ANNONS
PersonuppgifterCookies

Att inventera i sina relationer och sitt liv och sätta årsmål

/

FREEDAAAG!!

Jag har en ny liten fredagshälsning jag gör varje fredag efter frukost numera – händerna upp i luften och ett tjoande att det är FREDAAAG för att markera för mig själv att idag är en energi-rik härlig dag! Fyrverkerihälsningen kallar jag den, haha. Vill liksom känna att kroppens energie flödar uppåt denna dagen. På fredagar vill jag boka in roliga möten, lunchträna på bootcamp, hämta barnen tidigare och åka och äta glass direkt. Drömmen är att de är superglada när jag hämtar dem på fredagen och tjoar ”fredagsglassen” och att vi till våren kan göra en grej av att åka till olika glasskiosker då och prova olika smaker och sorter. Jag behöver något sånt positivt och härligt för oss för mina killar är inte så engagerade i fredagsmys eller helgfrukostar eller sånt och det har jag insett är något som är ganska viktigt för mig. Att dela något som är som en tradition typ. Så istället för att hoppas på att de ska tycka det är kul att pynta inför alla hjärtans dag eller att vi ska se en film ihop allihopa så tänkte jag utifrån vad mina barn gillar och tog fram en liten grej kring det. Och det är GLASS! Det kan sammansvetsa hela familjen, haha.

Just idag sket det sig dock för Charles har ont i halsen, han låter som en kråka så vi vabbar. Men jag gjorde fredagshälsningen för honom och han fnissade åt mig och glassen kan vi ju äta här hemma ändå! Så – fredagshälsningen och fredagsglassen är två av de sakerna jag kom på när jag utvärderade förra året och klurade på årets fokusområden på vår lilla ”workshop” i Båstad… En grej till i familjen är att jag vill att en av helgfrukostarna ska vara extra härlig och att vi äter den tillsammans vid matbordet alla fyra… C har ju haft fotboll lördagsmorgon och innebandy söndagsmorgon men nu har fotbollen uppehåll och sen blir det nog senare matcher så nu ska lördagsfrukostarna också vara en familjegrej har vi bestämt.

Rickard är egentligen som barnen – han bryr sig inte speciellt mycket över sånt här men eftersom vi inte sitter och äter middagar ihop på vardagarna så har vi bestämt att fredagsmiddagen och lördagsfrukosten ska vi vara samlade vid bordet. Och på lördagar beställer jag nybakade bullar som hängs på dörren till frukost – när jag var liten köpte min pappa bullar på helgen och det var LYX frukost och gav mig sånt pirr. Sånt pirr vill jag ha i vår familj också och även om det är tre killar här hemma som inte är upplagda för sånt pirr så tror jag att när vi kommer in i det så tycker de också det känns lite extra mysigt till slut.

Jag hoppas det iaf. Att de ser tillbaka på sin barndom så som jag ser tillbaka på min… Att fredagsmyset var något speciellt mysigt, med tända ljus överallt och att mamma och pappa dukade fint till middagen och att tiden fanns att spela spel eller pingis eller fotboll eller vad det nu är mina barn önskar.

Jag älskade att titta på fångarna på fortet med min familj eller sikta på stjärnorna och käka chips. Mina kids vill något annat – men oavsett vad det är så vill jag att det ska kännas lite speciellt och mysigt.

Det är en av de grejer jag kommit fram är viktigt för mig som jag saknat under förra året när jag utvärderade… Något helt annat kanske är viktigt för dig när du kikar tillbaka på året och funderar på vad saknade jag förra året? Vilka behov har jag som inte blir uppfyllda? Vad får jag för lite av? Vad får jag för mycket av? Hur vill jag förändra det? Vad drömmer jag om? Hur kan jag göra en förändring för att mitt liv ska bli lite mer så?

Här är mina lappar som jag skrev vid nyår i fjol som jag kunde öppna i år och läsa och reflektera över… Fokusera inte så mycket på vad det står på mina lappar utan nu ska ni få mina titlar som ni efterfrågat så att ni själva kan skriva era egna lappar som ni sen kan öppna om ett år.

Vi kör 4 kategorier och Rickard skriver egna likadana lappar. När vi firat nyår med vänner har vi fått dem att göra samma sak och det är en härlig stund för reflektion och att ställa in sitt sikte mot vad man drömmer om. Inga nyårslöften utan snarare drömmar och mål för året.

Hälsa 2022

Här skriver jag ner det jag vill fokusera på just nu för min egen hälsa. Hur känns kroppen? Vad vill jag ta hand om? Vad behöver jag ge fokus åt? 2021 var det återhämtning och fortsätta lära mig vila och läka. Läka efter traumaterapin och att fortsätta lära mig att livet är föränderligt så att jag försöker skapa rutnät och exakta rutiner är inget som passar just mig – jag behöver leva utefter mina förutsättningar varje dag. För det är enormt olika för just mig – om jag vaknar med smärta eller inte, om jag har fått sova på natten eller inte, vilken årstid det är eller – om jag har menscykel – var i cykeln jag är… Så varje morgon känner jag numer in ”hur är läget idag? Jag hade tänkt träna bootcamp idag, funkar det för mig och kroppen? Om inte – vill jag gå en promenad eller yoga kanske? Eller ta den tiden till total vila?”. Detta var omöjligt 2020 och en utmaning 2021 men nu känner jag verkligen att det sitter. Att jag lever efter dagsform istället för efter vad jag har bestämt sedan tidigare. Så nu har jag andar år inför 2022 – och efter ett par år av att behöva fokusera totalt på att läka och återhämta mig så har jag äntligen energi att skriva ner andra grejer i mitt hälsomål – jag skrev tillexempel ”jag hoppas på att träna bootcamp 2ggr i veckan och att kroppen tillåter det”. Jag ska alltså fortsätta lyssna in och inte göra bootcamp bara för att jag sagt det eller för att det funkade de senaste månaderna om jag skulle åka på ett smärtskov – i så fall ska jag omvärdera.

Jag vågade skriva upp tennis en gång i veckan och yoga en gång i veckan också – ” eller promenad, det jag känner för” och det känns fantastiskt att kunna skriva så…

Förra året hade jag ju mycket med läkande och även genom kosten också. (Det står grejer på baksidan av lapparna också…). Då var det ganska strikt med kosten och antiinflammatoriska resan. Jag slutade med kaffe, jag slutade med allt som bubblade, flour, jag drack bara ljummet vatten och mellan måltider, jag åt mängder med kosttillskott och drack Pac Darco te i mängder. En enorm kraftansträngning för mig. Nu jag läkt många av de punkter som var inflammerade och irriterade i min kropp och kan istället skriva upp som mål och fokus att hitta en balans jag kan leva med resten av livet i kosten. Utforska det mer.

Och så där håller jag på – och det är mitt tips till dig också. Att sätta dig ner i en härlig miljö i lugn och ro och reflektera över din egen hälsa och vad du drömmer om och hur du skulle vilja ha det – och skriva ner vad du skulle kunna börja med just nu som känns rimligt och härligt för året. Detta är bara för DIG och ingen annan.

Jobb 2022

Vissa vill ha jobbmål och andra inte – man behöver ju inte ha jobbmål men för mig som driver mitt eget bolag och som brinner för mitt jobb så känns det aktuellt att ha det med bland målen. För jobbet upptar enormt mycket tid och energi för mig och det påverkar dessutom mitt privatliv enormt mycket. Så – i fjol var det ju panik-pandemi-kris-läge och jag hade dubbel uppsättning med bröllop planerade för sommaren 2021 eftersom alla 2020 hade tryckts in i en redan fullbokad sommar.

Jag var LIVRÄDD att jag skulle bränna ut mig helt ärligt och jag har så oerhört svårt att tacka nej – så här gällde det att fokuset hela året var på att TACKA NEJ! Våga tacka nej. Våga våga våga. Det är fortvarande skitsvårt för mig men jag har övat mycket under året och det HAR blivit bättre får jag säga! Heja mig! Nya mål för 2022 är fortsatt att tacka nej och att dra ner farten lite, tanken är att 2023 ska bli ett paus-år för mig för nu har jag jobbat så sinnessjukt mycket i 11 år och jag har inte varit varken ordentligt sjukskriven eller ordentligt mammaledig eller ens vabbat utan jag har konstant jonglerat att driva mitt bolag och mina projekt i samma tempo under 11 år trots IVF:er, sjukskrivningar, graviditeter, mammaledighet osv. Och pandemin har sugit musten ur mig i otroligt mycket så jag behöver en paus och lite luft under vingarna för att hinna jobba med kreativa drömprojekt som jag aldrig får tid eller ork till. Och för att kunna göra det 2023 måste jag redan nu ha som mål att bädda för att den luften ska finnas.

Och sen slutade jag ju kolla mailen på morgonen innan jag vinkat av barnen till skolan och även på kvällen efter 21 och det har gjort ENORM skillnad i mitt välmående och i hur jag jobbar. Så det ska jag fortsätta med!

Vad önskar du av jobbet 2022? Gasa eller bromsa? Jobba mer eller mindre? Mer effektivt?

Vänner/ relationer 2022

Vem saknar du? Vem ger dig energi? Vem TAR din energi? Hur vill du lägga fokus på dina relationer 2022? Vi hade som mål att resa tillsammans med våra relativt nya vänner Louise och Kristian under 2021 och det blev flera resor tillsammans vilket var superhärligt.

Vi semestrade i Sverige tillsammans i deras stuga och vårt Borstahusen och vi åkte till Cannes utan barnen och Dubai med barnen (TACK OCH LOV MITT I PAUSEN AV PANDEMIN Í SEPTEMBER OCH OKTOBER INNAN SKITEN DROG IGÅNG IGEN! SÅÅ GLAD FÖR DE RESORNA!!) och vi växte ihop ännu mer som en familj med dem. I år har jag fokus på att verkligen ta hand om mina få djupa relationer men även att jag vill investera mer tid i två lite nyare som jag vill fördjupa. Det vet ju inte de om som jag hoppas på att umgås och lära känna ännu mer men det ger mig ett fokus på hur jag vill prioritera min tid. Att behålla kontakten med vårt Stockholmsgäng är också viktigt för oss och det gör vi genom att boka in knytis-julbordet redan nu med datum för december och informera alla. Det är viktigt för oss – det är enda gången vi ses. Osv osv.

Familj/ äktenskap 2022

Och här landar dels hur vi vill ha det här hemma i familjen med barnen. Hur vill vi umgås som familj? Vad vill vi fokusera på och varför? Vi drömmer exempelvis om att vi ska vara en familj som åker på skidsemester varje år med barnen och för att får till det måste man lägga grunden nu – även om den är PISSJOBBIG och slitsam på många plan och man kan undra om det är värt det… Men i år kanske August lär sig gå i ett par pjäxor och stå på skidorna i en platt backe och åkte supersakta och det är en grund för nästa år….och nästa år.. och nästa år… Och det är ju mysigt i fjällen med brasorna, underställen och allt det andra – även om det är rätt dyrt och vi vuxna får knappt åka något alls just nu.

Så är det en investering för framtiden. VI hoppas och drömmer också om att alla fyra ska spela golf ihop i framtiden. Att det kan vara något vi har gemensamt även när de blir större och det ger en gemenskap mellan oss fyra. Så det vill vi också se till att den möjligheten presenteras och finns under året på ett lekfullt och härligt sätt tillsammans! Vi vill göra saker med barnen var för sig och ge dem egenfokus och vi vill, som jag nämnde, få till fredagsmyset och lördagsfrukosten… Förra året var målet att lära Charles att simma och att August skulle lära sig simma och flyta med puffar – och tänk så blev det!! Otroligt häftigt, det fanns inte ens på världskartan för ett år sedan att Charles ens skulle hoppa i poolen med puffar – nu hoppar han bomben från kanten och simmar och klättrar upp och gör det igen. Och simmar hela poolen igenom – mäktigt!

Och sen har vi relationen mellan oss två i äktenskapet. Vad saknade vi förra året? Hur kan vi tanka på oss mer under detta året? Vad är rimligt och viktigt för oss? Denna biten la vi ju större tid och engagemang på i år än vi brukar – det blev som en 10 års inventering och ett drömmande om de närmsta 10 åren nu när vi firar 10 år som gifta helt enkelt. Vem är vi nu? Vill jag gifta mig med denna mannen som jag lever med nu? JA! Vill jag fortfarande leva resten av livet med denna mannen så som han utvecklats till att vara nu? JA! Vad vill jag uppleva med honom? Vad har han för drömmar jag kan stötta honom i? Vad har jag för drömmar jag önskar hans stöttning i? Hur och när får vi energi in i vår relation?

Hur kan vi se till att vi får de tillfällena under året?

Ni fattar – det är ENORMT tillfredställande att jobba med självutveckling på detta sättet tycker jag och vi får till så fina samtal som lägger enorm grund för oss varje år.

Phu – det blev ett långt inlägg men ni är många som frågat efter det så nu fann jag äntligen tiden att skriva ner allt. Hoppas ni får tid att sitta med era drömmar och mål inför 2022 i helgen!

Ha en fin fredag!

Foto So Lovely

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@johannakajson
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00