ANNONS
PersonuppgifterCookies

Skrivardrömmar och astrologi 2014

/

En bokvärld i förändring

Det kan närmast kallas en folkrörelse, detta att skriva. Varenda kotte har något som de skriver på där hemma. Det är barnböcker, deckare, faktaböcker och långa romaner som ord för ord, och mening för mening, alla utgör drömmar om att bli publicerade verk. Det är ett slags drömmarnas fabrik, kan man säga. För vem fantiserar inte om att få ta emot det där samtalet där en röst i andra änden av luren meddelar att ett bokförlag har antagit just det egna bokmanuset? Någonstans just i denna stund kommer man numera osökt in på ett alternativ till hur drömmar kan gå i uppfyllelse. Ett alternativ till att få ta emot det där magiska telefonsamtalet.Det är inte något nytt på kartan att själv trycka upp sin bok. Inte heller att anlita ett företag som tar hand om egenpublicerade verk. Men det är fortfarande hyfsat nytt att göra hela kalaset själv. (Även om det finns några riktigt skickliga proffs som gjort det sedan flera år tillbaka, som Kim Kimselius .) Att satsa på digital form, d v s e-böcker, har underlättat möjligheterna enormt.

En ny sorts egenutgivningsförlag

I kölvattnen av de digitala bokframgångarna, främst amerikanska än så länge, börjar bokförlagen i Sverige att reagera. Det är både de stora, traditionella förlagen som vaknar till och redan existerande egentugivningsförlag. Att erbjuda de skrivande själarna samma tjänster som på ett proffsigt förlag är senaste skriket för de som vill slå mynt av alla dessa skrivardrömmar. (Förlagen vet också att det finns många, riktigt bra, manus som de tvingas refusera varje år till följd av ekonomiska skäl.) Likaså att erbjuda översättningstjänster som ger möjligheter att nå till andra sidan Atlanten, utan att dela vinsten med en litterär agent. Egenpublicerade författaren Oskar Källner har redan skvallrat om att han varit på möte hos Bonnier för att tala om en plattform skapad för egenutgivning. Viskningar om att Amazon öppnar i Sverige, jäktar troligen på.

Vem har rätt att bestämma vilka historier som ska berättas?Vi som skriver drömmer fortfarande om bokkontrakt men vi är mindre benägna att låta våra drömmar vänta. För vem har egentligen rätt att bestämma vilka historier som ska berättas? Det är en närmast poetiskt klingande fråga, tycker jag. Och svaret är att idag, år 2014, kan man bestämma själv. De som oroar sig för att bokhandlarna kommer att svämma över av böcker av låg kvalitet och taffliga omslag, bör nog tänka om. Den författare som inte säljer kommer troligen automatisk att släppa sin bokdröm för att göra något bättre. Jag tror det är en självsållande marknad på det sättet. Det underbara är att det dyker upp, och kommer fortsätta dyka upp, guldkorn bland de egenutgivna. Där någonstans väntar också de nya svenska bokdrömmarna; de författare som slår igenom riktigt stort genom att ge ut sina böcker själva. Kanske efter att i åratal ha fått nobben av förlagen. Hur härligt hade det inte varit om vi fick en deckardrottning eller barnboksprinsessa som tagit sitt bok-öde i egna händer och vunnit läsarnas kärlek?

Från skrivarblogg till Amazon till Amelia till…

Jag startade en skrivarblogg för att jag insåg att kontakter är guld värda i bokbranschen. Dessutom har jag fått uppleva otroligt mycket roligt efter att jag började nätverka med andra skrivarjälar som rör sig på nätet. (Ovan en bild från Debutantbloggens picknick hösten 2012 år. Jag tillsammans med författarna Sofia Hallberg och Jessica Hardiman.) Efter att jag ledsnade på att vänta på svar från förlag, även om jag hade tur så tillvida att flera förlag ringde mig, började jag för cirka ett år sedan att ge ut astrologiböcker på Amazon. Det kändes hur kul som helst att plötsligt bara få följa den kreativa gnistan och sedan inte stoppas av varken väntetider, manusstopp eller redaktionsmöten. Jag blev inte den svenska motsvarigheten till Amanda Hocking a k a The Kindle Millionaire. Men kul hade jag. Och en sak leder alltid till en annan, såsom t ex denna astrologiblogg. De viktigaste lärdomarna jag har fått med mig angående att självpublicera på Amazon är två stycken:

Du kan skriva, men kan du marknadsföra dig?

1. Det är, tekniskt sett, fantastiskt LÄTT att ge ut en e-bok på Amazon.

2. I samma stund man självpublicerar, antingen i Sverige eller internationellt, axlar man, kanske ovetande, också hela ansvaret som en marknadsavdelning hade skött åt en vid en traditionell utgivning.

(Och här, i punkten 2, ligger den stora utmaningen. Det är också den som hållit mig tillbaka från att självpublicera min barnbokstrilogi i fysisk form i Sverige.)

Ingen Vulkan, utan… Lava?Det nya uppstickarförlaget, Lava Förlag, är smarta. De har redan funderat kring utmaningen med proffsiga omslag och marknadsföring för egenutgivare. Med Kristina Svensson som head-huntad förlagschef är det inte att undra på. Kristina är närmast en veteran i den egenutgivande bokvärlden och lovar i pressreleasen att Lava Förlag ska vara författarens bästa vän.

När Lava Förlag slår upp dörrarna till sin hemsida och pop-up bookstore i Kungsträdgården i mars är det för att kunna erbjuda proffsiga lektörer, formgivare och marknads-och PR-folk. Det kommer säkerligen att kosta författarna en slant. Men efter framgångarna som grundaren Vulkan redan haft, är detta det förlag som jag tippar som ett av bokårets vinnare 2014/2015.

”The world is changed, I feel it in the water, I feel it in the earth. I smell it in the air. Much that once was is lost; for none now live who remember it.”

Minns ni Galadriels vackra, inledande ord i Sagan om Ringen? Jag vågar gissar att älvans fagra ord redan idag kan användas för att beskriva de förändringar som just nu pågår inom bokvärlden. En värld där författarna, drömmarna och att själv ta ödet i egna händer, regerar.

Stjärnorna skvallrar om ett hejdundrade kreativt år med start den 16 juli i år!

Jag har väntat och jag har planerat. Men nu när den store kreatören Lejonet ska få ett hela 13 månader långt besök av Jupiter (Förläggare, TV-ansvarig, super-tur-gosse OCH internationell entreprenör) har alla som önskar satsa på sitt skrivande eller skapande, särskilt för barn, en chans som bara återkommer en gång vart tolfte år. Jag tänker inte låta mina drömmar vänta längre och har redan några spännande möten inbokade.

Vad säger ni själva? Är det några av er som är redo att ta steget från författare lite på skoj på kammaren, till författare på riktigt? Eller är ni redan utgivna författare som släpper nya böcker under 2014? Hör av er! Det är alltid så mycket roligare att göra en kreativ resa tillsammans, även om orden i våra bokmanus skiljer sig åt.

Jag hoppas detta inlägg inspirerade alla skrivarfrälsta där ute! Jag ser med spänning fram emot era kommentarer och tankar.

Ha en fortsatt härlig torsdag!

7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00