ANNONS
PersonuppgifterCookies

Årets vinfest är här: Beaujolais Nouveau

/

Tredje torsdagen i november firas alltid en speciell högtid i vinvärlden, nämligen beaujolais nouveau – vilket innebär att årets första vin från franska vinregionen Beaujolais släpps till försäljning. Det är den första skörden och det första färdigjästa vinet (med metoden macération carbonique) för året – och detta firas också stort på en rad vinbarer runtom i världen. En vinös fest utan dess like!

Vad kännetecknar då Beaujolais Nouveau? Jo, de görs alltid på druvan gamay, och de är friska, fruktiga och lättdruckna med smak av sommarbär, örter och har inte sällan en touch av skumbanan i doften. Jag kan bli långrandig när det kommer till jäsningsmetoder och primeaurvin, som ju görs i många delar av världen, men är du nyfiken: google is your friend! Istället tänkte jag tipsa om tre bra val om du vill göra slag i sak och haffa en flarra Beaujolais Nouveau.

Kommer ni att fira dagen med ett glas Beaujolais Nouveau? Om så är fallet kommer här tre bra tips på flaskor att haffa! Godast gör de sig lätt kylda till lite ost och chark, tycker jag.

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2022 (95057), 159 kr.
Nu har jag inte provat årets släpp, men Foillard är lite av ”go to”-vinet i den här kategorin, och min erfarenhet är att det här bjuds på vildhallon, jordgubbar, körsbär, skumbananer och slurpig juice med frisk vinbärssyra. Om det slinker ner snabbare än vad man hinner säga ”Beaujolais”? Japp.

Beaujolais Nouveau Les Griottes 2022 (53873), 149 kr.
Här sjunger det till av mörka körsbär, smulbär, jordgubbskompott och liten touch av sötlakrits. Slurpigt och friskt – inget komplicerat och knussligt. Som sig bör!

Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature 2022 (90439), 129 kr. 
Lite ”kralligare” i stilen med mer struktur och örtighet, but still hög klunkabilitet. Den stiltypiska doftnoten av skumbanan når absolut näsan först innan en bärig bukett tar över. Ett snyggt val på Bojo-hyllan.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00