ANNONS
PersonuppgifterCookies

Att göra en Denise Rudberg

/

Jag har varit på utflykt till biblioteket. Jag befinner mig i en bokläsarperiod. Kanske är det inspirationsbehov eller bara avkoppling, jag är faktiskt inte riktigt säker. Jag var i vilket fall extremt sugen på en bra deckare med rättsläkarscener som känns autentiska. Ingen deckarförfattare slår Patricia Cornwell på fingrarna när det gäller smarta, verklighetstrogna scener med skalpellen. Jag slog alltså till på två av Patricia Cornwells deckare.

Spänning i rättsläkarsalen

När jag för några år sedan skrev min egen deckare var det självklart att jag skulle ha med scener från obduktion som kändes verkliga. Jag fick kontakt med en rättsläkare som var vänlig att hjälpa mig med de scener jag hade fått ihop själv. Scener som beskrev hur jag tänkte mig att det gick till. Rättsläkaren fick sig ett gott skratt efter att ha läst mina påhitt och hjälpte mig sen att fila till allt från exakt hur man går tillväga för att fastställa tidpunkten för döden till hur man i Sverige (i motsats till mina amerikanska influenser) faktiskt hanterar kroppen. Det var en oerhört spännande och rolig upplevelse.

Jag skrev deckaren 2008 och lät den sen bero men så förra tisdagen sprang jag av en slump på lektören som läst mitt manus, på uppdrag av ett förlag. Och jag höll baske mig på att trilla baklänges när jag av denne fick veta att manus hade rekommenderats för vidare läsning. Det var så smalt, av alla lektörer som finns så träffade jag på just den som arbetar för det förlag jag mailat manus till.

Nog om det nu.

Livet på ÖstermalmEn annan bok jag lånade var Åse av Denise Rudberg. Hennes böcker har alltid hållit vad de lovat, varit lättlästa, underhållande och smarta. Denise och jag gick på samma gymnasium, om än med några års mellanrum, och det är därför extra underhållande att läsa om gamla lärare, kvarter m m. Jag blev uppriktigt ledsen när Denise la ner sin blogg på Damernas Värld. Vi har aldrig träffats ansikte mot ansikte, även om jag en gång besökte en av hennes författarkvällar här i Sörmland. Men innan jag kom hit till Amelia skrev jag ibland till henne på hennes blogg, från min förra astroblogg.

När jag skrev årshoroskopet för 2013, länkade hon till mig. Sådant värmer när man skriver ”för vem som än må lyssna”. På ett sätt kan man säga att Denise var en av de första som trodde på mina astrologiska tolkningar. Det hade varit kul att få gratulera henne, aporopå det som följer, men jag får nöja mig med det här inlägget till hennes ära.

Utan agent mot Hollywood och USA

Nu till dagens huvudtema: Denise Rudberg har ju nyligen uppmärksammats för att hon som första svensk antagits av Amazons eget förlag. Det är ingen liten bedrift att få en chans till utlandsgenombrott via dem. Denise har, vad jag vet, inte haft någon agent. Det kan man ju tycka är värdelöst om man vill sälja sina böcker till utlandet. Eftersom jag gillar allt och alla som tänker utanför ramarna, särskilt i bokbranschen, glädjer det mig oerhört att Denise lyckades kalasbra genom att gå sin egen väg. Utan agent.

Det har talats om att det pågår budgivning i Hollywood för filmrättigheter och att Amazon, om det första boksläppet blir framgångsrikt, är redo att släppa ytterligare av Denise titlar. Helt otroligt spännande nyheter för Denise, men även för oss andra skrivarfrälsta som suger åt oss inspirationen som svampar!

Kindle Singles- en väg för att följa i Denises fotspår?

För alla er som tycker att vägen via Amazon låter som en höjdare kan jag tipsa om Kindle Singles. Här får du chansen som författare, icke-utgiven eller med bästsäljare i bagaget, att bedömas av Amazons eget förlag. Vad du behöver göra? Skicka in en kort berättelse, mellan 3000- 30 000 ord för bedömning. HÄR hittar du allt du behöver veta. Lyckas du ställer Amazon upp med marknadsföring och kan ge dig chansen att få ut ditt verk till en gigantiskt publik.Kruxet är att det ska vara på engelska. Jag rekommendera Fiverr.com

eller Elance.com som har utmärkta korrekturläsare och översättare. (Fiverrs tjänster startar, som namnet antyder, på ynka 5 dollar. Jag använde en duktig amerikansk engelskalärare för att korrläsa mitt deckarmanus där. Det kostade mig sammanlagt 20 dollar. Elance är dyrare men medarbetarna är proffsiga. Betala dock aldrig Elance-frilansaren, innan du sett och fått arbetet levererat.)

Jag har skickat flera av mina e-böcker till Amazon genom Kindle Singles. Det är superskoj, en kittlande tanke att få prova lyckan på andra sidan Atlanten. Tyvärr kommer jag, i alla fall inte för tillfället, att göra en Denise Rudberg på Amazon. Men vem vet vad som kan hända i framtiden?

(Skulle du lyckas- hör då av dig till mig! Jag äskar att höra spännande historier om folk som tar sin lycka i egna händer, oavsett vad omvärlden anser ”är rätt väg” eller inte.)

Ha en fortsatt härlig tisdag!

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00