ANNONS

Instagram-ilskan

/

Ni kanske inte visste det, men igår var det midsommar. Om man var lite tveksam så kan man bara klicka in på Instagram. Där kan man hitta femtioelva miljoner inlägg med tema ”trevlig midsommar!”. Och det verkar ju rätt skumt och störigt att jag låter så otrevlig när folk är trevliga! Men alltså, detta är inte riktat till personer utan till INSTAGRAM.

Låt mig förklara.

Det börjar med lite mysiga blomkransar och idylliska vyer över fält och blommor. Sedan upprepas det FYRAHUNDRATUSEN gånger. Varje gång man scrollar. Och jag scrollar mycket.

”Sluta scrolla då!” Eh va? Jag förstår inte vad du menar faktiskt.

Hur som helst.

När jag scrollat förbi den tvåhundrade personen som har krans/inte har krans/har haft krans men inte på bilden och förklarar det i caption/äter sill/hatar sill men älskar paj/pyntat tårta med blommor/pyntat tårta med jordgubbar/äter jordgubbar/är klädda i vitt/är glada/hashtag midommar 2019 så har jag i alla fall förstått att det är midsommar. Jag har fått min dos och tycker okej, tack! (ps ok erkänner, älskar bilderna på tårtor fortfarande)

Men senare på eftermiddagen så ska jag scrolla igen. Och då dyker samma bilder upp. Nej inte liknande. SAMMA!!
Instagram ba: Du glömde lajka den här bilden på familj med kransar.”
Jag ba: Nej, jag glömde inte, det var ett aktivt val för att jag inte ville se en massa fler midsommarbilder.
Instagram: Den här då, på en annan familj med kransar som du också glömde lajka?
Jag: Nej.
Instagram: Men DEN HÄR bilden då, på en helt annan familj med kransar? Du såg även den för någon timme sedan, men nu kanske du ångrat dig och vill lajka den?
Jag: MEN NEJ!!
Instagram: Den här då?

Jag pausar Instagram i säkert flera minuter. Kanske till och med nån timme eller två. Klickar in igen, för ni vet, det kräver engagemang att göda scrollberoendet.

Vad händer? Ja ni vet. SAMMA bilder som jag inte lajkat två eller tre gånger dyker upp IGEN!!!
Jag har valt att inte lajka för att jag inte vill se dem, inte för att de ska bli ett stående inslag varje gång jag öppnar Instagram!!

Jag ger upp. Instagram på midsommarafton är inte superkul. Det är inte upprörande (förutom nämnd algorimt), det är inte otrevligt och ingen som lagt upp 10 midsommarbilder behöver känna sig kränkt, det är ju det vi gör på midsommar – man får lägga över ansvaret på scrollaren. Så jag lägger undan telefonen som visar exakt samma bilder för mig om och om igen. Jag ger upp. Imorgon är en annan dag osv. (Klockan var visserligen väldigt sent och jag skulle sova, men jag vill att det ska låta som att jag fattade ett aktivt beslut att släppa telen).

Sov hela natten (haha nej inte utan avbrott, men ändå, ni hajar). Jag vaknade och midsommarafton var över! En härlig midsommar var det, förutom möjligtvis insta-flödet. Nämnde jag det?

Hur som helst. En ny dag – ett nytt flöde! Tänker jag och dricker min käcka gröna smoothie (borde instagramma den) samtidigt som jag öppnar appen Instagram. Vad möts jag av? Bilder på personer som har krans/inte har krans/har haft krans men inte på bilden/äter sill/hatar sill men älskar paj/pyntat tårta med blommor/pyntat tårta med jordgubbar/äter jordgubbar/är klädda i vitt/är glada/hashtag midommar 2019.

WTF!!?? Jag känner liksom: å mysigt, vad kul ni haft det, men detta är såååå igår.
Jag känner också: INSTAGRAM – JAG HATAR DENNA ALGORITM!!!!!
Nu ska jag som scrollberoende få utstå repriser av dessa olajkade bilder i typ en vecka. Och lajkar jag uppfattar algoritmen att det här med glada midsommarbilder är något som faller mig i smaken, så då får jag upp nya sådana hela veckan.

Det är inte jag. Det är inte du. Det är Instagram.

Ps: en rolig sak är att jag gjorde denna midsommarbild förra året. Ni vet den där sommaren som var så OTROLIGT varm och fick alla att fundera på AC, köpa slut på alla fläktar, tänka att man inte behöver resa utomlands för svensk sommar är fantastiskt och samtidigt också få klimatpanik. Ja precis, den sommaren! Den varmaste! Jag gjorde alltså denna bild. Och den stämde?! Typ EN dag var det dåligt väder förra sommaren och det var midsommarafton.

midsommarvader

6
74

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00