ANNONS

Du borde valt en jämställd relation!

/

Läste ett inlägg hos Peppe om hur kvinnor på TikTok låtsas vara sina män genom att slänga tvätt BREDVID tvättkorg, spilla utan att torka upp och så vidare.

Peppe skriver också:

Ni behöver inte kommentera om er första tanke är a) inte alla män b) vi lever extremt jämställt och det är min man som plockar upp efter mig. Av nån konstig anledning är det högstatus att leva jämställt (så pass att kvinnor väljer att inte se när de utsetts för förtryck, det är lättare att säga att man aldrig upplevt det och njuta av att inte vara ett offer. Och undantag finns givetvis alltid).

Precis så är det ju! Högstatus att ha hittat en jämställd man. Att man liksom tar in presterandet även där. DUKTIG FLICKA SOM VALDE RÄTT MAN. Är det många män som tycker att de är duktiga när de hittat en kvinna som lever jämställt? Nej. (Däremot verkar det finnas en del jämställda/feministiska män som känner sig rätt duktiga över att vara just jämställda… Jätteduktiga är de som bidrar med nästan hälften av allt hushållsarbete!!! Såååå duktiga!)

Och alltså det där med att man som kvinna tar på sig skammen när man är ojämställda. Hur skevt?

Kanske för att det i samma kommentarsfält där folk hyllar sina duktiga män också kryllar av ”jag fattar inte hur man kan VÄLJA en ojämställd man!” Åhå jaha då blev det kvinnans fel och ansvar igen.

Man skulle ju kunna tänka: jag fattar inte hur man kan SKITA I SÅ MYCKET ANSVAR. Men nej, vi riktar kritiken mot kvinnan istället. Hur kan hon stå ut med beteendet? Varför accepterar hon att han inte gör mer? Varför säger hon inte till honom?

Lilla mamman ska uppfostra mannen ja. Och lite kul att kommentarerna alltid förutsätter att det inte förekommit diskussioner kring barn och hushållsarbete…

Visst finns det fina tankar i att kvinnan kan välja bort ett ojämställt förhållande, liksom att makten ligger i hennes händer. Men det är rätt så orättvist.

Ojämställdheten genomsyrar ju allt. Normer och krav som liksom hänger med sedan forever. Det blir ett ganska ouppnåeligt krav att ställa. Att alla kvinnor ska hitta män som inte påverkats av normerna. Men det viktiga här är väl att kunna slå tillbaka på kvinnan så att vi inte ställer så myclet krav på männen. HON borde valt bättre.

Precis som att hon borde lära sig att förhandla bättre om hon vill ha högre lön. Eller för den delen bara välja andra jobb.

Precis som att hon inte behöver klä sig på vissa sätt om hon inte vill bli tafsad på.

Eller dansa sexigt. Eller sminka sig. Varför sminka sig om man inte vill att nån ska dregla komplimanger och vara närgången?

Det är ändå skönt att vi vet var skulden ska ligga – på kvinnan. Hennes fel att nån tafsar, hennes fel att lönen aldrig blir samma som den manliga kollegans, hennes fel att hennes man inte kan torka upp när han spillt något, hennes fel att hon inte lever jämställt.

Hon skylla sig själv. För skyll för guds skull inte på mannen.

Ska lägga till: uppfostra din man, säg till honom vad han ska göra, be honom göra saker, se till att du lever jämställt.

20
169

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00