ANNONS

Flaskmatning – hetsen

/

illustrationer

,

”På Smällen-Emma” skrev ett inlägg om flaskmatning och ur många ska säga hur DÅLIGT det är (läs inlägget här). Det handlar om hur man säger att barn som flaskmatas får sämre anknytning till sina föräld…sin mamma. För man snackar om sämre anknytning till mamman hela tiden, inget om att flaskmatning öppnar upp en massa möjligheter för pappan, eller andra anknytningspersoner. Kan inte folk bara lägga ner hela kasta-skit-attityden!?

För 1,5 år sedan snackades det om att man skulle sätta ”varningstexter” på ersättningsförpackningarna. Nu verkar det som att det står ”Viktigt: Bröstmjölk är den bästa maten för det lilla barnet. Rådgör med BVC om att ge barnet modersmjölksersättning.” på alla förpackningar. Här nedan ser ni hela mitt inlägg från sist.

amning

Från det ögonblick man blir gravid och börjar läsa om vad som väntar, så matas man med information om hur viktig och bra amningen är. Bröstmjölk är näst intill magiskt och kan läka både torr hy och täppt näsa (jo då! På vår FUB-kurs sa de att man skulle droppa bröstmjölk i bebisens täppta näsa). Det skyddar och mättar och barnet blir intelligent och tryggt.

Jag tycker också att amning är jättebra. Om alla är nöjda!
Men i de fall det inte funkar då? Är det då på grund av min oförmåga att producera mjölk som jag får ett snorigt, narigt, otryggt och lite halvtrögt barn?
Det är bra att man informerar om alla fördelar med amning, men man får faktiskt vara lite nyanserad ibland också. Ersättningen behöver inte en text med ” ett konstaterande av att amning är överlägsen”, VI HAR HAJAT!
Problemet med den här typen av rekommendationer eller varningar är att det sällan träffar rätt. Den som på något helt oförklarligt sätt har missat all information om hur grymt bra det är med bröstmjölk kommer ju garanterat att missa den texten också. Ingen kommer lyfta upp paketet, läsa texten och tänka: ”Va? Rekommenderar de amning?”

Den som däremot kommer att läsa texten, om och om igen, är mamman som försökt och försökt, velat och kämpat, men inte lyckats. Hon kommer att se texten, v a r e n d a gång hon köper ersättningen.
Man ska inte behöva bli totalt knäckt och känna sig värdelös om amningen inte fungerar. Man har tillräckligt mycket att ha dåligt samvete över som nybliven mamma ändå.

51

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00