ANNONS

Underlivet – före och efter barn

Jag fick en fråga som jag vill lyfta

här i bloggen. En viktig fråga som för många är privat, men som jag känner att jag vill dela med mig av. Frågan handlade om underlivet före och efter barn. Om det förändras. Och hur det fungerar med sex efter en förlossning och graviditet. Det är ju självklart olika för alla hur det fungerar. Jag hade tur som hade två bra förlossningar utan några bristningar. Första barnet, Alice, födde jag sommaren 2014 och andra barnet, Philip, kom i början på september 2015. Jag hann aldrig träna upp min bäckenbotten efter första förlossningen, så jag hade stora problem med att jag kissade på mig. Vid träning, när jag hoppade, när jag sprang eller om jag skrattade. Ja, ni förstår. Det var ett problem som inte alls var kul. 

Nybliven tvåbarnsmamma!

Jag tog upp detta med en PT som jag hade hösten 2018, att jag inte kunde göra jumping jacks till exempel, för då flödade kisset. Han sa bara ”Äh, det gör inget. Kör på!”. I efterhand var det ju ett supertokigt tips… Inför varje träningspass (som var utomhus i höstkyla) var jag tvungen att komma tidigare för att leta upp en toalett.

Jag använde dessutom dubbla nattbindor, för att slippa ha nerkissade träningstights. Det var minst sagt förnedrande. Det spelade ingen roll hur mycket jag kniptränade, kisset kom i alla fall så fort jag joggade under uppvärmningen. Det var hemskt att behöva sitta i bilen hem sen, nerkissad. Jag blir ledsen när jag tänker på det.

Långsamma promenader med tvilling, hösten 2015.

Nu har det snart gått 6 år sen jag födde Philip och har inte längre detta problem. Jag fick hjälp med bäckenbottenträning och det är så himla viktigt. Att känna att man får kontakt med underlivet och musklerna där igen. Jag kan fortfarande kissa på mig när jag springer, skrattar eller kräks. Men nu kan jag kontrollera det på ett annat sätt. När det kommer till sex efter förlossningen tycker jag att man ska lyssna på sig själv och sin kropp. Inte på sin partner som kanske ”pressar”. Prata med din barnmorska om dina funderingar. Är du supersugen på sex? Testa dig fram! Är du inte sugen? Skit i det, men prata om det med din partner. Kommunikation i alla faser av relationen är ju sen gammalt väldigt viktigt.

Ni som fött barn och vill dela med er här i kommentarsfältet får gärna göra det. Det är som sagt en viktig fråga som jag tycker att vi ska prata mer om!

16

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00