ANNONS

Vad får man följa och inte

/

När det uppstår debatter och diskussioner på sociala medier är det lätt att det blir onyanserat. Jag tror att det dels beror på att man inte har tid och ork för långa utlägg och för att det är lätt att explodera. Det är ju precis som road rage fast man inte skyddas av bilens skal utan skärmen, och istället för att ens ilska fastnar vid vindrutan når den en himla massa människor.

Jag har följt debatten kring Mr Cool och de mest nyanserade jag läst/hört är @attvaljavredes instagraminlägg och diskussionerna i både Mellan Raderna-podden och i Magnus och Peppes podcast. Varför? Jo för man ser till fler sidor även om man inte håller med till slut.

Nu för tiden är det inte helt enkelt att ta del av flera sidor. Att lyssna på ”motståndaren” kan tolkas som att man valt ”the dark side”. Inte bara KAN tolkas så, utan tolkas gärna så. Jaha, du följer den här personen, då har du valt den sidan. Hej då.

Det är ju helt idiotiskt! Ska man inte kunna ta del av flera sidor men ändå förväntas välja sida? Hur kan jag ”välja sida” om jag bara sett den ena?

Jag känner ganska ofta nu för tiden att folk för diskussionerna bra utan min inblandning. Jag tycker inte att ytterligare ett inlägg som säger ungefär samma sak är nödvändigt. Men däremot vill jag såklart visa stöd om jag tycker det behövs.

Elaine lade upp ett inlägg där hon berättar att Sigge i Alex och Sigges podcast snackat om att Elaine genom att kritisera Mr Cools låt om att våldta barn söker egokickar.


Jag har själv inte lyssnat på avsnittet, men kände att Sigges ordval ”egokick” (som stod inom citattecken) kändes väldigt onyanserat. Jag kände också så starkt för Elaine som liksom måste påpeka både här och mot Åsa Lindeborg att hon är faktiskt ett offer för sexuella övergrepp, att hon tar denna fajt som ett offer.

Att folk snackar om att hon söker uppmärksamhet och egokickar känns ju som ett hån. Oavsett vad man tycker om att en låt ska få finnas eller ej.

Så jag ville visa Elaine att jag är en av alla de som stöttar henne i detta genom att kommentera att detta kändes helt galet och skicka emojihjärtan. Ja ni vet, man ba gud detta känns platt – vad spelar min lilla kommentar för roll. Men jag vet att mängden stöd också gör skillnad även om jag inte kommer på så bra saker att säga. Så jag visade mitt stöd, om än på ett platt sätt.

Sedan tog det en kort stund och så fick jag en kommentar från någon person på Instagram, på min kommentar på Elaines inlägg: ”dags att sluta följa Sigge nu kanske @hejhejvardag?”

Det är lätt att få lite panik i dessa lägen. Följer jag Sigge? Tror folk att jag är en hemlig agent utsänd att låtsas stötta fast jag egentligen är på den mörka sidan?? Att då kasta sig in och avfölja. För den som kommenterade ville ju på nåt sätt ”sätta dit” mig. Hen har ju gått in och kollat vem jag följer, sett att jag följer Sigge och sedan kommit tillbaka för att tala om att det ska jag inte göra. ”Jag ser dig och dem du följer”.

Jag kan säga såhär: jag hänger inte på Sigges Insta dagligen. Vet jag vet så lägger han till 99% upp bilder att det nu finns ett nytt podavsnitt av en pod jag inte lyssnar på. Därför syns han sällan i mitt flöde. Vilket såklart inte spelar någon roll. Han skulle kunna ha ett flöde som jag uppskattar och lajkar i massor. Han skulle kunna ha en massa åsikter och tankar som jag håller med om, eller INTE håller med om.

Och detta är poängen: jag måste inte tycka precis exakt som alla jag följer på Insta. Jag skulle troligtvis inte kunna följa en enda person då. Och ja, visst finns det en gräns för vad jag vill ta del av. Men att någon ska tala om för mig att jag måste avfölja någon för att den uttryckt sig illa eller onyanserat …?

Jag vet att det är där vi är. Man kollar vem som följer vad och vem som lajkar eller inte lajkar. Och det skrämmer mig. Jag har fått skärmdumpar skickade till mig med frågor varför jag följer den här och den här personen. Jag har fått frågor om varför jag gillat ett inlägg. Från flera olika personer har detta skett. DET ÄR INTE OKEJ. Jag har rätt att ta del av olika sidor, jag har rätt att följa olika personer med åsikter som skiljer sig helt från mina egna, eller stämmer helt överens. Jag VILL det. Jag VILL se olika sidor och jag VILL skaffa mig en egen uppfattning. Jag vill inte positionera mig för sakens skull, skala av allt som inte rimmar exakt med det jag tycker. Jag vill inte tycka högt och tydligt för att anses tycka rätt. Jag håller mig gärna i ”å ena sidan, å andra sidan”-träsket. Jag vill ju försöka förstå varför folk tycker som de gör, även när jag verkligen, veeeerkligen har svårt att förstå.

Att skala bort allt som inte rimmar med exakt mina värderingar ger mig en värld som inte stämmer överens med den riktiga världen och det krymper min tillvaro. Jag prövas inte, jag utmanas inte och jag lär mig att ett sätt är rätt. Det vill jag inte.

Man får sluta följa folk som man tycker gått över gränser, man får skapa exakt det flöde man vill i sina sociala medier och i verkliga livet.

Gör precis det du vill och det du mår bra av! Men kräv inte att andra ska agera precis som du och dra inte slutsatser om folk du inte vet något om.

Forma din tillvaro så som du vill ha den, men glöm inte att ta in det som händer utanför. Diskussioner med folk som tycker exakt som du ger sällan nya vinklar.

10

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00