ANNONS
PersonuppgifterCookies

Månadens vinkvinna: Catherine Marshall

Inte upptäckt Catherine Marshall ännu? You’re in for a treat! Sydafrika är ett vinland som ligger mig varmt om hjärtat, och extra glädjande är dessutom att det här finns så många fenomenalt bra kvinnliga vinmakare. Catherine är absolut en av dem som ligger i topp i min bok, med en arsenal bestående av allt från mogen, rund, gulfruktig och sötkryddig chenin till lätt, rödbärig och elegant pinot.

Marshall håller till i Elgin, en region som ligger sydöst om Kapstaden och har ett svalare klimat. Något som passar hennes fantastiska pinot noir-viner (ÄLSKAR!) – men hon köper även in druvor från exempelvis Swartland till sin eleganta grenache. Hon jobbar bland annat med vingårdar planterade på 50-talet.

Catherine började göra vin i garaget hemma i Elgin efter att jobbat som vinmakare i USA. Hon var fast besluten om att göra utmärkta viner på just pinot noir och tog in kloner från Frankrike. Under 90-talet var hon också en del av ”super chenin movement” – och jobbade med att uppa druvan chenin blancs rykte, från fulvin på BiB till att eleganta, seriösa viner – så som druvan förtjänar att bli behandlad. 

Hennes pinot noir-viner är jag sedan länge bekant med, men hon gör också sauvignon blanc, riesling, grenache och en cab franc/merlot-blend under namnet Peter’s vision. Och så måste vi såklart snacka om de underbara etiketterna med kvinnor på. Hon samarbetar nämligen med en konstnär, ”We swap paintings for wine”, och när konstnären (Hannetjie de Clercq) har utställningar så sponsrar Catherine med vin. Win win!

Här kommer tips på fyra av the goodies under Catherine Marshalls flagg som alla finns att beställa. 

Pinot Noir Sandstone Soils 2020 (75478), 239 kr.Underbar pinot som bjuder på klarröda körsbär, tranbär, rönnbär och en puff kanel, torkade örter och skön, varm kryddighet i finishen. Lätt på paletten och med tanniner lätta som små ballerinor på tungan. En favorit vi har beställt många gånger.

Pinot Noir Claystone Soils 2020 (78286), 312 kr.
Lite mer koncentrerad profil än Sandstone. Körsbär, torkade lingon, örter och varma kryddor med en pust av höstvind. Silkiga tanniner och en nyanserad, välbalanserad bärighet och vackert integrerade ekfatstoner. 

Grenache 2021 (58542), 309 kr.
Lätt munkänsla, koncentrerade smaker. En grenache som andas elegans och excellens. Det är toner av saftiga hallon, björnbär, viol, sötlakrits, lavendel och gröna örter. Grenache at its best! 

Chenin Blanc Fermented In Clay 2020 (74542),
309 kr.
”Jag ville göra en chenin blanc som är vibrant och har bra energi, elegans och elegant frukt.” Oh yes! Glaset vibrerar av energi och liv, det är persika, aprikos, rik och saftig i frukten och med balanserad syra och generös smak med lätt skalbesk avslutning. Eller ”Peach juice and nectarine on a wet stone”, som Catherine själv beskriver det. Slurp!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00