ANNONS
PersonuppgifterCookies

Mitt bultande hjärta och påsk på Österlen

/

Ja så blev man omslagsflicka igen! Hjärt-lungfonden som M-magasin haft ett långvarigt samarbete med frågade om jag ville vara med och rädda hjärtan och ni kan förstås förstå vad jag svarade. Bilagan, som helgen 23/24 april landade hos alla DN- och SvD-prenumeranter och kommer i veckan att spridas över hela Sverige, görs för att locka fler att bli månadsgivare.

Idag lever 2 miljoner med hjärt- och lungsjukdomar. Precis som med andra liknande organisationer lever Hjärt-Lungfonden på vår givmildhet. Det är alltså meningen hoppas jag med dem att du också har lust att vara med och förändra allas våra liv. Hur? Ja det läser du om i bilagan. För det är forskningspengar som gjort att hjärtinfarkt kan hävas i tid, KOL kan behandlas bättre och små barnhjärtan tillfriskna.

Den här bilagan berättar om den världsunika forskningen SCAPIS, som jobbar för att kunna förutsäga vilka som är i riskzonen och hitta dem i tid. Målet är att via ett blodprov kunna förutsäga vem som har risk för sjukdom. Så gå in på hjart-lungfonden.seeller ring 0200-882400

bildtext: Här är omslaget och vad jag vet är mitt bultande hjärta friskt, men både min son och ett av mina barnbarn har en defekt och måste opereras. Det är en rutinoperation vill jag skynda mig att säga. De snygga bilderna på mig är tagna av min svärdotter Lina Adamo – it’s all in the the family!

Här är omslaget och vad jag vet är mitt bultande hjärta friskt, men både min son och ett av mina barnbarn har en defekt och måste opereras. Det är en rutinoperation vill jag skynda mig att säga. De snygga bilderna på mig är tagna av min svärdotter Lina Adamo – it´s all in the the family!

Alla dessa sorgliga barndomar. Vi hör oavbrutet om rädda, ledsna, mobbade barn men som vuxna blir kända och tar revansch på livet, på föräldrarna och skolan. Bra och inspirerande historier om att  resa sig och fixa ett bra liv trots själens ärr. Men så plötsligt stiger en känd person fram och berättar motsatsen. Skådespelaren och artisten Maria Lundqvist har haft en kärleksfull, jättefin barndom på Öckerö i Göteborgs skärgård. Om det berättar hon i sin jättestora bok som nyligen kom ut. Och till min och M-magasins stora glädje ska hon och partnern Kristoffer följa med på Lyckokryssningen som i år äger rum 2–3 oktober och där berättar hon mer om boken livet och kärleken.

Vi är alltså tillbaka med vår populära kryssning efter flera år av karantän. Tjoho! Så kul! Ser fram emot att träffa er på båten i IRL (i verkliga livet). I nästa nummer av M kan du läsa mer. Stina Ekblad följer också med. Och självklart tidningens egen kapten Åsa Lundegård, och jag som assisterande kapten,  och många intressanta föreläsare och författare. Kom du också!

Maria med sin fina stora bok, Om att våga flyga, som hon och fästmannen Kristoffer Hellström producerat tillsammans.

Tänk om fler pappor var som min pappa Bert, bättre finns inte, sa Maria och jag tänkte på alla oss utan bra pappor. Men i mitt fall hade jag en mamma som räckte för två.

För många år sen var Konstrundan på Österlen i Skåne ett måste för mig under påsken. Nu invigdes också Lucio i denna skånska tradition. Dessutom fyllde M-magasins stjärna Birgitta Piper 75 år – vi är årsbarn – och då blev Skånerundan ännu bättre. Vi bodde i hennes stall – obs det är ett slottsstall – och drack alldeles för mycket av hennes vin. Men som de pensionärer vi är går vi och knyter oss tidigt, så egentligen blir konsumtionen inte så farlig (tror jag). Men hur var konsten då? Om sanningen ska fram, mycket skräp, men här och där guldkorn. Roligt var det, och Österlen med alla sina byar levererar, som det heter. Jag fick lite flashbacks från förr när vi bodde vid Åhus som på mäklarspråk kallades för Österlen-nära.I alla fall när de skulle sälja vårt hus i Trolle Ljungbysocken (40 år sen).

En av mina favoriter är Gittan Jönsson, har en av hennes dammsugande porslinskvinnor, här var årets modell, queer trodde jag. Men det handlar om Ukraina och Putins farliga aggressivitet. Se dammsugaren som en stridsvagn.

På en solig innergård i Simrishamn sammanstrålade vi med en 75-åring till,  Eva Vingård (mitten) den yngre damen till vänster heter Bodil Ericsson. Evas är professor emeritus och vad avhandlade vi om inte ålder.

M-magasin gav Birgitta ett citronträd som vi fraktade ner. Birgitta är precis som trädet, vacker att titta på och nyttig, samt med en syra som behövs när hon ska råda läsarna om deras pengar.

Ett annat måste om påsken är Jesu lidande. Vi brukar titta på någon otäck Kristusfilm, känna Golgatavandringen i kroppen, gråta med modern Maria och sen veta att han flyger upp till himlen för att sitta på sin pappas högra sida. Det är min nunnetid som gör sig påmind, den går inte över. Då var påsken lidandets högtid, inte påskharar, godis eller lammstek.

Bild från en av de blodigaste Jesusfilmerna, Mel Gibsons The Passion of the Christ (2004).

Har aldrig hittat något i skogen, varken frid, fåglar jag känner igen eller svampar. För det mesta blir det en vanlig skogspromenad och det duger bra. Men så hände det! Ramslöksparadiset uppenbarade sig, jag berättar förstås inte var, men det är i Haninge kommun som också Dalarö tillhör. Vilken lycka, vi plockade och plockade. Jag har nu ätit Lucios ramslökssoppa (lysande), ramslökspesto, ljuvlig men inte bra på kvällen (det blev tarmdans på natten), ramslökssmör, så gott (aj aj, sätter sig mitt på magen).

I himlen fastän på jorden. Här doftar det ramslök som jag älskar. Men varning för tarmfickor, gaser, och reflux, allt för mycket händer sen i magen.

Till sist: En Berglinare. Berglins serie publiceras regelbundet i Svenska Dagbladet och det är ju alltid kul att få vara med i deras värld. Nu handlade om ålder, seniortatueringar, gravrätt, med mera, och jag får mig en trevlig känga om att jag avhandlat 90-åringar och deras sexställningar. De (Jan och fru Maria B) tycker att jag ska ge  mig. Det gör jag förstås  inte, får jag vill ju gärna veta. Snart är jag ju själv där. Men ännu har jag inte kollat, jag lovar.

Hej, vi ses om 14 dagar!

Man trivs i Berglins värld.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00