ANNONS
PersonuppgifterCookies

Gravid och viktångest (gravidupdate vecka 14)

/

Jag vet, jag vet -det har bara blivit gravidinlägg denna veckan typ och jag ska försöka blanda upp allt gravidsnack med mitt vanliga bloggande så ni som INTE är så himla intresserade av graviditeten och allt kring den faktiskt vill stanna kvar och läsa, haha. Det har varit en lite tuff vecka som gravid så det är därför det blivit extra mycket – vad vill ni mer läsa om? Bröllop kör vi ju på måndagar och vloggar på tisdagar (som numera är rätt mycket graviditet iofs….) – ska vi börja med veckans fest/duknings/dekortips? Eller något annat? Hit me med förslag!

Gravid vecka 14 – status

Ungefär nu gick vi ju ut med att vi var gravid förra gången och den gången var ju med IVF så jag minns att jag var skör och kände inte att jag ville dela med mig så himla mycket av graviditeten samtidigt som jag upplevde den. Jag började med veckouppdateringar i vecka 17 ungefär men så bananas som jag gått ”upp i denna gravidteten” tror jag är för att jag känner mig lite tryggare med att inte bli påphoppad – eller iaf klara av påhopp denna gången eftersom jag själv vet vad jag gett mig in på, förra gången var jag livrädd för både pekpinnar som kunde få mig att bli ledsen och även att göra någon annan ledsen med magbilder osv som kanske fortfarande kämpade med att bli gravida. Så känner jag iofs denna gången med – jag har största respekt för er som fortfarande kämpar <3.

Jag hittade iaf detta inlägget från när vi gick in i vecka 15 och det stämmer ju rätt bra in på hur jag mått denna veckan, ledsen och trött och tydligen hade jag magkramper då också 5-10 gånger per dag och de har börjat komma lite nu med. SÅ BRA med ett arkiv som kan påminna en!

Bilder från förra gången, då hade jag svullen mage direkt från graviditeten och sen stannade den så här ser jag ju att jag börjat ge upp vanliga byxor och körde klännigar och faktiskt gravidskinnbyxor MED mudd. Okejdå, kanske dags att leta upp dem….

Barnet är nu ca 6,5 cm långt från huvud till rumpa och är tydligen inne i en ”kraftig tillväxtfas” och nu kan man börja lyssna på barnets hjärta vilket man gör hos barnmorskan se, såå mysigt. (Man kan ju köpa hem en egen men jag är rädd att man inte hittar hjärtat och oroar sig och bökar runt i onödan – någon som hade eller har en sån hemma som testat?) Nu börjar håret växa och Bebé börjar träna på andningen.

Jag har haft huvudvärk, varit såå ledsen och av ledsamheten och smärtan så blir man ju såklart trött. Och mer ledsen. Magen syns på kvällarna men som här på bilden nedan som jag tog precis så börjar bara konturerna synas små linjer liksom som gör att den blir rund. Däremot så känns den som sagt när man har tajta byxor i midjan och det spänner och gör nästan ont så det där börjar jag ge upp till förmån för resår, vida byxor och jo – jag får nog börja rota fram gravidbyxorna från förra gången nu också… Jag har fortsatt menssmärtor och lite ont i magen till och från men ingen större fara än så länge och det var ju som sagt likadant förra gången så det stämmer.

KUB-ultraljudet gjordes denna veckan och gick superbra (vloggen därifrån finns här) och det var magiskt att se den lilla Bebé stöka runt i magen. Det är verkligen en liten människa nu även om hen är vääääldigt liten. Den lilla filuren hade exakt samma rörelsemönster som Charles i magen, som bebis och faktiskt även nu och vi skrattade mycket under och efter ultraljudet. Man ser det i videon, hur pirrig och lycklig jag är och alla tester såg bra ut och vi fick ”höga” siffror vilket såklart är skönt när man nu ändå är där och kollar. Nu längtar vi efter RUL.

Hungern släppte lite förra veckan och jag även om jag är betydligt mer hungrig än vad jag är som ickegravid så har den där panikhungern dygnet runt fortsatt varit borta förutom någon kväll när jag behövde kvällsmål innan jag skulle sova för magen skrek till och jag blev helt svimfärdig. Inatt var jag vaken med Charles 1,5 timme och eftersom jag är typen som måste äta frukost direkt när jag vaknar på morgonen så är det jobbigt att vara vaken på nätterna för då blir jag liksom hungrig till slut men det var svårt att smita ner och äta inatt när Charles behövde mig nära så jag fick ignorera allt vad jag kunde även om jag tycker det är typ omöjligt när jag är gravid.

Gissa om jag var redo för frukost imorse?!

Varm mat och lagad mat på lunchen är ett måste men jag lägger gärna till maaasssor med grönsaker till lunchen och även på mackorna vilket får mig att börja svänga om lite från att det är en kille till en tjej för jag tycker att jag har en lite annorlunda graviditet ändå hitintills – svårt att säga eftersom det var IVF förra gången och helt annorlunda nu när det är naturligt denna gången…. Men jag är lik hungrig på varm lagad mat till lunchen men något med enkla smaker på kvällen. Tyvärr har jag fastnat i lite dumma ”när mat är svårt”-tankar denna veckan och har tänkt mycket på det här med viktuppgång under graviditeten, vad man ska offra sig eller pusha sig för eller inte – som att träna ännu mer och äta mindre för att inte gå upp lika mycket denna gången men jag känner liksom att jag ORKAR INTE ha matångest genom hela graviditeten och välja bort och motstå och ignoerera hungern eller skippa kolhydreter osv. Min syster frågade mig så klokt igår

”Är du rädd att du inte är hälsosam för Bebé eller vill du bara inte gå upp så mycket i vikt igen” och den meningen satte sig för jag kunde svara på en sekund att jag är SUPERHÄLSOSAM för Bebé – jag rör på mig varje dag genom 30 minuters promenad, 30min yoga, 30min styrketräning eller någon form av rörelse men så kommer tanken krypande att det inte räcker och att jag får skylla mig själv om jag inte tränar hårdare, längre och mer liksom vilket jag INTE VILL.. Kroppen orkar inte det, den tycker detta är utmaning nog och kämpar på med det och då vill jag inte pusha och tvinga mig till 60min träning eller hårdare träning för jag vill att det ska vara enkelt och bli gjort hellre än utmanande och utmattande. Men då kommer tankarna…. ”Fan vad lat jag är, jag får skylla mig själv, har man inte disciplinen att vara på gymmet och träna hårt varje dag så är man ju lat och går upp i vikt – alla kommer tycka att jag är lat och att det är mitt eget fel och jag får väl skämmas och stå där med 30kg övervikt och ta att de tycker det även om JAG egentligen inte tycker att jag är lat utan verkligen duktig som kämpar på och gör mitt bästa utifrån situationen….”

De där tankarna MÅSTE bort. Och de har såklart gjort mig extra ledsen ovanpå gravidhormonerna denna veckan… Extra ledsen för jag vill inte må dålig pyskiskt över varken mat eller träning. Jag vill vara hälsosam men inte HÄLSOFREAK eller utmana mig själv, jag vill fortsätta äta när jag är hungrig och äta all sorters mat och om jag nu öser på med extra grönsaker som jag verkar ha älskat hitintills så är det ju extra bonus och superbra. Jag rör på mig sjukt mycket med Charles i all vår lek, och jag promenerar lugnt eller yogar lugnt eller tränar lugn styrketräning och det är okej – det viktiga är att jag är hälsosam och rör på mig och det är okej att det inte är en powerwalk eller styrketräning där jag pushar mig så huvudet dunkar och magen gör ont efter. Det måste få vara okej och jag ska bara klura ut hur jag ska nå dit i tanken.

Så ja – vecka 14 har varit en tuff vecka…. Men jag kämpar på och nu går vi in i andra trimestern – hurra!!!

Vill ni läsa om
vecka 1 och 2
3 och 4
5 och 6
vecka 7 och 8
9 och 10
vecka 11 och 12
vecka 13
hur det gick till när vi blev gravida
hur det var när vi slutade med p-pillerna

44

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00