ANNONS

Sipp att sukta efter: Wow-igt webbsläpp från Timo Mayer

/
timo

Förutom magiska viner gjorda med kärlek och kunskap – finns det något bättre än roliga vinmakare? Häromdagen hade jag den äran att få delta i en provning med aktade yrvädret och vingeniet Timo Mayer på länk. Han håller till i Australien, Yarra Valley nordöst om Melbourne, där han med respekt för naturen och med så låg intervention som möjligt (”No more oak f*cked wines”) gör viner på främst Pinot noir men också Syrah.

Provningen innehöll, förutom riktigt pangiga pinoter med fin frukt och energi, även en del skämt, skratt och svordomar. I loved it all! På torsdag (9 september) är det triss i webbsläpp på Timo Mayers viner – och flaskorna kommer att ryka fort. Under webbsläppen är det nämligen viner med små volymer som släpps. Värm upp klickfingret.Timo Mayers fans är hängivna, det här är bra skit, så dessa kommer nog att ryka fortare än vi hinner säga ”bring back the funk”, som är Timos motto. Visst kostar de en slant, men vad ska man lägga sina pesetas på om inte riktigt gott vin ibland?

Ja, om det så blir hårdbröd och vatten i slutet av månaden (tell me all about it)… På onsdag sitter jag redo med klickfingret och hoppas få hem min favorit bland dessa; Mayer Closed Planted Pinot Noir. Listen up:

Mayer Closed Planted Pinot Noir 2020 (95052), 539 kr. 240 flaskor. FAVORIT!
Doft av pigga röda bär; körsbär, tranbär och jordgubbe. Balanserad syra och petita tanniner som skapar en smäcker struktur. Ett vin med rätt fram energi som slinker ner farligt lätt och har allt på rätt plats, fjäderlätt och fint i all sin rena bärighet med en hint av kryddor som kanel, nejlika och med ett pepprigt avslut. Den tar vi!

Mayer The Doctor Pinot Noir 2020 (95571), 539 kr. 240 flaskor.
En pinot där syran är lite mer påtaglig än Closed Planted Pinot Noir. Här är det mer rönnbär, tranbär, syrliga bär och paletten är något mer orangerödbärig. Här finns även en viss grön ton som spelar i samklang med ett knippe gröna örter, angenämt!

Mayer Syrah 2020 (95258), 539 kr. 120 flaskor.
Syrah med medelfyllig kropp där elegansen får chansen. Här hittar vi hallon, körsbär  tillsammans med kryddig oumph och grön, skön tapet som kommer sig utav att man jäser hela klasar. Trots kallt år är vinerna inte ”lean and green”, som Timo själv uttrycker det – de spelar mer i bakgrunden och tillför, i mitt tycke, en fin struktur. Syran är frisk och vinet har en typ av subtil kraft i sig. Snyggt!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på (v)instagram!

@elins_vinspiration
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00