att ”köra på kvällen så barnen kan somna i bilen”).

Sagt och gjort, vi bestämde oss för att bila ner till olika ställen i Italien under två veckor och vi scoutade rutten och hotellen själva men eftersom SÅ många önskade en guide och det verkligen var den perfekta rutten enligt mig så ska jag såklart delge er hur vi tänkte och länkar till var vi var här i denna mastodont guide. Sätt på en kopp kaffe – att läsa detta kan ta TID, haha. Tror kanske jag får dela upp det på flera inlägg om ni ska orka?

Dag 1, bilresan från Skåne-Tyskland
Vi klurade länge på vilken tid på morgonen – eller natten – vi skulle köra för att det skulle bli optimalt för barnen. Först tänkte vi köra vid 07 så det blev en ganska ”vanlig” dag för barnen eftersom vi inte vågade räkna med att de skulle sova men till slut bestämde vi oss för att våga chansa på att lyfta ut dem sovandes i bilen vid 04. Vi hade preppat frukost och packning innan och de fick stolt välja resekläder kvällen innan som de fick SOVA i vilket var så tokigt och pirrigt för dem. Jag hade förberett med ögonmask att ta på dem så de inte skulle väckas av ljuset och mysiga sjalar som täcke men ICKE – de vaknade till när vi bar ut dem och även om jag satte mig i mitten mellan dem och verkligen de verkligen försökte somna om som vi hade pratat om så gick det bara inte. Fyra pigga, stora och nyfikna ögon tittade fram och vi gav upp till slut – och tog fram reseschemat jag hade gjort för att de skulle förstå huuuur många timmar vi skulle sitta i denna bilen, när man fick göra vad och att vi tillsammans skulle kryssa av timme för timme.

Det där bildschemat var OTROLIGT hjälpsamt och barnen var hela tiden förberedda på vad som skulle hände härnäst och tjatade inte eller frågade efter exempelvis paddan när det inte var padd-tid. Jag valde att dela upp dagen så här just för att jag upplever att de blir lite uttråkade när man får göra vad man vill på paddan och klickar runt lite väl snabbt – framförallt 5åringen. Till bilen hade jag köpt ritblock, pennor i pennskrin var packat och långa sladdar till ipadsen så att de kunde sitta i hela tiden och aldrig ladda ur.

Jag hade även preppat frukost som vi åt i kön till båten vilket var perfekt – barnen var dock hungriga tidigare ska sägas så något äpple fick langas fram från start.

Båten gick 06:45 och tog bara ca 45 minuter och det var lagom spännande för barnen och gå runt och titta, äta lite mer frukost som jag hade tagit med och så fick de välja ett spel i shopen vilket var kul.

När vi körde av i Tyskland var vi beredda på köer på vägen ner så vi hade faktiskt inte bokat något hotell för första natten utan tänkte se hur långt vi kom – eftersom vi inte visste hur det skulle gå med barnen heller. Vi körde på och att stanna och ladda bilen var faktiskt inte alls jobbigt som jag hade trott, pauserna kom naturligt när vi ändå skulle äta mellis eller fika och bilen laddade på 20-40 minuter vilket var lagom för att sträcka benen och smita på toa också.

Våra vänner hade åkt båten en halvtimme innan oss för de skulle köra ner till Kroatien och de hade bokat ett hotell i Bad Waldsee vilket vi tänkte var för långt ner för oss att bila ner på en dag så även om tanken hade funnits att vi skulle köra första sträckan tillsammans och bo där tillsammans så hade vi gett upp den tanken – men visst flöt det på och vi slapp köer så på eftermiddagen bestämde vi oss för att kolla om där kanske fanns ett rum kvar till oss… Och visst fanns det ett rum så vi slog till – vi trodde dock vi bokade ett rum med en stor dubbelsäng och en enkelsäng men väl framme fanns det bara en dubbelsäng så vi sov väl inte kanon den natten, haha.

Men det var det värt för att börja semestern med att möta upp våra härliga vänner för en middag i byn – barnen blev ÖVERLYCKLIGA kan jag säga!! Så vi började med att ta sparkarna som vi tagit på med på semestern och tog oss ner till sjön (här fanns också pool om man ville svalka sig med kidsen) och sedan gick vi runt i byn, käkade middag och glass och hade en så mysig kväll.

Dag 2, Bila till Comosjön och 3 dagar där
Vi  vaknade vid 08 och käkade frukost i lugn och ro på hotellet ute i parken och det var en skön start att inte stressa iväg efter allt bilkörande dagen innan. Barnen lekte av sig med våra kompisar och vi bestämde oss för att mötas upp på lunch i Schweiz innan våra vägar skulle skiljas åt. Bilresan andra dagen var OTROLIGT vacker och jag hade gjort ett bilschema för dagen och ett bilbingo på saker vi skulle hitta utanför fönstret – samt att vi skulle räkna hur många tunnlar vi skulle åka igenom innan vi nådde Como. Det blev lustfyllt för både stora och små.

Att besöka Lake Como har varit ett drömresemål länge och inget jag trodde vi skulle göra med barn men så blev det. Och det blev SÅ himla bra.

Vi hade bokat Grand hotel Cadenabbia vilket var över förväntan får jag säga, vi letade hotell i området och antingen såg de ofräscha ut en bit upp från sjön eller så var dem JÄTTEDYRA och såg magiska ut. Så vi letade efter något som vi alla fyra kunde bo i samma rum (ett barn i vår säng) och som hade pool för vi misstänkte ju att det skulle vara ruskigt varmt. Där var faktiskt två enkelsängar i vårt rum och utsikt över den otroliga sjön, där fanns pool och även en liiiten lekplats som barnen smet ner och lekte på emellanåt som vi kunde övervaka från poolen.

Jag gick ner och badade i sjön en morgon precis nedanför hotellet, det var inget de på hotellet rekommenderade men jag tyckte det var magiskt. Ingen badplats med steg och så men det gick finfint ändå. Morgonpromenaderna i området var också fantastiska, frukosten på våning 4 med den sjukaste utsikten var schysst och de erbjöd varm choklad till barnen i silverkannor, haha. Lyxigt värre. Vi käkade även lunch där en dag på terassen och det var gott – annars promenerade vi till en närliggande enkel restaurang vid vattnet som hette Vittoria 1894 där vi satt med sjön hängandes under oss och åta pizza och risotto under en himmel av ljusslingor.

Andra dagen promenerade vi bort till färjan och tog den över till Bellagio vilket var hur smidigt som helst. Man kan till och med köra över med bilen men vi köpte biljetter och promenerade på färjan som tog oss över på 10-15 minuter och sen var vi framme för Gelato och utforskande av Bellagio. (Jag vet att Isabella har tipsat mycket om boende och ställen här om man är nyfikne på att bo här istället). Där badade August i sjön och vi andra doppade benen men önskade att vi hade haft med badkläder… Gamla stan är mysig att gå runt i och vi passade på att äta middag på La Punta där både stora och små åt SÅ gott.

Jag hade gärna spenderat några dygn till vid Comosjön för att utforska olika områden med båt men sen var det dags för oss att köra vidare mot Lerici för några dagar vi havet!

Next up – Lerici

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00