ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED AXA

För att slippa stå i lekpark

Jag kan ibland tycka att det är svårt att hitta balans i vem som ska få ha det kul i familjen. Vems intresse ska få styra? Stå i lekpark är INTE min favorit. Men jag inser ju att barnen måste få hänga i lekpark då och då trots att jag med all kraft försöker meditera mig bort till toalettskurande, sopsortering eller annat mycket roligare än det jag just gör när jag står där och puttar gunga.

Det allra bästa är ju när vi hittar aktiviteter som både barnen och jag gillar. Vi har några sådana och det allra bästa är bakning. Bakning är perfekt eftersom vi alla tycker att det är kul och vi alla tycker att det är gott.

Det ser i princip alltid likadant ut när vi bakar. Jag säger att idag ska vi baka alldeles för tidigt på dagen (först ska man helst få på sig kläder, äta frukost och kanske hinna handla ingredienser) och sedan frågar barnen var femte minut om vi inte ska BAKA NÅGONGÅNG DÅ!? Jag får skylla mig själv som gör samma misstag efter 6 år som förälder.

Till slut är det dags. Vi ska baka!! Vi hetsar fram alla ingredienser, barnen knäcker ägg som om de inte gjort annat i livet och det skrapas av överflödigt mjöl ner på bordet, stolarna, kläderna (vi glömmer i 90% av fallen att ta på förkläden) och golvet. Men sedan byts barnens intresse kvickt från bakning till smakning. Och jag får stå där och veva ihop allt som återstår på egen hand och samtidigt försöka ha lite koll så att inte hela sockerpaketet hamnar i magen på barnen. Eller mjölpaketet för den delen, när de väl är i smakar-mode är ingen ingrediens trygg.

När jag fick frågan om att göra ett bloggsamarbete med AXA och prova granolan, fick jag även frågan om hur man kan göra annat med granolan än att bara ha det till frulle. Till exempel göra granola-bars. PERFEKT tänkte jag. Dels för att jag hittade ett recept på AXAs hemsida med endast tre ingredienser – det förenklar bakandet. Men också för att det skulle kunna vara ett lite nyttigare alternativ.

Jag tycker att bakning ska få vara gott och innehålla allt vad det ska när det kommer till kakor och bullar och så vidare. Men om vi bakar två–tre gånger på en helg så är det också en hel del att äta upp och jag gillar ändå tanken på att fylla barnens magar med lite mer än bara bakverk. Så då kändes detta ännu mer som en bra idé! Om det nu går hem … En gång gjorde vi rawbollar som jag tyckte var SÅ goda men barnen skickade på retur efter en snabbvisit på tungan.

Vi använde det här receptet men bytte müslin mot granola. Och för att inte vara FÖR nyttiga så bytte vi ut ”ringla över smält choklad” mot ”doppa ordentligt i smält choklad”.

Såhär gjorde vi:

Vi började med att smälta choklad. Nej förresten, vi började med att provsmaka choklad. Sedan smälte vi den i vattenbad.

Vi plockade fram kokosolja (3 msk) och vägde dadlar (125 g).

Sedan måttade vi upp granola (vi tog alla 3 deciliter direkt) och lade allting i mixern.

Det var en snabb granola i paketet

Gasa!

Sedan lade vi allting på i en form och ställde i kylskåpet en stund. Kanske 20 minuter? Då hann chokladen svalna också vilket var helt oplanerat men mycket bra! När granolamassan blivit lite hård så skar jag upp den i bitar som sedan gick sönder en del, men då blev det ju fler!

Chokladdopp! Vilken lycka!

Obligatoriskt slick av slev.

Väldigt sugen på att smaka …

Provsmak efter en stund (lite för kort stund – vem orkar vänta?!) i kylen igen.

Betyg: JÄTTEGOTT!

Receptet i sin helhet

INGREDIENSER

125 g urkärnade dadlar

3 dl AXA Granola – Blueberry, Date & Cardamom
(nästa gång ska vi prova med AXA Cacao, Almond & Blueberry som jag tror blir ännu bättre)

3 msk kokosolja

GÖR SÅHÄR

1. Kör 3 dl granola, dadlar och kokosfett i en mixer.

2. Lägg massan i en form och ställ att stelna i kylskåp.

3. Skär upp till bars och doppa i smält choklad.

4. Kyl så länge tålamodet tillåter.

5. Ät upp allt.

7
32

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00