ANNONS
PersonuppgifterCookies

Världens godaste recept på lussekatter

/

Igår satte jag en lussekattsdeg innan jag hämtade barnen på förskolan och sen bakade vi ut dem tillsammans här hemma, jag har ju standardreceptet på världens godaste lussekatter som jag delat med mig av många gånger men jag lägger såklart in det här igen – för nu är ni väl också sugna på att baka lussekatter snart? Det är ju äntligen första advent nästa helg…

Att baka med barn innebär att man får släppa HELT hur det ser ut – man får också släppa lite på att man inte ska förstöra jäsningen, haha. Det knådas kanske för mycket och igår ville e ha strössel och pärlsocker på istället för russin, haha. Det skär ju lite (eller mycket) i magen på en men det tänkte jag bort för det viktiga var att de tyckte det var mysigt och gott blir det ju ändå! Och de var SÅÅ stolta över sina former och strösslade lussebullar. Och degen var så god…

Jag åt 5 varma lussebullar igårkväll, haha. Först 3 direkt när de kom ur ugnen istället för middag och sen 2 till kvällsmat med en liten kopp glögg. Mmm, årets första är de bästa!

Recept på världens godaste lussebullar:

Ingr:

1 gram saffran

2 msk rom, glögg eller vilken sprit som helst (vatten går också såklart)

50 gram jäst

175 gram rumsvarmt smör (hemligheten är äkta smör)

5 dl rumsvarm mjölk (även här är hemligheten 3% istället för lättvariant, mums!)

2 dl socker

1/2 tsk salt

800 gram (ca 13,5 dl) ekologiskt vetemjöl

Eventuellt russin, ägg att pensla med eller varför inte pärlsocker och strössel?

Man kan såklart köra milda, lättvarianter osv men för världens godaste recept så kör man all in på varenda onyttighet – det är ju bara jul en gång om året!

Som sagt…. att baka med barn är att släppa på utseendet av bullarna men ni SER ju hur fluffiga de är, godaste ever!!

Så här gör du:

1. Ställ fram smör och mjölk så det blir rumsvarmt under tiden du förbereder saffranen. Blanda sedan saffran med 2msk av någon spritsort, jag tog förra årets Blossa-glögg och det blev super!. (Du kan lägga det i mjölken också eller annan vätska) Låt det stå och dra minst 30min

2. Smula jästen och skär smöret i små bitar ner i bunken innan du blandar i mjölken och saffransblandningen på medelfart så jästen löses upp av bara farten.

3. Tillsätt socker, salt och mjöl och kör på hög fart i 10-15 minuter – det är här magin verkar! (Jag brukar börja med ca 8dl och köra det själv och sedan lägger jag på 1dl efter hand för att känns efter när degen har rätt konsistens. Den ska börja släppa från bunken men inte vara helt hård när det jäser – kör på magkänsla eller mått. Vilket som passar dig!)

4. När degen gått varm hundrasjuttioelva varv tar du ut bunken och lägger en julig bakduk över. Välj någon fin som du blir glad av att titta på, nu får du nämligen inte röra degen på en hel timme! (OBS! Passa på att provsmaka degen innan duken åker på!)… Jäs i 1h

5. Baka ut till lussekatter i alla möjliga former och lägg på plåtar med bakplåtspapper – och så på med duken igen för att jäsa i 30 minuter denna gången – gärna lite längre om du orkar vänta… (Nu behövs 2 eller 3 fina juldukar såklart – en till varje plåt)

6. Sätt ugnen på 225 grader och pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Gillar du russin så peta i dem med (men kom ihåg att blötlägga dem först så de är mjuka – annars drar de åt sig den mumsiga vätskan i bullarna så de blir lite torrare! Eller kör helt utan russin som jag!) (Eller så kör du strössel och pärlsocker som barnen i år, haha)

7. Skjuts in i ugnen i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Ät en 10-15 stycken när de är alldeles ljumma och nybakta! Mums, mums, mums!!

Lycka till!

7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00