ANNONS
PersonuppgifterCookies

Ett urval: Årets bästa glögg

/

December är här – snösmockan likaså! Har du börjat julpreppa än? Själv tänker jag nog knäcka en flaska glögg ikväll och börja julpynta så smått. Nu får man faktiskt, med första advent i antågande. I glaset har jag Brännlands Ember, som jag tipsar om här ovan och i senaste numret av amelia. Fantastiskt god till krämiga kittostar! Vad har du för favoritglögg?

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Årets vinfest är här: Beaujolais Nouveau

/

Tredje torsdagen i november firas alltid en speciell högtid i vinvärlden, nämligen beaujolais nouveau – vilket innebär att årets första vin från franska vinregionen Beaujolais släpps till försäljning. Det är den första skörden och det första färdigjästa vinet (med metoden macération carbonique) för året – och detta firas också stort på en rad vinbarer runtom i världen. En vinös fest utan dess like!

Vad kännetecknar då Beaujolais Nouveau? Jo, de görs alltid på druvan gamay, och de är friska, fruktiga och lättdruckna med smak av sommarbär, örter och har inte sällan en touch av skumbanan i doften. Jag kan bli långrandig när det kommer till jäsningsmetoder och primeaurvin, som ju görs i många delar av världen, men är du nyfiken: google is your friend! Istället tänkte jag tipsa om tre bra val om du vill göra slag i sak och haffa en flarra Beaujolais Nouveau.

Kommer ni att fira dagen med ett glas Beaujolais Nouveau? Om så är fallet kommer här tre bra tips på flaskor att haffa! Godast gör de sig lätt kylda till lite ost och chark, tycker jag.

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2022 (95057), 159 kr.
Nu har jag inte provat årets släpp, men Foillard är lite av ”go to”-vinet i den här kategorin, och min erfarenhet är att det här bjuds på vildhallon, jordgubbar, körsbär, skumbananer och slurpig juice med frisk vinbärssyra. Om det slinker ner snabbare än vad man hinner säga ”Beaujolais”? Japp.

Beaujolais Nouveau Les Griottes 2022 (53873), 149 kr.
Här sjunger det till av mörka körsbär, smulbär, jordgubbskompott och liten touch av sötlakrits. Slurpigt och friskt – inget komplicerat och knussligt. Som sig bör!

Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2022 (90439), 129 kr. 
Lite ”kralligare” i stilen med mer struktur och örtighet, but still hög klunkabilitet. Den stiltypiska doftnoten av skumbanan når absolut näsan först innan en bärig bukett tar över. Ett snyggt val på Bojo-hyllan.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Månadens vinkvinna: Catherine Marshall

Inte upptäckt Catherine Marshall ännu? You’re in for a treat! Sydafrika är ett vinland som ligger mig varmt om hjärtat, och extra glädjande är dessutom att det här finns så många fenomenalt bra kvinnliga vinmakare. Catherine är absolut en av dem som ligger i topp i min bok, med en arsenal bestående av allt från mogen, rund, gulfruktig och sötkryddig chenin till lätt, rödbärig och elegant pinot.

Marshall håller till i Elgin, en region som ligger sydöst om Kapstaden och har ett svalare klimat. Något som passar hennes fantastiska pinot noir-viner (ÄLSKAR!) – men hon köper även in druvor från exempelvis Swartland till sin eleganta grenache. Hon jobbar bland annat med vingårdar planterade på 50-talet.

Catherine började göra vin i garaget hemma i Elgin efter att jobbat som vinmakare i USA. Hon var fast besluten om att göra utmärkta viner på just pinot noir och tog in kloner från Frankrike. Under 90-talet var hon också en del av ”super chenin movement” – och jobbade med att uppa druvan chenin blancs rykte, från fulvin på BiB till att eleganta, seriösa viner – så som druvan förtjänar att bli behandlad. 

Hennes pinot noir-viner är jag sedan länge bekant med, men hon gör också sauvignon blanc, riesling, grenache och en cab franc/merlot-blend under namnet Peter’s vision. Och så måste vi såklart snacka om de underbara etiketterna med kvinnor på. Hon samarbetar nämligen med en konstnär, ”We swap paintings for wine”, och när konstnären (Hannetjie de Clercq) har utställningar så sponsrar Catherine med vin. Win win!

Här kommer tips på fyra av the goodies under Catherine Marshalls flagg som alla finns att beställa. 

Pinot Noir Sandstone Soils 2020 (75478), 239 kr.Underbar pinot som bjuder på klarröda körsbär, tranbär, rönnbär och en puff kanel, torkade örter och skön, varm kryddighet i finishen. Lätt på paletten och med tanniner lätta som små ballerinor på tungan. En favorit vi har beställt många gånger.

Pinot Noir Claystone Soils 2020 (78286), 312 kr.
Lite mer koncentrerad profil än Sandstone. Körsbär, torkade lingon, örter och varma kryddor med en pust av höstvind. Silkiga tanniner och en nyanserad, välbalanserad bärighet och vackert integrerade ekfatstoner. 

Grenache 2021 (58542), 309 kr.
Lätt munkänsla, koncentrerade smaker. En grenache som andas elegans och excellens. Det är toner av saftiga hallon, björnbär, viol, sötlakrits, lavendel och gröna örter. Grenache at its best! 

Chenin Blanc Fermented In Clay 2020 (74542),
309 kr.
”Jag ville göra en chenin blanc som är vibrant och har bra energi, elegans och elegant frukt.” Oh yes! Glaset vibrerar av energi och liv, det är persika, aprikos, rik och saftig i frukten och med balanserad syra och generös smak med lätt skalbesk avslutning. Eller ”Peach juice and nectarine on a wet stone”, som Catherine själv beskriver det. Slurp!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00