ANNONS

Minns du vad du gjorde när Palme mördades?

/

Vet du vad du gjorde den 28 februari 1986? Om du går in på mitt facebookkonto eller Instagram (ameliaadamo)  så var med och svara. Det är så intressant att läsa allas berättelser från den dagen då Sverige förändrades. Men var det Stig Engström som mördade Olof Palme? Tittar just nu på serien Den Osannolika Mördaren (Netflix) och Robert Gustafsson, som spelar Stig E, gör en fantastisk roll, för att inte tala om Mikael Persbrandt som Hans Holmér. Men är det verkligen Stig E. son är Palmes baneman? Har bara sett tre avsnitt än. Stig Engström är liksom titeln Osannolik.

IMG_6827

Så här ser det ut på Facebook.

Sannolikt är däremot att jag varit med om en överraskning som heter duga. Men får tyvärr inte berätta något förrän programmet Secret Song ska sändas i januari på TV4. Men jag lovar att dopaminefekten var skyskrapehög. Ett annat program som jag var med i, och det har redan sänts, lämnade däremot inte så mycket dopamin. Jag och sonen Filip var med i Postkodmiljonären, också TV4,  för att vinna pengar åt HjärtLungfonden. Det blev 100 000 kr, inte så illa men jag hade hoppats vi skulle dra ihop mer. Vi stupade på att vi läst vår Bibel dåligt. “Är ni säkra”, sa programledaren Rickard Sjöberg, som han brukar, och vi svarade Ja. Det skulle vi inte ha gjort utan tagit livlinan vi hade kvar. Men som sagt efterklok är lätt vara.

IMG_5570

Här är Filip och hans killar Sixten och Enzo och de kan garanterat väldigt lite om personerna i Bibeln.

Sofia Wistam är ett tv-proffs, det vet jag. Vad jag däremot inte visste är hon också är smyckesdesigner. Det var i arbetet med tv-programmet Sofias Änglar som handlar om att ge hjälp till människor som ställts inför tuffa prövningar, som Sofia kom på idén att skapa smycken som påminner om vad som är viktigt i livet. Det är därför hennes kollektion heter just Smycken för Livet. Det var inte svårt att lätta på plånboken för smyckena var både vackra och hade ett överkomligt pris. Jag beställde omedelbart ett mammasmycke, men det blir ett farmorssmycke, ett halsband med en lite större ring och fem små ringar. Det ska påminna mig om mina fem barnbarn  – vilket sannerligen jag inte alls behöver påminnas om, de är ytterst närvarande, i alla fall i min skalle. Istället fick det bli som ett blodsband, fastän i guld. Nära min kropp, precis som jag vill att de ska vara.

IMG_6781

Sofia Wistam och hennes smycken.

Ofta blir jag tacksam över rika människor som donerar sina konstsamlingar, bygger slott och underbara hus, smyckar, samlar och sen öppnar upp för alla “vanliga” människor att få komma och titta. För somligt betalar vi museiinträde, annat är gratis. Nyligen var jag på prins Eugens Valdemarsudde på Djurgården för att se utställningen Ett eget rum som handlar om kvinnliga konstnärer i slutet av 1800-talet, och varför de drog till Paris. Superintressant och vackert – gå och se! En utställning som blivit möjlig tack vare alla generösa lån från privatpersoner och institutioner i Norden, och sponsorer. Ett eget rum, A room of one’s own, boken som Wirginia Woolf skrev 1929 blev banbrytande, precis som de här nordiska kvinnliga konstnärerna. Wirginia Woolfs “En kvinna måste ha pengar och ett eget rum” kan citeras hur många gånger som helst. Det vet alla som försent insåg att de borde ha varit om sig och kring sig lite mer när det gäller pengar och inte bara förlita sig på kärlek.

IMG_6803

M-magasins Birgitta Piper, Susanne Hobohm och i mitten vår lysande guide Elisabeth Hedstrand.

Nu har jag tänt ljus, jag gillar Allhelgonahelgen, en helg för kontemplation och minnen. Som liten fanns inget Halloweenfirande så där har jag inget att falla tillbaka på och kan undvara den helgen.

Men jag vet att alla som är mindre älskar Halloween, jo det finns vuxna också som gillar skräck och att klä ut sig. En sak vet jag i alla fall att man måste ha godis hemma, för det knackar på dörren oavbrutet av små skräckvarelser som ropar Trick or Treat! 

IMG_6465

Den här gången tände jag också ett ljus för Gösta (Linderholm). Vår kärlek varade i tre år. Vi var unga och lyckliga. Gösta dog december 2020.

Fortfarande får jag ibland inbjudningar, så roligt för mig som i så många år blivit uppbjuden. Efter pensionen har det ju sinat med läckra inbjudningskort, förståeligt för det handlar om marknadsföring och är knutna till ett event som förväntar sig att bli omskrivet. Här det dags för megaförfattaren David Lagercrantz att öppna upp för att fira sin nya bok Obscuritas som redan är en stormsuccé, såld till alla möjliga länder. David och Anne har lämnat mitt grannskap på Södermalm för en stor tjusig våning på Östermalm. Där trängdes jag med boksynta människor, åt snittar och drack skumpa och kände mig väldigt nöjd att få bli inbjuden.

IMG_6801

Författaren David och fru Anne som är hög chef på SVT.

Så var det där med fötterna. Som jag vårdar dem nu. Det är vadmassage, inga klackar, och fotbäddar. Ju äldre jag blir desto mer intensiv blir jag med mina besök hos Ricardo, podiatern, som tar hand om mina fossingar. Nu talar vi inte pedikyr utan här handlar det om hård massage och infraröd laser. Och jag, peppar, peppar, har inte ont. Jippie! Med mina fixade fötter gick jag iväg och träffade Charlotte Ljung, Sveriges enda divorce planner, skilsmässoplanerare, Vänder du dig till henne så ser hon och hennes experter till att skilsmässan blir så smidig som möjligt. Hennes jobb är inte att övertyga paret om att hitta tillbaka till varann, nej deras affärsidé på Endbright är att skilsmässan ska bli en så schysst uppgörelse som möjligt för båda.

IMG_6791

Charlotte hade också leopardskor på sig. Vilket sammanträffande. Det är hennes lite spetsiga som omger min lite stadigare fläckdoja.

Nu mörknar det på Dalarö, där jag sitter och skriver och snart kommer vi in i den blå timmen eller Happy Hour. Vi ses!

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00