ANNONS
PersonuppgifterCookies

Svar på Frågestunden – del 4

/

Då kör vi fjärde inlägget med svar på frågestunden tänkte jag och nu blir det bröllopsyra!
(Har ni fler frågor, kör loss i frågestunden här…)

Fråga:

”Hejsan! Jag och min fästman gifter oss nu i slutet på sommaren:) jag har hört att man egentligen ska ge ”morgongåvan” dagen efter bröllopet.. Jag hade velat ge min sambo en klocka att ha på sig under dagen men kan ja ge den dagen innan/bröllopsdagen och säga att det är morgongåvan el ska jag köpa en gåva till att ge dagen efteråt! Tusen tack för blogg och podd,har gett mig supermycket inspiration! /Linn”

Först av allt STORT GRATTIS TILL STUNDANDE BRÖLLOPET!! Wii vad roligt! Jag svarar som jag brukar – man får göra precis som man själv vill! Yes, traditionen säger att man ger morgongåvan dagen efter men ganska många brudpar har en sån tanke som du har, att det är något man vill att de ska ha till bröllopsdagen så idag så byter faktiskt de flesta sina morgongåvor på bröllopsmorgonen. Vi gjorde t ex det för Rickard fick handgjorda manschettknappar med vårt monogram på till själva bröllopsdagen och det var så fint att se dem på honom under dagen. Så jag hade absolut kommit överens med fästmannen om att byta på morgonen om du har en sån fin tanke med din present. Stort lycka till och tack för peppen om bloggen och podden.


Foto Dayfotografi

Fråga:

”Hej!  Jag ska gifta mig nästa sommar och har några (många..) frågor 🙂

1. Under själva bröllopsdagen, vem ska ordna saker småsaker som vickning, ställa fram dricka, mm? Vem tycker du är bäst att sätta på sådant? Delegera ut uppgifter till nära o kära?

2. Hur tycker du man ska tänka kring valet av toastmaster/madame?

3. Hur ska vi tänka kring placering vid honnörsbordet? Hur satt ni på ert bröllop? 🙂

4. Vi ska ha vigsel och fest på samma ställe, vad tycker du är en bra idé att göra för att hålla gästerna underhållna mellan vigsel och innan festen börjar? (som planen ser ut nu så ska vi + brudföljet ha fotografering efter vigseln)

5. När brukar brudskålen hållas? Tror jag får stoppa med frågorna där, vore väldigt glad om du kunde svara på dessa. Stor kram och lycka till!! //Cecilia”

Vilka superfrågor Cecilia, stort grattis till bröllopet nästa sommar och vad härligt att ni redan är igång med planeringen! Lite svar då:

1. Har man inte en bröllopskoordinator eller superbra hovmästare på plats så tycker jag absolut att man ska dela ut det till nära och kära för ni som brudpar ska inte göra eller tänka på NÅGONTING! Det bästa är att skriva ner alla såna små grejor och lämna ut till toastmasters, tärnor, marskalkar, värdpar och föräldrar/ syskon. Om alla bara har en eller två grejor var som de ska fixa så är det inget man som gäst tycker är jobbigt, snarare kul att hjälpa till under förutsättningen att man BARA behöver tänka på sina två grejor och kan lita på att alla andra sköter sina grejor. Så dela upp och dela ut och be varje person om bara just det som han eller hon ska göra. Sen brukar jag tycka det är smart att det finns EN person som ni litar på som har koll på allt (men inte är ansvarig för att allt görs), t ex en tärna, en mamma eller liknande som har alla små grejor/ körschema på ett papper i sin väska och som alla vet att de kan fråga om något kör ihop sig.

2. Det bästa är att välja iaf 2st då det är tungt att dra toastmasterlasset själv. Det är viktigt att personen trivs pratar framför folk och har ett organiserat sinne då det är rätt mycket körschema/ synka med kökspersonalen/ hålla koll på tider osv osv i uppdraget så det räcker inte med ”en kul kille” – kanske har ni en spelevink och en som är mer projektledare?

3. Ni ska fundera ut hur NI vill ha det på ert bröllop och strunta i vad alla andra tycker. Traditionsenligt brukar man ju ha ett avlångt honnörsbord där brudpar, brudpars föräldrar, syskon och ”gamlingarna” sitter längst en långkant men idag är det många som bryter det för att blanda upp med tärnor, marskalkar, toastmasters eller gudföräldrar. Vi körde traditionsenligt men satte alla syskon och hedersgäster på ett eget runt bord framför oss som en ”minihonnör” så de skulle ha riktigt kul för let´s face it. Ens tärna kanske inte har sin roligaste 6-timmars middag bredvid din farfar?

4. Åh vad mysigt att slippa transporten mellan vigsel och fest. Då hade jag bjudit på rikligt med brudskålsdryck (bubbel eller drinkar eller vad ni tycker passar) och riktigt bra snacks då många brukar vilja småäta under hela minglet när man ska ”vänta” på fotograferingen. Här snålar oftast de flesta lite för mycket och tänker en liten snitt och det brukar generera småtjuriga, hungriga gäster som bara upplever att de får stå och vänta… Sen kan ni låta toastmasters se till att gästerna skriver i gästboken, lämnar presenter på rätt ställe (och kanske får hämta upp en egen liten gästpresent? En godispåse/ snackspåse att mumsa på under minglet?), fota sig i photobooth osv. Sånt hinns sällan med senare så det är perfekt att köra hela det racet under minglet J. Kom ihåg att ha musik i bakgrunden för att sätta lite stämning…

5. Brudskålen brukar hållas av brudens far (och om han inte vill/ kan så brukar toastmastern hålla den) och det är den allra första skålen efter att ni gift er. Så första sippen helt enkelt.

STORT lycka till! Har du fler frågor så tveka inte på att skicka in dem till vardagsfesten .  podcast @ gmail. Com så svarar vi mer där.

Fråga:

”Hej, Jag drömmer om att jobba som fotograf och undrar hur vanligt det är att bröllopskoordinator samarbetar med fotografer och hur man bäst gör för att få kontakt? /Anonym”

Vilken härlig dröm, go for it!! Jag får 5 förfrågningar i veckan från fotografer som vill samarbeta med mig så det är svårt att sticka ut i mängden och jag tackar nej till varenda en. Jag samarbetar inte med någon utan försöker välja bästa tips och råd till mina kunder utefter just deras behov. Sen tipsar jag ju alltid gärna om mina personliga favoritfotografer som jag har jobbat med tidigare och som jag tycker är riktigt duktiga – men vi har inget samarbete och jag tar ALDRIG ut någon mellanhand/ provision eller något annat sånt.

Så om du vill få in en fot hos någon eller några bröllopskoordinatorer så är mitt bästa tips att försöka få jobba med dem en gång och visa vad du du går för – kanske kan du erbjuda en gratis provfotografering för något brudpar eller varför inte koordinatorn själv så får denne se vad du går för? Lycka till!!

Alla foton tagna av Dayfotografi

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00