ANNONS
PersonuppgifterCookies

Merkurius konjunktion Pluto (räntehöjning)

/

Riksbankens nya räntehöjning och planeterna

Kära läsare,

Idag meddelade Riksbankschefen att styrräntan höjs till 3 % till följd av den höga inflationen.

Ingen verkar särskilt förvånad. Men kritiken låter inte vänta på sig från olika håll.

Planetmässigt så kom budskapet dagen innan energin mellan Merkurius (nyheter, besked) och Pluto (krediter, lån, skatter, avdrag, skulder) kulminerar i en konjunktion i Stenbockens tecken.

Vi har Pluto och Merkurius i kontakt med den 29:e graden, den s k krispunkten. Där kommer Pluto röra sig från och till under 2023/2024.

Vi har fler räntehöjningar att vänta och enligt stjärnorna kommer det inte ta slut i och med nästa förväntade besked, senare under våren.

När Pluto skiftar tecken den 23 mars kan vi få se särskilt gungiga tider, rent ekonomiskt. Håll ögonen på den 20 mars – 4 april och se vad som sker.

Vad göra för att arbeta med stjärnorna och det ekonomiska rådande läget?

Nu gäller det att använda Plutos list och Merkurius skarpsynthet för att informera sig och göra smartare val i vardagen. Pluto och Merkurius visar att nyheterna och fokus centreras kring pengar på en styrandenivå (Stenbocken) men det visar också att vi får chansen att granska vår ekonomi för att strukturera upp den på ett annat sätt. Vi kan hitta lösningar och se på pengar på ett nytt, informerat sätt.

Nu är en mycket bra tid för att sätta sig ned och räkna ihop alla utgifter.

Vilka är de onödiga utgifterna?

När jag gjorde detta under hösten 2021 kunde jag se att jag la tusentalskronor på onödiga saker. Genom att göra smartare val kunde jag spara in de pengarna istället. Abonnemang är något som många betalar för bara för att de ”inte orkar ta tag i att säga upp det”.

Extra kaffe på stan eller luncher och middagar på restaurang- jag har dragit in i stort sett rubbet.

Vad är det du inte vill låta bli med?

Hårfrisör, god helgmat med familjen, ett teaterbesök i kvartalet?

Genom att prioritera rätt så kan ett personligt sparpaket fortfarande ge dig möjlighet att unna dig det som du verkligen vill ha.

Ibland kan man byta utgifter mot tid också. Det gjorde jag med min hemsida och marknadsföring för digitala kurser. Jag skalade ned utgifterna för annonsering men började istället att länka manuellt. Resultatet blev detsamma.

Desperate times, desperate measures. Pluto vill att vi transformeras för det bättre, hur så än må vara.

Jag är fullt medveten om att det idag kan anses vara en lyx att ha möjlighet att kunna dra in på något och kanske till och med spara pengar. Många av oss har redan dragit in på så mycket att det kanske faktiskt inte finns en chans att göra något mer än det man redan gör.

Men, för den som är medveten om att det finns ”slarvutrymme” i budgeten så kan de här enkla knepen ovan, faktiskt frigöra en hel del pengar.

Jag mötte en kvinna på en lågprisbutik i höstas. Vi möttes i ostavdelningen där vi tog samma osttyp som såldes för ett väldigt bra pris.

”Jag sparar in inflationen här”, sa hon och blinkade åt mig.

Exakt, tänkte jag.

Det är så man får se det. De extra ansträngningarna man gör, som att gå några extra kvarter till en lågprisbutik några gånger veckan, för att ekonomisk leva nästan som innan, ger resultat.

Merkurius och Pluto kan hjälpa oss att hitta möjligheter att finna de där små (eller stora) ekonomiska hålen som läcker pengar dagligen, månatligen och årligen.

Ett av de första stegen för att ta kontroll över sin ekonomi, är att ta reda på exakt hur mycket utgifter respektive inkomster man har. Många har bara en hyfsad aning.

Vet du?

Passa på att använda dig av torsdagen och fredagen för att ta fram dina siffror och se var du kan spara in på i onödiga utgifter. För den som  har utrymmet så kan man testa att varje dag föra över en liten summa till ett sparkontot. 10 kr eller mer, den sista dagen i månaden kommer det att bli minst 300 kr. På ett år blir det cirka 3 600 kr. Det kan bli ett välkommet extratillskott för en ekonomisk nödhink eller för att krydda tillvaron. Många bäckar små.

Ta hand om er och tack för att ni läser här!

Kramar

Helena

5

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00