ANNONS

Äckliga, vidriga män och det ständiga sexualiserandet

/

En vän delade denna bild på Facebook med frågan: Vad får ni för känsla av den här bilden? (bilden är ur en serie bilder med ett skomärke som avsändare och med syfte att den yngre publiken ska upptäcka deras skor).

14691194_10154570788808255_8829723078633606899_o

Ja vad får ni för känsla? Vad vill man ge för känsla med bilden? Jag kan säga vad jag får för känsla: obehag. Jag tycker flickan ser rädd ut. Har hon ramlat ner i gräset? Har hon blivit knuffad? Vem är hon rädd för? Hon tittar uppåt, lite som att man som betraktare ser ner på henne. Ska hon se sexig ut? Lockande? Ett barn? (obs! Som min fina vän skrev, inga hårda ord mot modellen här, hon har gjort ett jobb!)

Några timmar senare ser jag detta inlägg i mitt Facebookflöde. Det är alltså skärmdumpar av  chattar mellan en 13-årig flicka och olika män. Män i åldern 22–55 år som vill en massa olika saker med en 13-årig flicka. Att hon ska klä av sig, att de ska ha sex, att de ska ha ett hemligt förhållande, ha sex mot betalning, komma i hennes mun för lite extra pengar… Hon är 13 år. TRETTON JÄVLA ÅR!

Jag kunde i alla fall inte låta bli att dra paralleller. Hur vi framställer kvinnor. Barn som ska framställas som vuxna. Synen på oskuld och underläge. Synen på ungdom och åldrande. Sexualitet. Kvinnors kroppar. Kvinnors lust. Kvinnors olust. Kvinnors vilja. Hur den inte spelar någon roll.

Vad tänker ni?

UPDATE:Personen som lade upp detta på Facebook skrev till företaget och nu har de plockat bort bilden. BRA att de tar saker på allvar. Dumt att de inte kunde se det hela själva redan från start. Men ändå, skönt att de lyssnade och agerar. Jag låter ändå mitt inlägg ligga kvar, fortfarande utan företagsnamn nämnt, eftersom detta på intet sätt är någon unik typ av bild. Det är sådana här bilder som pumpas ut dagligen. Troligtvis en av anledningarna att de själva inte reagerat på den från början. Man är så van vid det här. Vilket är helt galet.

12
1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00