ANNONS

Boklördag. Vill du självpublicera internationellt?

/

Över landgränser med bokmanus är inne nu!

Många av er som skriver har kanske använt sommaren till att fila på era manus. Med så mycket betoning på internationella kopplingar, entreprenörskap, kreativitet och skrivande som stjärnorna bjuder på sedan Jupiter flyttade in i Lejonets tecken den 16 juli, så är nog en hel del också lockade av möjligheterna att ge ut sina verk själva. Och då på en internationell marknad.

Jag har redan tidigare skrivit om den inspirerande indie-författaren Hugh Howey och svenska Emelie Schepp. Två personer som slutat vänta på förlag och agenter och istället valt att ge ut sina böcker som e-böcker på egen hand och som sedan nått enorm framgång och fått bokkontrakt.

Om man är sugen på att själv prova på att ge ut sin bok som e-bok på en internationell marknad finns det flera vägar att vandra:

Amazon

Nu kan du ge ut din e-bok på svenska språket. Besök KDP Amazon och se på filmen som finns där. Det är verkligen lika lätt som det ser ut. Om du sedan vill ge ut en tryckt version av din bok går det alldeles utmärkt, och till en fantastiskt bra penning också, på CreateSpace. Om man vill ha hjälp med att få till formattering och sättning av boken kan man få hjälp både på CreateSpace, Fiverr eller kanske hos den här mannen som har det som sin specialité.

Gumroad

Ett prisvärt och enkelt alternativ att använda är också Gumroad. Detta alternativ är särskilt att föredra om man redan har ett stort följe på sin blogg eller i sociala medier. Man betalar ingenting utan du och Gumroad tjänar endast pengar när du säljer en bok. Man kan även lägga ut böckerna gratis.

Atlas O´ReillyDetta är en för mig ny sida för självpublicering. Fördelen är att de tycks erbjuda ett lätt sätt att få sitt dokument konverterat till vilket format man än vill från ett Microsoft dokument.

Hur säljkanalerna fungerar är jag osäker på. Jag får intrycket att man skapar sin bok där för att sedan ta den vidare till Amazon, Barnes & Noble etc. Men då kan man ju egentligen bara gå direkt till Amazon som sköter konverteringen åt en. Men det är möjligt att Atlas O´Reilly är väldigt bra för att skapa böcker som kräver lite mer om man t e x ska ha bilder, staplar och diagram. Någon som kanske redan testat denna sida?

Låt inte manus ligga och skräpa på hårddiskar om de inte antas. Bara för att du inte hittat rätt förläggare ännu så betyder det inte att du inte kan få läsare därute. Lyckas du sälja din bok på egen hand, som Howey och Schepp, kanske ett bokförlag snart knackar dig på axeln.

Jag önskar er en fortsatt härlig lördag!

Kramar

Helena

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00