ANNONS
PersonuppgifterCookies

Rapport från en läsarresa – och hurra, jag vann ett ljudbokspris!

/

Blev både förvånad och jätteglad när jag fick Storytel Awards hederspris på ljudboksgalan härom veckan. Jag fick priset av de Synskadades Riksförbund för att jag så tidigt insåg att höra böcker var något att berätta om. Detta var innan ljudboken fanns i den form den finns idag. Då var det bokkassetter jag lånade på Iris förlag som fanns för de synskadade. Sedan dess har jag älskat att lyssna på en bok och i prismotiveringen ingick också att jag skrivit om hur härligt det är med ljudböcker långt före andra medier. Idag är det över två miljoner som prenumererar på lyssnarböcker. En succé med andra ord. Det är alltid kul för en journalist att få lov att vara lite före. En annan pristagare var Lennart Jähkel som fick uppläsarpriset för Kerstin EkmansLöpa Varg. En underbar bok och en perfekt röst för den boken.

Här håller jag själva priset i famnen och tackar de synskadade för det fina priset. Foto: Joey Dahl/Storytel

Joakim Orreteg

Jag får chansen att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om hur bra ljudboken är som bärare av litteratur.

Är det inte synen så är det hjärtat jag sysslar med. HjärtLungfonden har M-magasin länge samarbetat med och snart kommer en bilaga, där jag som fortfarande varande en ambassadör för fonden, pryder omslaget. Hela bilagan handlar om att utan oss, alla svenska bidragsgivare, så skulle inte forskningen ha kommit så långt. HjärtLungfonden lever på att vi skänker pengar. Det är inte av cancer som de flesta dör i Sverige, det är hjärtat som ger upp. Men vi har via forskningen bromsat hjärtdöden, tack alla ni som bidragit.

Fotografering hemma hos Lucio och mig på söder i Stockholm och Mia Högfeldt gör mig snygg, och vem står där bakom kameran om inte min fotograferande svärdotter Lina. Snart ser ni resultatet i en bilaga som ska bifogas morgontidningarna.

Nu är det som om proppen har gått ur hemmasittandet och företagen bjuder in igen efter två år. Och nu var det roligt igen att mingla!

Helena von Zweigbergk lanserade sin nya bok och Karolina Ramqvist gratulerade. Det ska vara färg på kläderna säger modet, men sånt har kulturen aldrig lyssnat på, där råder alltid svart. Men oavsett det, böckerna är toppen!

Jag är så lycklig att jag har en matlagande man som inte bara lagar gnocchi och pasta från sitt hemland. Han provar gärna lite nytt. Här är en av mina favoriter: Salmalax med mango, avokado, ruccola, koriander, tomater, chili och över härligheten pressas lime.

Mums!

När jag intervjuade Marie Göranzon, som tillsammans med Jan Malmsjö har nio barnbarn, så pratade vi om att det känns som att det är kalas jämt. Varje liten person vill ju bli ordentligt hyllad och det gäller för oss mor-farföräldrar att inte glömma att ringa och hurra och sen förstås present och tårta. Och vad ska man ge till barn som har nästan allt? Är de små så uppskattas inte att jag istället ger pengen till Ukraina (men det kan man ju lägga till om man har råd). De lite större tycker förresten inte heller att de ska hoppa över present de tycker farmor ska ha råd med båda.

Enzo fyller nio år, pussas av pappa Filip, India får vänta till september.

Ja, så drog jag och 20 läsare av M-magasin till Rom. Vi hade en strålande guide, Carin Teti Svantesson, som bor i Rom och som kunde allt om påvarnas betydelse, kolonnernas utsmyckningar och hur Michelangelo lyckades måla Sixtinska kapellets tak utan evig nackspärr. Som vi gick, åt och lärde oss, men det allra bästa med våra resor är det sociala. M-läsaren tycker om att umgås, prata, skratta och sprida en vänlig anda. Jag har ofta genom åren prisat tidningens läsare och gör det igen för gott humör, terränggående ben och piffiga kläder. Dessa kvinnor gör ingen besviken, och varje gång lär jag känna någon ny spännande kvinna.

Här får du lite Romfeeling. Vill du lära känna några nya människor (mestadels kvinnor)? Häng då med oss på nästa resa.

Mer Rom…

Terränggående läsare.

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00