ANNONS
PersonuppgifterCookies

Könsstympning, partnervåld och kvinnors rättigheter – vad kan du göra?

/

Jag tänkte vara lite tröttsam och snacka om kvinnor denna Internationella kvinnodag. Våldet mot kvinnor, könsstympning och kvinnors rättigheter.

Fast egentligen ska jag låta andra tala. Här är tre saker som jag vill uppmärksamma idag.

1. Alla kvinnors hus – #NoMoreExcuses

Varje år sker över 69600 fall av våld i nära relationer i Sverige. Endast 17400 fall anmäls. Det betyder att minst 52000 fall ursäktas på ett eller annat sätt.


#NoMoreExcuses är en hashtag som syftar på alla de ursäkter som vi accepterar när det kommer till våld i nära relationer. Och att det får räcka nu. Inga mer ursäkter.


Alla kvinnors hus är Sveriges största ideella kvinnojour som ger kostnadsfritt samtalsstöd, rådgivning och erbjuder skyddat boende. Bland annat. Vilket viktigt jobb de gör, så himla viktigt att de finns och så otroligt sorgligt att det ska behövas.


Vill du bidra till deras arbete så kan du läsa mer om hur du gör på www.allakvinnorshus.org och följa gärna också initiativet på Instagram @nomoreexcusesofficial

2. Läkarmissionen – mot könsstympning

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Könsstympning innebär ofta ett livslångt lidande och det är djup rotade traditioner som gör det svårt att bryta. Men det går framåt! Läkarmissionens partner Mary Kwamboka och hennes team arbetar hårt för att förbättra situationen. De utbildar och jobbar hårt för att förändra samhällets syn på könsstympning.

Man anordnar också läger under säsongen för omskärelse, dit flickor får komma för att slippa omskäras. Där får de träffa andra kvinnor som inte omskurits och se att det går att få ett bra liv utan omskärelse. De får känna trygghet och gemenskap under en annars pressande period. Det finns också skyddade boenden för de flickor som inte kan åka tillbaka till sina familjer efter lägret.

En plats för en flicka på det här lägret kostar 200 kr. Om du vill bidra så kan du swisha den summan till 90 00 217, märk betalningen #varjeflicka.

3. Folklorecompany och Kvinna till kvinna

Vill du göra något kreativt, få något fint att ha på väggen och samtidigt bidra till något? I så fall ska du spana in Folklore companys kampanj Brodera för kvinnors rättigheter! En kampanj där du köper ett broderikit (finns flera att välja på, se länken) och all vinst går till kvinnorättsorganistationen Kvinna till kvinna.

The Folklore Company är ett svenskt startup håller på med broderi i modern tappning som vill bidra till att hålla liv i gammalt hantverk. Deras kampanj är ett hjärteprojekt som pågår mellan 8–11 mars.

Kvinna till Kvinna är en kvinnorättsorganisation som är verksam i 20 länder där de arbetar för kvinnors rättigheter genom att bl.a. utbilda om könsstereotyper. Läs mer om Kvinna till kvinna här!

***

Jag blir skärrad när jag läser om dessa kampanjer och anledningarna till att de finns. Jag blir arg, frustrerad och känner någon typ av uppgivenhet för en sekund eller två. Sedan läser jag om alla dessa personer som arbetar för kvinnors rättigheter. Människor som skyddar de mest utsatta, som utbildar och sprider kunskap, som lyfter och hjälper. Jag läser om liv som räddats och livssituationer som förändrats. Jag känner lite hopp, lite briser av förändring och framför allt så känner jag en enorm tacksamhet till de som bidrar – de som kavlar upp armarna och bara kör! Vilka sanna hjältar de är! Vilka HJÄLTAR!

Låt oss sprida ordet om dessa människor och deras insatser! Skänk gärna pengar om ni kan, annars sprid informationen! Låt oss hjälpa att hjälpa!

5

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00