ANNONS
PersonuppgifterCookies

Tips på semester runt Falsterbo, Skanör och Höllviken

/

Vi fick hem lapparna om sommarlov från förskolan och jag tror många nu sitter och klurar på hur man kan och vågar planerar upp sin sommar i år… Vi hade ju en resa till Mallorca inplanerad i Maj som inte blir av, den bokades främst in för att jag skulle dit och jobba men så passade vi på att kombinera med att hela familjen skulle åka med för lite sol och bad men det är typ inte ens aktuellt eller jobbigt nu att den är inställd. Tänk vad snabbt man ställer om, skidresan kände jag likadant med. Inte innan beslutet hade tagits (då var inte corona så utbrett som nu) men efter har jag aldrig känt ”åh skit också att vi inte fick åka iväg”. Man lever väldigt mycket i nuet.

Hur som – jag fick en fråga om jag inte kunde göra ett inlägg med tips till er som tänkte semestra här i trakterna (Falsterbo, Skanör, Höllviken – ja det som lätt kallas ”Näset”). Och det gör jag så gärna såklart!

På hotell Gässlingen kan man boka in en behandling i spaet och passa på att komma liiite tidigare så man hinner ta ett dopp i poolen och kanske basta lite… Tips!

Okej – först och främst så inser jag att jag själv har SÅ mycket kvar att upptäcka här i området vilket är både kul och mysigt, framförallt eftersom vi brukar spendera våra somrar just här och ingen annan stans. Frågan kom från en mamma som ville ha barnvänliga tips men jag blandar lite till er.

Stränderna

På näset är ju stränderna sådär orimligt krispigt vita med så mjuk sand så man tror man hamnat på typ Maldiverna och oftast är havet ljuvligt klart (man bör dock vara beredd på att när vinden ligger fel kan det både lukta tång och vara helt svart ett par meter av tång men det vänder lika fort igen och bor man här lär man sig älskar doften av tång…) och det finns flera stränder att besöka – bor du här en vecka så ta den som är närmst skulle jag säga. För alla är typ lika fina och det charmiga är ju alla små badhytter som finns längst stränderna, här i Höllviken och Kämpinge är de färgglada och pastelliga precis som i Skanör medan i Ljunghusen så är de vita med rundade tak – lite krispigare med andra ord… Vad är en badhytt kanske ni undrar?

Det är en liiiten stuga som vissa äger för att förvara sina solstolar, hinkar och andra strandsaker så man slipper bära dem till och från huset och de kostar faktiskt från typ 50 000kr och uppåt beroende på läget, drömmigt men väldans lyxigt alltså…

Överallt är det lagom långgrunt (okej ibland lite för långgrunt för min smak men super för barnfamiljer!) och det finns bryggor här och var men sällan man kan hoppa eller dyka från dem utan det är för ett morgondopp eller så… Jag minns när jag bodde på Bjärehalvön att i t ex Torekov så tog man morgondoppet en och en – man ställde sina tofflor i början av bryggan för att kunna gå ner och ta ett dopp – naken om man så ville – i lugn och ro och om någon kom ner mot bryggan och såg tofflor så väntade man snällt på sin tur… Vår brygga här i Kämpinge är rätt stor så det funkar inte så här men jag har hört rykten om de lite mer privata bryggorna mot Ljunghusen och Falsterbo där de har samma system. Kan vara bra att veta alltså!

Vill du parkera bra så är det Falsterbo Strandbaden (där du också har lunchställe/café och museum) eller Skanörs hamn som är bäst – i Skanör finns ju så mycket utbud och är mitt bästa tips för en heldag på stranden! Oasvsett – håll utkik efter piratbåten som kommer och säljer glass längst havet och strändernas kant… Superspännande för barnen att kliva på och köpa sin (vanliga typ GB) glass och betala till de snälla piraterna!

Gårdsbutikerna och utflykterna

Den absolut bästa gårdsbutiken vi har i området är Annedals gård som odlar så otroligt mycket gott själva, har självplock för både jordgubbar och blommor för en schysst peng och fyller hela sin butik med SÅ mycket gott och närodlat!! Dem besöker jag året runt och gärna med barnen som tycker det är spännande att plocka ihop grönsakerna.

Sedan har vi ju Almaregården som är precis runt hörnet här där vi bor, där köper vi framförallt julgranen och julpynt i deras fina lada men på sommaren kan du hitta lite delikatesser, snittblommor och spana i ladan men även svänga förbi getterna och säga hej till dem…

Vellingeblomman ligger bäst till hands för utflykt dock för både barn och vuxna, OTROLIGT barnvänligt och där kan man besöka kaninerna och fiskarna men även ibland lite andra djur – man kan spana på alla blommor och man kan både äta lunch (grillbuffé eller enkel buffé) och fika i något av deras två kafeterier… På sommaren så ska man framförallt gå ut på deras fantasy garden med barnen där man kan gå runt och se roliga figurer och byggnader gjorda av växter, gå lilla (obs lilla men ändå uppskattade) hinderbarnen och se de gigantiska dinousarierna med rapsfälten som bakgrund.

Hallongården är också ett supertips där de har självplock och mysigt café utomhus på sommaren och där köper vi svenska frysta hallon på vintern i väntan på att plocka själva men på våren och sommaren så kan man plocka både hallon, jordgubbar och ibland till och med sparris – eller så köper man dem i butiken… Missa inte att köpa hem deras magiska hallonbröd, såå gott med bara bregott på och hela familjen älskar det.

De brukar kunna leta upp ett i frysen om man ber snällt, var beredd på att barnen ser både glass och leksaker i lilla butiken där fiket finns dock…. Och kom ihåg att besöka alla djuren, en sväng in till hönsen eller ner till dammen där ankorna och getterna finns osv… Fråga den trevliga personalen om tips!

Inne i Höllviken finns ju vår fantastiska kötthandlare på huvudgatan och där köper vi alltid köttet, deras färdiga hamburgare är OTROLIGA att grilla, och så kör de ju Vaggeryds chark som korv så dem stöttar vi gärna men i år ska jag även fortsätta besöka fantastiska Ängavallen som också ligger nära här där allt är ekologiskt och närproducerat. Jag brukar köpa med mig både deras mjölk och grädde hem i glaskannor för det är liksom udden av lyx för en gräddälskare som mig. Utanför där finns en liten rutchkana och gunga också och man kan fika lätt eller så, ibland kan man köra deras lunch eller brunch med, kika in på deras hemsida… Förra året besökte jag och mamma Fridhem Gaard och spanade lite inredning och köpte filtar och deras fik vill jag gärna besöka i år också. Men främst kommer jag hänga på Annedals Gårdsbutik minsann!

Restaurangerna

Vill man tipsa eller vill man behålla för sig själv? Haha, nej det är klart jag tipsar!! På sommaren så har vi ju Strandtugg som ligger runt hörnet från oss mitt på stranden, dit går jag helst på lunchen för en dagens och ett glas vin medan barnen kan rita vid bordet eller smita ner till stranden nedanför – under uppsikt så någon vuxen får följa med på upptäcksfärden såklart… Det är magiskt att sitta där även i solnedgång men förra året levererade inte maten riiiiktigt i den klass som jag hade önskat mot läget och priset men jag hoppas på uppsving i år – det spelar iofs ingen roll med den utsikten och känslan som där är tänker jag men jag vill vara ärlig. Du parkerar vid tennisbanorna i Höllviken och går lilla bryggan ner enkelt både med och utan vagn (vagnar får dock inte plats inne på restaurangen eller trädäcket så tänk på att barnen behöver kunna sitta med vid bordet – men de har bebisstolar att hänga fast på bordet och kan värma barnmaten – bra att veta :))

Franskinspirerade BarBistro som ligger i Ljunghusen – du kör förbi Annas Bageri(där du borde köpa dina morgonfrallor… är du tidig så ser du lokala Näsetborna stå i sina trätofflor ”Falsterbotofflan” och mer eller mindre sina pyjamaser och morgonrockar vilket jag ÄLSKAR) och förbi lillla Ican och ner mot havet där du parkerar och sen finns det platser inne, på bakisdan och på trädäcket bredvid boulebanorna och även här får jag säga att de är hjälpsamma med barnen och har barnstolar – om än att menyn är kostsam på barnsidan MEN jag förstår varför. För de håller verkligen klass på sin mat och är så jädrans duktiga och trevliga.

Här ligger alltså hagar framför och havet bakom dem, en ljuvlig liten lantlig utsikt. Ät tonfisken – alltid bästa på menyn enligt mig… Okej, ett ostron också och allra helst cyklar jag ju hit en kväll utan barn och äter gott och dricker champagne men en sen lunch/ tidig middag med barn är härligt det med.

De hade en gigantisk glass som vi missade äta i somras som vi måste få till i sommar – en dansk historia med extra allt – annars kan man ju alltid cykla förbi Ljunghusens glassbar på vägen hem där det finns en liten sandlåda till barnen – är ni ute efter pizza så är Ljunghusens pizzeria här som är bäst att hämta hem ifrån! Om ni inte ska ha lyxens lyxpizza för då…

Då är det att köra ut till Skegrie och köpa Stenmarsk Pizza från Stenmarks Lönnugn som är napolitanska pizzor där du förbokar och köper dina pizzor och sen får en tidsslott när du åker dit och ser när de gräddar av din pizza utomhus i sin trädgård och du får med din hem, lätt att det blir kö och längre vänttid än man tänkt sig men de är SÅ goda så att göra det någon gång då och då är det lätt värt!

Badhytten i Skanörs hamn/ vid Skanörs strand är också ett klassiskt dundertips, superbra mat och flexibla och barnvänligt på dagtid och eftermiddag – de har också en strandhytt som är fik och där säljer de Skanörs stolthet till glass som jag älskar – da Aldo!! MUMS!

Det fina med Skanörs hamn är att där finns stor strand att hänga på men även hamnen som alltid är spännande för barnen, som fyren ni ser här bakom, båtarna och alla små fingerfoods hytter man också kan äta lite mer prisvärt på här än Badhytten.

Och OM du kan vara barnfri – så är tipset i början av inlägget att boka in en behandling på hotell Gässlingens spa, en skrubb och massage och att hänga kvar lite vid poolen… Det är mitt bästa!!

Bonustips – det kommer från Ebba som alltid pratar om ”Boel på torget” som säljer grönsaker och delikatesser samlat från lokala gårdsbutiker runt om, jag har aldrig varit där själv men det låter SÅ briljant och mysigt ju!! Hon tipsar här om Barristakollektivet också som jag aldrig besökt – ja in till Ebba och läs ännu mer tips helt enkelt – kom ihåg att läsa alla kommentarerna!! T ex glömde jag ju Majas Cottage som ligger en liten biltur från Vellingeblomman där man kan fika ute på verandan eller äta lunch och barnen kan gunga lite. Det finns MÅNGA pärlor i området helt enkelt och då har vi inte ens med utflykterna till Malmö som Malmöhus eller Danmark med den blå Planet och tivoli eller Bakken…

Hoppas du får en fin semester här nere i sommar!

6

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00