ANNONS
PersonuppgifterCookies

Tisdagstips life hacks del 2

/

Fyll gärna på med fler i kommentarsfältet!
Jag har redan använt mig av tanksymbolen (life changing!) och ska lätt börja göra måndagens middag på söndagen. Och sedan massa andra av era tips!!
Kläder dagen innan är GRYMT!

 1. Ladda kaffebryggaren redan på kvällen så det bara är att trycka på knappen
 2. Lägga fram sina kläder dagen innan
 3. Sova med fläta så frisyren är fixad på 2 minuter
 4. Vitlök behöver inte skalas när man pressar den i vitlökspress, så himla nice!!!! Bara att pressa med skal på, det trillar av av sig själv.
 5. Vid tanksymbolen i bilen finns en liten pil som visar vilken sida av bilen som tanklocket är på!
 6. Såna där tvättlappar som gör att man kan blanda mörk och ljus tvätt
 7. Brukar stryka skjortan lite lätt med plattången
 8. Skölja skjortorna på galgen i duschen och dra dem rätt = mindre skrynkligt.
 9. När vi ätit middag så vill barnen JÄTTEGÄRNA se på film en stund. Då räknar vi upp de saker de behöver ordna innan de får titta (1. borsta tänderna, 2. tvätta händer och mun, 3. kissa, 4. byta om till pyjamas). Finns inget bättre sätt att få dem motiverade till att snabbt göra dessa saker… Annars tar det en evighet.
 10. Vi har en stor plastkasse (en sån där fyrkantig, stel sak ni vet) där vi lägger i barnens grejer som ska med till förskolan. Då glömmer man inte nåt på morgonen.
 11. Mat: Gör en enorm sats med köttbullar och frys in de på en plåt. När de är frysta läggs dom i en fryspåse.
 12. Jag brukar dela avlånga portionsbröd längs med så att båda delarna blir lika – alltså halva överskorpan och halva underdelen per del, om ni fattar. Här hemma är underdelarna inte så populära.
 13. allt som ska med till skolan på morgonen ska hängas PÅ DÖRRHANDTAGET till ytterdörren
 14. Att istället för hackad lök (och att ungarna säger bläää och petar och pillar ut lökbitar) så RIVER man löken (grövsta på rivjärnet). God löksmak, men inga bitar! Ungar (och föräldrar) är supernöjda!
 15. Använda en klassisk pastaslev (helst i metall) som ryggkliare om ens man är borta och barnen inte går att muta till att klia.
 16. Skära upp och frysa in till exempel gott bröd man inte hinner äta upp första dagen, bananer som håller på att bli gamla, den falukorv som inte går åt. Då är det så lätt att ta ut och använda sen. Bara stoppa bröd i rosten, korv i stekpanna och banan i mixern.
 17. Ha en kom-ihåg-lista på insidan av ytterdörren. Man kan ha en för olika tillfällen, jag har en så jag ska komma ihåg träningskläder och matlåda och en för när vi ska iväg med barnen så man inte glömmer våtservetter, ombyte och blöjor. typ så.
 18. Hälla pannkakssmeten i en urdiskad ketchupflaska. Inget kladd!
 19. Frys in överbliven pasta – koka upp vatten, lägg pasta i durkslag, häll över varma vattnet, pasta klar! Som nykokt!
 20. Men mitt bästa just nu är att vi har en stående leverans av mat från Mathem bokad varannan vecka + en lista på allt som vi alltid ska ha hemma. Varannan tisdag går min man och dotter igenom listan och markerar det som ska köpas, sedan beställer jag det och sen kommer det dagen efter. Aldrig slut på toapapper eller olivolja eller blöjor – det har gjort livet så himla mycket bekvämare.
 21. Frys i all överbliven kokt pasta i en glassform eller liknande (fyll på allteftersom). Frys in överblivet hack (typ från tacos), färs, etc. När det är lagom mycket: Voilá gör pastagratäng!
 22. Jag gör alltid måndagens kvällsmat på söndagen. Då blir det någon ugnsrätt som inte kräver så mycket utan typ spenatpaj, pastagratäng med philadelphiaost istället för bechamelsås etc. Just måndagen är alla aströtta och det är så skönt att kunna släpa benen efter sig hem från förskolan och veta att maten är bara en microminut bort.
 23. Att handla mat på nätet är också ett life hack de veckor det är extra stressigt.
 24. Knäckepizza! Snabbt, gott nyttigt (?).
 25. Städservetter. Finns miljömärkta från Ica för att slippa lite ångest. ALLT går bort; fettfläck, saftfläck, ketchupfläck… Ett svep så är det borta!
 26. Leksaksrea-kalaspresenter för ett halvår framöver- check! Jag känner mig som en tant men en presentlåda med saker man kan ge bort vid kalas etc. är så guld värt att ha. Behöver aldrig springa med svettningar en timme före en tillställning. Här kan man med fördel även lägga presenter man själv får men inte är så förtjust i för egen del. Obs! Viktigt att inte ge presenten tillbaka till avsändaren, kan bli dålig stämning!
 27. Sen plockar jag alltid fram kläder och allt kvällen innan. Kaffebryggaren laddas och barnens mellismackor förbereds. Ytterkläder läggs i hallen enligt ett mönster så det bara är att hoppa i.
 28. Påsklämmor som stängning i nederkant för wraps/tacos till barnen har räddat mitt köksgolv. Bästa småbarnshacket!
 29. Min dotter vägrade alla byxor förutom strumpbyxor ett tag då gjorde vi ett schema: mån, tis, ons, tors, fre. Här fick hon själv skriva i jeans, tights, strumpbyxor varierat. Hon följer schemat slaviskt. Jag behöver knappt ta fram några kläder och hon har ALDRIG någonsin klätt på sig själv tidigare, fast hon kan…
 30. Stjärnsystem: Jag är själv ofta med två små barn o måste få dem att tex somna själv i sin egen säng. När de gör det får de en stjärna (kan vara gå på pottan, klä på ytterkläder, ta bort sina tallrikar etc). ett slags belöningssystem. Efter 10 stjärnor får hon välja en leksak för max 40 kr i affären. Stjärnorna suddas o så börjar det om. Funkar svingrymt.
 31. Mat: färdigt pizzakit, släng på skinka o ost o rulla till en ”kanelbullerulle”. Skär i kanelbulle- bitar o lägg i bullformar. grädda o frys in i påsar. perfekt mellis o de får tydligen detta rätt ofta på förskolan- pizzabullar!
 32. En ostkant som du ej kan skära skivor av längre men vill ändå inte slänga- riv ner till riven ost o frys in, perfekt nästa gång du ska göra pizza!
 33. Här kommer två sista från MIG: 1) lägga undan mobilen mellan hämtning tills barnen sover. Man slipper stress-mejla, stress-smsa, säga: ”vänta jag ska bara skriva klart…” och skapa irritation både hos barnet och sedan hos en själv eftersom man inte kunde få EN MINUT att skriva klart bara. Jag har kört på detta nästan helt sedan vår resa i januari, och det är så skönt!!
  2) Videokväll mitt i veckan. Allt ”njut” ska alltid pressas in på helgen. Ibland kommer jag på att vi ska ha filmkväll mitt i veckan istället. Popcorn eller chips eller grönkålschips eller vad man nu vill ha. Tända ljus. En bra film. Känns som man haft helg fast det bara varit en vanlig sketen onsdag!

Obs! Det är inte ENBART enkelt med filmkväll mitt i veckan… 

23

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00