ANNONS
PersonuppgifterCookies

Boklördag: Illustrationer, korrektur och redaktör

/

Äntligen lördag! Den här veckan har det varit full fart vad gäller idéer, skrivande och intensivitet. En del oväntade händelser också. Mycket roligt. Jag planerar för en skrivande sommar och med den kontakt som snart uppstår mellan Solen och organiserade Saturnus, passar jag också på att planera lite vad gäller blogginlägg.

Men nu till några tips för hur man kan göra när man behöver illustrationer till sin bok:

När jag bestämde mig för att ge ut böcker på Amazon blev jag inte bara personen bakom texten utan i samma veva också art director, PR-ansvarig och tekniknissa. Omslaget tyckte jag var det viktigaste och det svåraste att komma tillrätta med. Innan jag visste hur jag skulle ta mig runt problematiken med omslagsdesign hade jag först läst en massa om hur det inom nätvärlden är så oerhört viktigt med en vinnande annons och ett snyggt proffsigt omslag till sin produkt. Potentiella köpare kan ju trilla över ditt omslag eller reklam för din bok av en ren slump och effekten man vill uppnå är att bokens titel i kombination med omslaget är så där smaskigt lockande att de åtminstone klickar för att få läsa lite mer om boken.

Ok, så det är superviktigt med att snyggt omslag. Något som är så långt ifrån jag-klippte-och-klistrade-lite-hemma som möjligt. Sånt går bort direkt.

Ska kostnaden stoppa mig?

Det finns illustratörer lite överallt. Med några tangentklick hamnade jag både i Asien, USA och Latinamerika. Nej, att hitta duktigt folk var inte det som var problemet. Det var priset och den närmast galna utmaningen i att jag hade en idé som jag på något sätt skulle förmedla till någon som förhoppningsvis förstod exakt vad jag menade och sedan levererade ett helt fantastiskt omslag. Det hände inte, kan jag bara säga.

Men, tack vare alla dessa böcker om nätentreprenörskap som jag läste vid tiden hittade jag några riktiga bra tips för hur man kan få till ett fint omslag för en mycket billig penning.

Vad är du beredd att lägga ned på ditt omslag?

Det finns en riktigt guldgruva som heter Fiverr.com. Här säljs och köps tjänster för, precis som namnet antyder, ynkliga 5 dollar. Och du hittar ALLT här. Vill du ha hjälp från Hollywoodskådisar för att bli din personliga talesperson? Eller kanske behöver du någon som bloggar om dig i USA? Eller behöver du hjälp med att snabbt konvertera ditt word dokument till e-pub? Och,  självklart, behöver du en webbdesigner som fixar till ditt bokomslag eller dina illustrationer i din bok? Fiverr erbjuder dig allt och lite till.( Det finns en svensk motsvarighet till Fiverr: 50lappen.se. Svenskarna är dock mer pengahungriga i sin prissättning och antalet tjänster är inte alls lika många som på Fiverr. Men där finns folk med STORA bloggar och Twitter-konton som på svenska kan sprida länken till din bok. Du kan dock hitta svenskar på Fiverr också.)

Slarva inte här dock! (Juristens pekpinne)

Jag hittade fantastiska säljare av tjänsten ”producera ditt Kindle-omslag” på Fiverr. (Välj alltid de säljare som har mest försäljningar och där du kan se reviews och bilder på tidigare omslag.) Så jag mailade några av dem och frågade vad som gällde angående rättigheterna till illustrationerna/bilderna som användes. Alla säljare meddelade mig samma sak: att det var fullständiga rättigheter som gällde.

Jag köpte det inte.Så jag hittade källorna för bilderna och illustrationer- bland annat de stora bildbankerna Shutterstock och BigStock Photos. Jag mailade kundservice där och de redde ut begreppen: Ja, visst hade Fiverr-säljarna fullständiga rättigheter för bilderna de hade laddat ned, men de hade INTE rätt att ge dem vidare. Det var dock inga problem att komma runt detta. Jag valde de bilder som jag ville ha, betalade för dem så att jag fick rätt typ av licens (det skiljer sig beroende på om det är e-bok eller fysisk bok det handlar om).

Sedan mailade jag Fiverr-säljaren min bildfil och fick hjälpen att sätta ihop omslaget. Om man sedan framgångsrikt lyckas sälja sin bok vill man inte få en tvist på halsen gällande illegalt användande av upphovsrätt, eller hur? Bättre att sova lugnt på natten.

Kostnad?

Jag köpte ett paket med 5 bilder från Shutterstock för knappt 500 kr och betalade Fiverr-säljaren 5 dollar. Sammanlagt cirka 135 kr för ett omslag. Och det gick snabbt, oftast hade jag omslagsfilen inom tre dagar från och med beställningen.

Frilansare för lite mer än 5 dollar

Fiverr är alltså helt klart ett prisväridigt altnernativ, oavsett om du gör som jag eller om du hittar en Fiverr-illustratör. Ett annat alternativt som troligen kostar mer, och inte är något jag använt mig av, är sidan Elance. Här hittar du frilansande illustratörer, tecknare, fotografer m m som kan hjälpa dig. De är proffsiga. Minns dock att aldrig betala dem förrän de har levererat. Du är inte skyldig att göra det och när det gäller större summor som i tusenkronorsklassen vill du inte köpa grisen i säcken.

Korrektur och redaktör

Innan manus är klart för sättning och/eller formattering måste texten sitta som en smäck. Jag använde mig av en Fiverrsäljare för att korrekturläsa min engelska deckarnovell, The Guardian Angel. (Som ni ser använde jag samma omslag till den svenska versionen Skyddsängeln– GRATIS att ladda ned om ni blir nyfikna!) Att släppa iväg en text och sedan få höra att det är fullt av stavfel, grammatiska grodor och annat, vore en liten mardröm när man tagit sig så långt som att ge ut texten.Men nu när det är fråga om ett svenskt manus krävs förstås en svensk, skicklig redaktör och korrekturläsare. Jag googlade mig fram och blev sedan tipsad om Josefine Lindén. Det faktum att Josefine nyligen släppt din debutroman, Tiden går så långsamt när man tittar på den, på Litet Förlag, såg jag som ett klart kvalitetstecken. Josefine är snabb och proffsig. Jag kan varmt rekommendera er att kontakta henne.

Här är Josefine Lindéns bästa tips när man gör sig redo att anlita en redaktör och/eller korrekturläsare:

”Tänk efter vad det är du vill ha hjälp med, finns det saker du ofta är osäker på? Lista dem gärna! Ibland kan det vara så att man behöver redaktör innan korrektur. Då går jag igenom manus oerhört detaljerat och på djupet, språkligt och innehållsmässigt. ”Är du säker på att Sara använder sådana här ord när hon pratar” eller ”känner inte Johan lite mer ilska här” kan vara exempel på feedback då. 

Man kan med fördel maila mig ett par kapitel innan så får jag en uppfattning om vad jag tror behövs och så utgår man därifrån. Hur som helst är jag oerhört glad att människor inser vikten av att kvalitetssäkra sina texter. Det är så enormt viktigt för läsupplevelsen!”

Det finns många vägar till var och ens (bok-) Rom. Dessa två vägar har gett mig fina omslag och bra textkritik. Då det är många som ännu inte känner till dessa webbsidor eller möjligheter hoppas jag att ni som kanske lagt pannan i djupa veck inför omslags-frågan, men också korrekturfunderingar, nu fått lite idéer och kul sidor att bläddra på.

Är det något särskilt ni vill att jag satsar på inför nästa veckas Boklördag, eller får jag fria händer?

Jag önskar er alla en fortsatt härlig (skriv-)lördag!

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00