ANNONS
PersonuppgifterCookies

Kan man ge ut en bok gratis?

/

Läsarfråga om att ge ut böcker själv

Rätt ofta får jag mail med frågor kring bokutgivning. Jag älskar de frågorna eftersom min egen dröm om att få skriva och ge ut böcker var det som triggade min bloggresas start.

Frågan jag fick den här gången handlar om kostnader kring att ge ut en egen bok:

Kan man ge ut en bok gratis?

För att inleda med en förtydlning så var det några år sedan jag gav ut böcker på Amazon men jag tror inte att några större förändringar har skett när det gäller kostnadsbiten.

Med det sagt; om jag idag hade velat ge ut en tryckt bok till  minsta möjliga kostnad (ett helt gratis alternativ har jag inte) hade jag valt att skapa en Kindle bok, en e-bok, och sedan via deras tjänst ”omvandla till tryckt bok” gett ut den via Amazon/KDP.

Finns tillgänglig även i svenska bokhandlar

En tryckt bok som finns på Amazon, finns även tillgänglig för svenska bokhandlar. Boken kan hitta sina läsare genom att köparen söker på adlibris eller bokus.

Om man kan formattera och skapa sin e-bok själv (vilket är väldigt lätt tack vare manualerna som finns på kdp.amazon) så har man besparat sig mycket pengar.

Jag använde tjänster/gigs på Fiverr för att köpa in det jag inte kunde skapa själv: bokvideos, bokomslag eller sättning.

Pris:

E-bok/Kindlebok: Om man formatterar själv men köper bokomslag via Fiverr och rätt till bild/foto/illustration: Total kostnad ca 25 dollar/boktitel

Tryckt bok: Om du vill skapa en tryckt version av boken krävs en ny sättning. Även denna kan köpas in hos ex Fiverr eller, om du är duktig själv, i något designprogram. Priserna ligger troligen på ca 50 dollar.

Total kostnad för tryckt bok, om vi lägger oss i överkant; 100 dollar.

Se till att ha rättigheterna själv!Var noga med att alltid själv inneha rättigheterna till bilder/illustrationer eller fotografier.

Säljarna på ex Fiverr har rättigheten att använda verken men inte att föra rättigheten vidare. Jag köpte ett paket om fem bilder för några hundralappar för att slippa ha mardrömmar om upphovsrättighetsfrågor. Jag använde mig av Shutterstock då jag fann allt jag sökte där. Men det finns alla möjliga liknande fotosidor att välja mellan.

Jag tror inte att det finns någon annan i Sverige som kan tävla med ett ge ut en bok för den kostnad som Amazon gör. Om ni känner till en sådan variant så skriva gärna och berätta!

Böcker är ett utmärkt sätt att sprida kunskap kring sitt varumärke eller starta en karriär inom informationsindustrin (som blomstrar). Dessutom är det väldigt roligt att bara få bestämma själv och inte behöva vänta på ett bokförlags, ofta långsamma, beslutsprocess. Det är ju drömmen att få bli antagen av ett välrenommerat bokförlag, missförstå mig inte, men om man inte lyckats och vill ta tag i saken själv är Amazons/Kindle Direct Publishing verkligen ett fantastiskt alternativ.

Jag hade varit väldigt nära ett bokkontrakt flera gånger men hade också väntat i många år och då kändes det underbart att kunna göra slag i saken själv. Ironin i det hela blev att jag precis då blev kontaktade av ett bokförlag för att ge ut en bok och så rullade det på. Jag ger dock ut min fantasytrilogi själv, via Bonniers Type & Tell. Det har fungerat toppen men kostar mer än Amazon. (Vill minnas att den senaste tryckta boken kostade ca 7000 kr att ge ut.) Jag valde dem för att kunna arbeta helt på svenska i kontakterna med sättare m m och för att jag fick en väldigt positiv relation till de ansvariga där.

Jag skulle dock inte backa för att testa Kindle-böcker igen. Det är lekande lätt, snabbt och roligt. :-)

Hoppas inlägget inspirerade er som vill ge ut en bok!

Fortsatt glad tisdag!

Kramar

Helena

8

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@helenashoroskop
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00