ANNONS

Förändringar är svårt

/

För några dagar sedan slog det mig att jag hört en massa diskussioner om tjejer som blir bjudna på drinkar och huruvida det är ett okej beteende eller inte. Diskussionen handlar ofta om att tjejen inte varit intresserad men ändå tagit emot drinkar för att få gratis och att det är ett ruttet beteende. Det som slog mig var att jag nog aldrig hört om beteendet att BJUDA på drinkar och förvänta sig något tillbaka.

Det är ju en ganska bra sak att diskutera tänker jag. Vad vill man om man bjuder på en drink? Hur tänker man sig fortsättningen?

Vill man bjuda på en drink, prata och se om personen man bjudit är intressant och se om intresse uppstår även från det hållet? Ja men det låter väl troligt? Vad händer då om man ägnar en timme eller två åt personen, känner sig intresserad och sedan är inte den andra det?

Ja, jag kan ju bara svara för mig själv men jag hade nog blivit besviken. Attans, jag som tyckte detta var en intressant person. Jag hade INTE blivit arg på personen för att han inte var intresserad av mig. Möjligtvis på mig själv som läst signalerna dåligt. Jag hade heller inte tyckt att det fanns en typ av skyldighet, att den här snubben nu skulle ge mig nåt, rimligtvis hänga med mig hem, eftersom jag ägnat honom så mycket tid och kanske pengar i form av drinkar.

Jag skrev inlägget för att jag tyckte att man behövde vända på perspektivet. Vad är det man förväntar sig när man bjuder på en drink? Är det rimligt?

Diskussionen på FB började i många trådar handla om … ta-daaa – TJEJENS beteende. Nämen, vilken överraskning! Tjejer som lurar till sig drinkar genom att låtsas vara intresserade. Vänta, va? För det första kan man väl inte veta att de inte undersökte om intresse fanns och kom fram till ”nej”? Det var också så – enligt en som kommenterade – att om en man bjöd på drink så kollade han om tjejen var intresserad, sa hon ja borde hon rimligtvis vara intresserad, annars skulle hon säga nej. Men … intresserad av VAD? Att prata en stund över ett glas? Eller är det nåt mer här? Vad gör hon sig skyldig till genom att säga ja till en drink? Att vara intresserad? Hur länge då? En natt?

Jag förstår att det är svårt att skifta fokus. Vi är vana att se till tjejers skuld. Vi är så vana att om någon berättar att hon blivit våldtagen eller råkat ut för ett sexuellt övergrepp så börjar man med att fråga vad hon gjorde där, varför hon träffade honom, hur hon betett sig och om hon var full. SÅ vana är vi att prata om kvinnors beteende och kvinnors skuld.

Jag tog en enkel situation och vände på perspektivet. Det var svårt även för mig. Jag hamnade lätt i ”ja jo det är klart att det inte är schysst att verka intresserad för att få gratis dricka…” Sedan tänkte jag lite till. Men VÄNTA nu. Hon kanske VAR intresserad? Hon kanske slutade vara det efter en stund. Det är ju inte alls konstigt? Och VARFÖR sitter jag här och tänker på HENNES beteende nu igen?
Jag styrde om och tänkte istället: vill man få ihop det med någon så borde det första önskemålet vara att personen vill få ihop det med en tillbaka. Jag tänker att det borde vara det enda. Inte att hen borde för att man pratat i en timme, inte att hen borde för att man sms:at hela kvällen, inte att hen borde för att man betalat 3 drinkar.

Vi tar det en gång till, väldigt förenklat: kvinnor är inte skyldiga män sex. Punkt.

Screenshot 2020-09-14 at 12.13.33

22
124

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00