ANNONS
PersonuppgifterCookies

6 smarta tips för föräldrapenningen

/

Vi har många blivande förstagångsföräldrar i vår umgängeskrets just nu som frågar oss hur vi gjorde kring föräldraledighet och föräldrapenning. Det är säkert många av er också här på bloggen, därför tänkte vi berätta hur ni maxar föräldrapenningen på bästa sätt.

Först och främst; Vad är att maxa föräldrapenningen för dig? Är det att vara ledig så länge som möjligt eller att få behålla så stor del av inkomsten som innan du fick barn, som det bara är möjligt? Föräldrapenningen baserar sig på din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) som är din lön upp till 444 000kr om året. Föräldrapenningen i sin tur är 80 % av din SGI och sedan 97 % av det beloppet. För att få ut dagsersättningen dividerar du sedan summan med 365 dagar. Räkneexempel: Tjänar du 336 000kr om året (28 000kr/månad), blir din dagsersättning följande: 336 000 x 80% x 97% / 365 = 714kr/dag. (Tack till alla som rättade mig i min information och uträkning).

IMG_2703

Om du och din partner tar ut full föräldrapenning från Försäkringskassan, alla dagar i veckan kommer ni kunna vara hemma lite längre än ett år. För att vara exakt 480 dagar. Hur gör man det bästa av situationen? Här följer våra 6 bästa knep!

1. Gör en budget
Det är både en budget för dina och/eller familjens inkomster och utgifter samt en budget över hur ni vill förvalta era dagar under tiden ni har tänkt att vara föräldralediga. När det gäller utgifter; vad kan du vara utan? Ett tips från coachen är kanske inte att snåla in på Play-tjänster om du får turen att få ett barn som sover om dagarna.

2. Hur länge vill du vara ledig?
Är målet att vara ledig så länge som möjlig? Då kan det vara bra att veta att din SGI påverkas inte under barnets första år. Dvs du behöver inte ta ut en endaste dag av föräldraledighet under barnets första år, om ni har den ekonomiska möjligheten till det. När barnet väl har fyllt ett år, måste ni ha inkomst 5 dagar/ vecka för att få behålla samma SGI-nivå som innan. När ni tar ut föräldradagar kan ni dela upp dessa på 25/50/75 och 100 %.

3. Har du kollektivavtal?
Kolla med din arbetsplats om ni har ett kollektivavtal. De flesta kollektivavtalen innehåller numera en föräldralön. Dvs att du har rätt till en del av din lön, under en del av den tiden du är föräldraledig. Avtalen skiljer sig en del åt, men en riktlinje som jag har märkt är ungefär 10 % av din lön i 5-6 månader. De flesta vet inte om detta, och ibland är det så att även lönekontoren inte har koll på detta. Var uppmärksam och påpeka detta.

4. Dubbeldagar brinner inne
Om du och din partner vill vara föräldralediga samtidigt och även att bägge ska få föräldrapenning från Försäkringskassan måste ni göra detta innan barnet fyller ett år. Sen brinner den möjligheten inne. Ni får självklart vara föräldralediga tillsammans efter barnet fyllt ett år, men då får bara en av er rätt till föräldrapenning från Försäkringskassan.

5. Dela lika på föräldraledigheten
Om ni delar lika på föräldraledigheten, dvs varje förälder tar ut 240 dagar var belönar Försäkringskassan er med en jämställdhetsbonus. Bonusen är på totalt 13 500kr och delas ut med 50kr/dag var. Det bästa? Bonusen är skattefri, det är alltså upp till 13 500kr rakt ner i fickan. Det lönar sig att vara modern!

6. Kombinera semester och föräldraledighet
Lagen säger att du har rätt till 3 perioder av föräldraledighet per kalenderår. Allt över det är en överenskommelse mellan dig som förälder och din arbetsgivare. Kolla därför om du kan få kombinera din föräldraledighet med din innestående semester. Varför? Jo, om du är föräldraledig måndag till torsdag och har semester på fredag; då får du nämligen lön för lördag och söndag, vilket du inte får om du är föräldraledig hela veckor. Viktigt att veta är att din arbetsgivare har laglig rätt att neka till detta upplägg.

Har ni fler smarta tips om hur man får ut det mesta av sin föräldraledighet och sin föräldrapenning? Skriv dem i kommentarerna här nedan så fyller jag på listan allt eftersom.

/ Stefan

Inlägget har uppdaterats med korrekt information gällande uträkningen av dagsersättningen för föräldrapenningen. 2016-09-07 kl 20:00

28

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00