ANNONS

Överlevnadsstrategi i januari: Fina fredagsbubblor

/
bubbel

Om det är någon gång man behöver lätta upp tillvaron så är det väl just nu i mitten av januari när influensan, omikron och kräksjukan härjar vilt. Mousserande vin ska skapa ett visst skydd mot alla dessa sjukdomar, enligt osäkra källor. Bäst att vi genomför en egen empirisk undersökning? Här kommer tre bubbliga tips där du får mycket mousserande för pengarna.

Christine-Marié Blanc de Blanc Brut 2018, Sydafrika, 159 kr.
Cap Classique är mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (aka champagnemetoden), producerat i Sydafrika. Här är doften underbart nötig och guläpplig och på tungan dansar toner av brända mandlar, citronzest och mariekex. Superläckert mousserande vin!

Revì Brut 2015, Italien, 159 kr.
Hello Italy! Nyhet på hyllan, med tilltalande doft av gula äpplen, macadamianötter, brioche och solmogen citron. Bubblorna är petita och kittlande, smaken läckert gulfruktig med krämig mousse och efterklang med viss mineralitet och touch av citronzest.

Champagne Vieille France Blanc de Noirs 2012, Frankrike, 459 kr.


Okej, LITE lyx med äkta champagne slänger jag ändå in

 – men här får man ändå mycket skumpa för pengarna. Även detta nyhetpå hyllan, en flarra jag själv ska korka upp ikväll.


Årgångschampagne gjord på enbart blå druvor (blanc de noirs). Här får du en rundare stil av champagne med bred aromatik och toner av rostat bröd, mogna gula och röda äpplen, grillad citron, vit choklad, macadamianötter och en krämig smörighet. Lång kraftfull smak som mynnar ut i ett läckert äppligt avslut. Väldigt bra!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Trendspaning: Ta en ”cocktail shortcut”

/
negroni

I början av pandemin ville alla plötsligt ägna sina extratimmar åt att baka och laga mat. Lång tid fick det minsann ta. Men nu har vi väl ändå tröttnat? Ja, inte ens en drink orkar vi blanda. Istället ser vi färdigmixade premiumcocktails på frammarsch! Blir du törstig? Testa trenden! Dessa färdigmixade negronis gör dig icke besviken! Addera endast en apelsinskalsremsa och en isbit. Med sin djupt körsbäriga, kryddiga och pikant bittra smak är det en personlig favoritdrink – när som helst!

Winter Negroni (87404), Sverige, 192 kr i BS.

Nejgroni (10828), Sverige, 20 kr. Supergott, alkofritt alternativ!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

I vinkikaren: Balkan, baby!

/
balkanviner

Frankrike, Italien, Spanien… De klassiska vinländerna i all ära, men om vi vrider huvudet mot Balkan finns det mycket spännande – och överraskande bra – att upptäcka! I länder som Serbien, Slovenien, Slovakien, Bosnien och Nordmakedonien händer det mycket i vinvärlden, och har så gjort under lång tid. Vi har kanske bara inte haft blickarna åt det hållet.

Visst har vi sett enstaka flaskor från balkanländerna dyka upp i sortimentet, främst på tillfälliga sidan, men nu har en importör valt att ta ett helhetsgrepp kring regionen: Balkan wines, vars nisch är att hitta toppklass-viner från ambitiösa vinmakare i området.

Till saken hör den att de västra balkanländerna ligger på ungefär samma breddgrader som Italien. Alltså utmärkta förutsättningar för att odla druvor och göra viner av hög kvalitet. Här odlas både klassiska bordeauxdruvor som syrah, cabernet sauvignon och merlot. Chardonnay, Sauvignon blanc och Gewürztraminer är också vanligt förekommande. Men mest spännande är de inhemska sorterna; plavac mali, prokupac, vranec, blatina, zilavka… säg det tio gånger snabbt!

Igår provades det både rött, vitt och orange vin från Slovenien till Nordmakedonien, fantastiskt roligt – och inte minst gott! Här kommer mina favoriter, och alla finns att klicka hem via beställningssortimentet. Slurp!

bodocni

VITT. Bodonci Sauvignon 2017 (54633), Slovenien, 328 kr.
Sauvignon blanc är en druva som jag både hatat och älskat i mitt vinliv. Det finns liksom inget värre än en bulkproducerad kattpiss-osande SB-box. Men. Det här är en helt annan liga. Hantverksmässigt gjort hamnar denna slovenska variant definitivt på plussidan med sin generösa frukt ochsoliga doft av tropisk, gul frukt så som mango ananas, carambola, passionfrukt lite smöriga övertoner och gino-feeling. Något örtigt och lite skalbeskt avslut paketerat i gulfruktig rondör. Gott-gott-i-gott-gott!

uncencored

ORANGE. Bikicki Uncensored 2018 (54689), Serbien, 239 kr. 
Redo att ta en chans på orange? Here you go! En pava som flörtar upp vilken orangevinsskeptiker som helst i brygga. Druvan är traminac, serbiska ordet för lite mer kända Gewürztraminer. Landet är Serbien och druvorna är varsamt handplockade för att macerera i 12 dagar och sedan gotta sig på serbiska ekfat i ett år. Resultatet? Ett charmerande orangefruktigt vin som bjuder på torkade apelsinskal, kumquats, aprikoskärnor och varma kryddor. Munkänslan är smakrik och ger dig en kryddig skjuts med subtila stråk av nejlika, kanel och lite ingefära. Spännande, balanserat, gott – och med finlemmad struktur. Ordentligt njutbart! Give it a try! 

Namnlöst-4

RÖTT. Elegance Plavac Mali Skaramuca 2017 (54726), Kroatien, 178 kr. 
Kalasgott från Kroatien! Här görs nämligen jättemycket kul och bra på inhemska druvsorter. Som detta röda smarr från på druvan Plavac Mali. Ett välgjort vin med koncentrerad rödbärighet, silkiga tanniner och flörtiga örter. Det sjunger till av viol, körsbär och hallon – strukturen är fin och vinet balanserat. Dricks något svalt till plockbricka, gärna med salami och hårdostar.

Namnllilalaa

RÖTT. I Kao Da Si Andjeo 2016 (55055), Serbien, 156 kr.
Diggar du bäriga, nästan lite syltiga viner där frukten är mörk och solmogen? Här har du din perfect match! Detta vin på 95 % merlot och 5 % inhemska prokupac bjuder på doft av drottningsylt med vaniljfrö, plommon, blåbär, mörkröda hallon och mogna jordgubbar. Finishen är något frisk och piskar upp fräschören i den mogna bärigheten. Sandiga tanniner och lång smak. Ett bra matvin med något grön ton på slutet.

trianonnnn

RÖTT. Trianon 2017 (54650), Serbien, 156 kr.
En av mina favoritrödingar under provningen! Intensivt mörkrödbärig i doften med fruktdriven karaktär, hint av lätt rostade toner, chark och vanilj på nosen. Mjuk och följsam i munnen med en härlig syra som balanserar upp den generösa frukten följt av puff av ljuv lavendel. Ett riktigt läckert vin för pengarna! Vill korka upp till en lyxig bit oxfilé med råstekt potatis och lite syrligare, röd sås. Pangmiddag!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00