ANNONS
PersonuppgifterCookies

”Köpstopp” ett helt år, hur gör du?

Folk som känner mig VET hur mycket jag shoppar! Speciellt min man. Förra året satt han vid några tillfällen och gnällde sådär lite lagom över att han varken hade någon skjorta som passade och att det var hål i grenen på många av hans jeans. Jag resonerade lite att ”den som först hinner  vinner?” Dvs den som bränner pengarna på kontot på kläder först är den som slipper gå omkring i trasor. Jag vann mot mannen hela 2021, och många av åren där innan också.

Det finns en app, den kallas för Handelsbanken, dvs min bank för min privatekonomi. I appen kan du se hur din ekonomi fördelas över olika genres. Förra året kunde jag få informationen om hur min ekonomi hade fördelats på klädinköp. När jag säger ”min” ekonomi så menar jag naturligtvis VÅR ekonomi då vi har delad sådan. Alltså delad när det kommer till intäkter, inte till utgifter för där vann ju jag om ni kommer ihåg. Det såg inte bra ut kan jag informera. Jag fick en liten smärre chock när jag insåg hur mycket pengar jag la på kläder. Jag behöver inte gå in i detalj på hur mycket pengar det var exakt men om du har koll på vad ett Big Mac & co kostar så kan jag meddela att jag hade lätt kunnat köpa nästan 1.400 såna mål med pommes frites och allt.

Jag avskyr nyårslöften, dom bryts historiskt nästan jämt! Kanske just för att 95% av alla löften som sluddras fram vid 12-slaget handlar om träning och mat typ, i alla fall har det varit så historiskt för mig fram tills typ 2 år sedan. Sedan har det ju varit löften i yngre dagar som var mer typ ”from nu ska jag känna alla jag ligger med det här året” (gu, jag var så mycket klokare när jag var ung, ingen fokus på kropp och storlek då inte. I alla fall inte i viktsyfte) Det löftes bröts med all säkerhet också förvisso.

Men, mitt nyårslöfte togs under sunt och nykter förnuft, baserat på både plånboken, miljön men även för mitt missbruk som Malin så fint benämnde det i tisdagens avsnitt av Mitt i Livet podden. Och det kanske är det jag har varit? En shopoholic? Det finns faktiskt Hollywoodfilmer gjorda på just det temat så det måste ju stämma att sjukdomen finns!?

Så, i januari skrev jag ner följande lista:

1: INGET nytt får inhandlas

2: OM jag behöver något så ska det inhandlas på second hand

Så enkelt va!

Och hur har min strategi sett ut för att klara detta? Jo det ska jag berätta.

1: Jag har raderat ALLA appar som bjuder in till slentrianshopping vid uttråkade tillfällen.

2: Jag har typ inte varit inne i en klädesbutik på hela 2022, med något undantag och då har jag varit som min man och sagt till mitt sällskap att ”jag ställer mig där ute och väntar”.

I början hade jag faktiskt nästan abstinens. Var inne på tradera nästan 100% av min vakna tid, snudd på ingen överdrift! Jag var med i budgivningar på plagg som nästan ingen människa någonsin önskar bära frivilligt men jag gjorde det för känslans skull. Det slutade nästan alltid att någon märkligt nog önskade dessa plagg mer än mig ändå. Tur för mig och kul för dem.

Mina inköp 2022 på second hand som jag trott jag har behövt:

2 klänningar från HM (varav en totalt överprisad från Iris Apfel kollektionen och den andra en fantastisk gul skapelse som jag undrar när jag ska bära) burit dessa antal gånger: 0

En blus / miniklänning från något danskt märke. Burit 0 gånger.

Ett set från ZARA i gråblå ton som kanske inte passar mig alls egentligen, buret 1 gång när jag provade setet.

Ett par rosa jeans med rosa hjärtan på, burit antal gånger: 1 (igår)

Guns & roses t-shirt, burit antal gånger: massor (ingen aning om vart den är nu dock)

En gammal reklam tishe för coca-cola som jag burit mängder med gånger.

1 par för små högklackade skor från HM. Haft en gång och höll på att dö av smärta.

Sen har jag panikköpt ett par skor från Arkivet i Stockholm (second hand). Dom var i storlek 42 och dom enda jag hittade, så där var jag tvungen att köpa ett par nya sulor i min storlek 39 för att kunna ha dem. Köpet gjordes pga att jag skulle ut på kvällen och glömt mina skor hemma och hade endast med mig mina svettiga skitiga gympaskor. Lite under radarn, men ändå ok.

Utöver detta har jag även rensat bland mina kläder som en galning. Här har jag låtit vänner som kommit hem till mig kika igenom på min klädställning och ta vad dom önskar med ett MEN. Dom har varit tvingade att betala 20 kronor per plagg som dom sen måste skänka till välgörande ändamål. Det har varit allt från cancerfonden, till flyktingar, till något utdöende djur och rädda barnen. Sånt känns både fint i hjärtat och kul att mina älskade kläder har fått nytt liv hos människor jag älskar som förhoppningsvis kan ge dem en ny dos kärlek.

Sammanfattningsvis då. Om jag sparat pengar: oh ja. Om det känns bra i hjärtat för miljön: absolut. Om jag kommer fortsätta med detta 2023: Vi får se vad jag säger på tolvslaget i år, jag vet garanterat att jag i alla fall känner den jag ligger med idag och kan tänka mig att fortsätta göra det. Alltså ligga med honom och att fortsätta köpa second hand.

Sen gör ju alla som dom vill såklart. Och för en person som jag som älskar mode så kan det vara lite tvetydigt att tipsa om kläder jag själv älskar vilket jag gör ibland. Jag antar att det tar tid att bli ett språkrör helt ut för detta. Vi får se vart jag hamnar helt enkelt.

Skulle du våga köra ett helt år? Och tror du att du skulle klara det? Om svaret är ja på dessa frågor så säger jag: kör, alla inblandade kommer bli lyckligare, kan nästan lova det.

Hej!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Tisdag med allt vad det innebär.

Suttit inne i 2 dygn nu men känns som 2 veckor minst. Igår var ju hela familjen hemma pga en med studiedag, en med halsont och två föräldrar som har möjlighet att jobba från hemmets inte alltid så lugna vrå. Det här med vabb får en att lite känna att livet liksom pågår där ute under tiden du själv leker serveringspersonal och uppassare.

Jag vaknade av att stora sonen badade på morgonen för det tyckte han att det fanns tid för. Efter det uppvaknandet steg jag upp och bryggde en underbar stor varm kopp med kaffe. Jag har blivit så pass gammal att jag längtar när jag går och lägger mig till att vakna igen så jag kan sitta där i soffan, med min supermjuka morgonrock och dricka kaffe och stirra tomt ut i luften och meditera med öppna ögon och min kaffekopp.

Men inte idag.

Kaffebryggaren hann precis ta sin sista suck innan jag insåg att både min stora son och min man önskade skjuts av mig till skola och båt för att ta sig till dagens jobb. Tog fram en sån där hårdplast mugg med målade zebror på och lock, för att fylla den med mitt morgonkaffe, och med den zebramuggen försvann också min efterlängtade morgonstund.

Kom hem igen, då skulle den yngsta sonen som fortfarande är sjuk utfodras. Puffar och rostat bröd med nutella stod på det här hotellets meny den här morgonen. Det är supermycket socker i Nutella jag vet, men här fanns det inte tid för en presentation om kostcirkeln med allt vad det innebär. Serverade detta och satte mig till rätta för att börja jobba. Det är lite svårt att jobba med en sällskapssjuk nioåring i hemmet som tittar på YouTube några centimeter från mitt huvud i soffan. Addera en hund som alltid är kissnödig eller har andra behov att uträtta så fort jag satt mig bekvämt.

Ingen kan stirra på en som en kissnödig hund kan.

Gick rundan med hunden i regn. Jag älskar inte att rasta hund i regn. Speciellt inte när hunden kommer in efteråt och springer ett varv med sina tassar över vår vita soffa. Notering till mig själv och alla som väljer att skaffa barn och djur: skaffa aldrig en vit soffa, det är så onödigt för den är aldrig riktigt vit.

Kollade på ”Den goda dinosaurien” med sonen samtidigt som jag jobbade. Grät ungefär 10 gånger som alltid när jag ser den filmen. Pratade med en person som frågade om jag var förkyld? Nej jag har gråtit sa jag, men förklarade det inte mer ingående än så vilket jag i efterhand kom på kanske var lite dumt.

Lagade pannkakor.

Serverade pannkakor.

”Kan vi gå en Pokémon promenad” sa halsont-sonen och tittade på mig med glad min. En mamma kan aldrig neka en son som VILL gå ut utomhus. Gick vad som kändes som flera kilometer för att hitta en speciell ”shiny” Pokémon men just nu fanns det bara ”vatten Pokémon ute” i och med att regnet föll från himlen. ”Om vi går omkring tills det slutar regna så kommer det nya Pokémon” sa sonen. Kollade väderappen och insåg att regnet var ihållande i flera timmar till. Så vi gick in.

Jobbade.

Bryggde en kopp kaffe. Eftermiddagskaffet är också en fin kopp. Tittade på klockan och insåg att skit också, sonen slutar snart och måste hämtas. Kastade mig in i bilen och körde till skolan. Märkte när jag kom fram att jag varit lite väl tidsnegativ och hade 10 minuter till godo innan han slutade. Fick feeling och gav mig själv egentid inne på Coop och hamnade vid tacohyllan och kände att ”jag behöver en mexikansk afton med allt vad det innebär”.

Handlade allt i tacoväg som Coop hade att erbjuda och slängde ner ett gäng Corona i varukorgen. Plockade upp sonen och åkte hem. Nästan hemma fick jag ett meddelande från mannen ”jag är på båten nu” Sladdade till hemma, slängde av sonen nästan i farten. Backade ut bilen och åkte tillbaka till sonens skola där båten kommer in och hämtade upp mannen vid båten.

Puh…

Om det förtjänades en tisdagsmargarita? Lyxade till det med en saltkant och chilliflakes. Visade sig att chilliflakesen brann som lava i munnen, men så värt efter denna dag.

Ansträngde mig för att skapa ett stämningsfullt middagsbord. Det ligger en strumpa på bordet vilket jag märkte efter bilden tagits.

Bad äldsta sonen duka bordet efter jag ställt fram maten. Va fint det blev.

Efter middags atmosfären. Också meditativ.

Vi släppte som vanligt ett tisdagsavsnitt av Mitt i livet podden idag.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Malin är tyvärr fortfarande väldigt dålig och dessa avsnitt är förbandade.

Har planerat 2 otroligt härliga kvinnor till på fredag. Håll utkik säger jag bara. Ingen kan ju någonsin ersätta älskade bästa Malin, men så länge hon behöver vila så blandar vi in härliga gäster i podden, och dessa två är HELT magiska kan jag lova.

Tack tisdag för att du fick mig att uppskatta och värna och vardagsglädjen i vardagskaoset. Hoppas du haft en underbar tisdag, och vill du så blir jag som vanligt löjligt glad över både kommentarer och om du trycker på hjärtat här nere till höger. Må väl och hoppas kaffet smakar gott i morgon.

Kram

6

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Jahapp då blev det inte som planerat…

Som jag har längtat efter måndagen efter dessa intensiva veckor. Hade en sån extremt tydlig plan uppmålad för mig själv. Min plan: sitta i soffan och jobba. Utan barn i huset. Kanske skulle inte ens mannen vara hemma?

När jag jobbar hemifrån så sitter jag i soffan. Ibland ligger jag ner med datorn på magen. Totalt ergonomiskt och har absolut varit en bidragande faktor till att jag fick diskbråck i nacken i våras. Läkaren som bekräftade mitt diskbråck ställde som första fråga:

”Jobbar du hemifrån?”

– Jaaaa…..(kniper ihop läpparna till ett halvhjärtat leende och tittar upp mot taket för i hopp om att slippa följande fråga)

”Och din arbetsplats, är den ergonomisk?

– Eh…ah…alltså..pffft…duvet…mmmm….

Varje gång jag får ryggproblem så kommer den här frågan upp, och varje gång lyckas jag inte ljuga mig ur den, och varje gång säger läkarna till mig att jag absolut inte får ligga i soffan och jobba. Alltså jag VET ju det, jag är inte dum i huvvet även om en kan tycka det med tanke på att jag väljer att inte följa läkarens råd…men ändå. Och det bästa av allt: Jag har alltid en serie som går i bakgrunden som ett behagligt bakgrundsbrus. ”Men hur kan du jobba om du har på serier i bakgrunden” brukar folk fråga när jag nämner detta….Alltså jag tittar ju inte på serien, och det är alltid en serie som inte kräver någon större uppmärksamhet. Jag har det mer som bakgrundsbrus för att kunna fokusera! Jag har tex sett Vampires Diaries 6 gånger (herregud Jessica, du är 46 år) men jag kan liksom inte få nog av att se Stefan och Damon, och stundtals vill jag fortfarande vara vampyr, men det är ett helt annat inlägg. Desperate Houswifes har också spelats ett par rundor i bakgrunden, lagom hjärndöda intriger som du absolut inte behöver hänga med i.

Just nu är det Greys Anatomy men där fick jag ett problem när jag kom till säsongerna jag inte sett ännu…då behöver serien helt plötsligt min fokus och då fungerar det inte (btw, träffade en bekant på akuten när jag var där förra veckan med Oscar. Hon svarade ett vänligt men bestämt nej när jag frågade om det var som att vara med i Greys när hon var på jobbet). Just nu ”tittar” jag på Girls igen för 3 omgången på HBO, kan också rekommenderas som bakgrundsbrus om du behöver koncentrera dig. Viktigt: det fungerar inte med en serie du ser för första gången då endast ca 15% av din fokus får ges till serien. Jag tror det är perfekt med 85% fokus jobb och 15% fokus distraktion, har jag något som distraherar mig så behöver jag nämligen fokusera ännu mer för att få jobbet gjort.

Jag är som en maskin dessa dagar. Nu blev det inte så. För tydligen hade vår stora son studiedag, vilket jag såklart hade glömt bort. Och vår yngsta son fick halsont och feber lagom till läggning i går kväll. Och min man bestämde sig iom detta att vara hemma han också. Ni förstår vad detta innebär: matbamba. Frukost, mellis, lunch, mellis, var är min iPad, vart är min mobil, vart är min ditt vart är min datt. Jag kunde inte alls titta på Girls i bakgrunden när jag jobbade för yngsta sonen satt och spelade Roblox 4-5 cm från min hjärna och mannen satt i köket och hade viktiga jobbsamtal med sin kollega ”hö hö hö”.

Urval från dagen…

Pokemonpromenad i regn. Precis vad jag älskar.

Dagens lunch som gjordes på en färdig pajdeg. ”Inte gott alls” fick pizzan som betyg..

Middag..veganskt temafest idag.

Perfekt position för att se att någon av barnen har skrivit på spegeln. Eller så är det mannen.

I morgon är 2 av 3 borta. Jag har köpt 4 paket glass till sonens onda hals. I morgon ska maskineriet få glöda tänker jag. Hoppas ni får en fantastisk vecka. All kärlek till er och obegränsat med glass.

Jessica

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00