ANNONS

Rom, svamplycka – och 70 det nya 20!

/

Med en besvärande känsla av flygskam klev jag ombord på SAS för vidarebefordran till Rom. Men sen så tänkte jag att SAS måste överleva – ett argument som Greta Thunberg och många med henne inte håller med om. Men efter att ha tagit del av att flygtrafiken stod för  mindre än 3 % klimatpåverkan så tryckte jag på mig det obligatoriska munskyddet och klev ombord. Det var min son Alex försenade 40-årspresent. Han upptäckte en dag när han var runt 20 att jag felat som mor och inte lärt honom italienska, mitt modersmål,  och då kunde jag åtminstone kosta på honom ett pluggår i Rom. Det gjorde jag och sedan dess älskar han liksom jag den eviga staden.

IMG_9361

Resans höjdpunkt (enligt Alex), matchen Roma-Napoli på Olympiastadion. Vi är två av 70 000 Rom-anhängare. Järnpiller vad det sjöngs, skreks och den världsberömde tränaren José Mourinho fick rött kort. Det var mer fest på läktaren än på planen. Min höjdpunkt var Banksyutställningen. kvar till 9/1 2022.

Vi hade vädret med oss, bra gympadojor och biljetter till Roma-Napoli. Vi gick i snitt 20 000 steg om dan (ingen klimatpåverkan där inte) och satt ute och åt i gränderna och jag förberedde mig för M-magasins Rom-resa med mig och läsare. Vad vet jag om Lucrezia Borgia och alla påvarna, drottning Kristina och Mussolini? För jag ska berätta för läsarna om mitt Rom. Min mammas Rom är fattiga Rom, hon hade ingen aning om statyerna, kyrkorna, Michelangelo i Sixtinska kapellet.

Hon var helt utan den romerska kulturen. I hennes fotspår ska vi inte gå, hur mycket jag än älskade denna kvinna. Hennes Rom är kvarteren med människorna som försörjde sig på olika mindre bra sätt. Mamma jobbade i ett bra hem som piga, och sonen i huset utnyttjade henne, men det ansågs ingå i jobbet, resultatet blev jag. Resan går första veckan i april om någon blir sugen.

IMG_6766

Carin Svantesson Teti – vår lokala guide i Rom, åkte ner som au pair som ung och blev kär och kvar.

IMG_6746

Världens största kyrka för världens största religion. 2,1 miljarder är katoliker i världen.

Direkt från Rom till äldrehemmet och moster, 96 år, som börjat få vanföreställningar som skapar ångest. Så svårt att trösta och ännu värre är, att jag inte kan övertyga henne om att det hon tror inte stämmer, och jag som lärt mig lite om hur man inte gör med en lätt dement person lyckas inte. “Jag har ju bara dig”, säger hon och gråter. Jag står här och är levande säger jag, var lite glad istället.

IMG_6724

Jag omkom inte i Rom, som moster fruktade.

Apropå äldre. Var moderator på ÄldreOmsorgsdagarna ute på Stockholmsmässan. Det får man tacka för. Så många intressanta föreläsningar och så mycket imponerande kunskap som inte blir synlig bakom alla gamlingsproblem. Efter två dagar kände jag att äldreomsorgen förtjänar ett bättre rykte. Så här kommer mina applåder till en vård som i snitt är mycket bättre än resten av världens.

IMG_6717

Mannen bakom 70 är det nya 50, professor Ingmar Skoog. Nu hävdar han att det är det nya 20!

IMG_6719

Pausdans och publiken var med.

Roligast just nu i Stockholm är Scalarevyn med Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg och Johan Ulveson. Det jag minns mest är de vassa och träffsäkra parodierna på partiledarna Löfven och Kristersson. Hela showen är paketerad i en lyxig gammeldags revytappning med balett, skönsång och primadonna. Skynda dit innan alla föreställningarna är utsålda.

Lyckligast just nu är Lucio som äntligen fått uppleva svamporgier, trumpetsvampen bara flödade i Skägga, Värmdö. I veckan kommer M-magasins Birgitta Piper och hälsar på, då ska hon få Lucios svamprisotto. Det är underbart att bjuda folk på middag och ha en alldeles egen kock hemma. Nyss var barn och barnbarnen här och då var han familjens egen frisör. Tidigare män i mitt liv har haft tummen mitt i handen, trevligt med omväxling. Älskar hans kompetenser. Och vad gör jag, kan man ju undra? Jag ser till  trivselfaktorn.

IMG_5517 (1)

Kolla glädjen med svamplycka!

Gick förbi min favoritblomsterhandel.och kunde inte motstå den vackraste av julblommor redan nu i oktober. Den får hänga med hela vägen till julafton om knappt två månader och ge mig skönhet och glädje. Med åren och med mindre kostnader totalt har jag blivit galen i snittblommor. Det har blivit min lyx. Plus lite god japansk whisky. Som det är dags för nu när jag är klar med den här bloggen, för då klockan 21. Inte före!

IMG_6775

Knoppiga Amaryllisar.

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00