ANNONS

Kom ihåg hur lite du vet!

/

Jessica Lagergren skrev på Instagram att hon fått graviddiabetes. I ett senare inlägg såg jag att hon skrev hur någon hade kommenterat att hon inte skulle få amma första tre dagarna eller vad det var. Att hon blivit jätteledsen kollat upp det och det stämde inte alls för henne. Sedan bad hon alla att påminna sig om att egna erfarenheter inte är lika med fakta (typ nåt sånt, skriver ur minnet nu).

Det är en rätt bra grej att komma ihåg, att egna erfarenheter inte alltid är allmän sanning.

Idag kommenterade en person på bilden jag gjorde om amning/flaskmatning. Att det var viktigt att man kom ihåg närheten om man flaskmatade.

Jag kände hur jag himla med ögonen så djupt att de snuddade lillhjärnan. Grejen är den att den här personen tyckte att hon var upplysande och kanske till och med snäll som påminde om vikten av närhet.

Sedan blev det – i god ton – lite diskussion där det supersduperklassiska ”jag har sett mammor som …” kom upp.

Jag undrade då var alla får så mycket information om andra. Hur kan man veta så mycket om andra mammors liv? Följer man efter dem? Iakttar man dem i smyg? lever man med dem?

Nej såklart handlar det om dömande. Man ser en person en kortare stund och drar en massa slutsatser. Det är inte konstigt, vi gör så hela tiden. Vi vill sortera och dela in. Vi är smarta och lägger ihop en massa erfarenheter och tyvärr fördomar och så skapar vi oss en bild. Problemet är när vi slutar vara smarta och köper den där bilden som en hel sanning. När vi inbillar oss att vi vet en himla massa mer än vi egentligen vet.

Det är varken upplysande eller vänligt att berätta om den viktiga närheten som en motsats till flaskmatning. Det är fördomsfullt och lite mästrande.

Återigen, personen menade nog inget illa. Precis som personen som kommenterade om Jessicas graviddiabetes. Båda tror sig vara snälla. Men jag tycker nog att man får öva upp sin självkritik lite. Tror du verkligen att du är snäll, eller vill du visa dig lite duktig/sätta någon på plats/positionera dig? Granska dig själv lite. Kanske är du inte så välmenande som du tror?

Egen erfarenhet är inte allmän sanning. Och små bitar av någons dag är inte en sammanfattning för hela någons liv.

Kom ihåg hur lite du vet!

15

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00