ANNONS

En klämdag i kalendern – och en skål för nummer 13!

/

Oktober är bröstcancermånad. Det vet nästan alla kvinnor nuförtiden men det var en gång, närmare bestämt vid sekelskiftet år 2000, som bara en handfull människor i Sverige visste vad Rosa bandet var. Sen blev det oktoberrosa överallt i samhället och bröstgalorna avlöste varandra, med det utmärkta resultatet att kvinnor klämde på sina bröst, läkekonsten gick framåt, snitten, cellgifterna och implantaten blev bara bättre och bättre. Men sorgen, smärtan och rädslan gick inte att planera bort. Den finns där. Och ännu är inte bröstcancer utrotat – även om boten ökar för varje år.

I år var jag med i en liten film om att bli bröstvän (och att sätta in ett “k” i kalendern). Det var i bröstcancerförbundets regi för att samla in pengar för de drabbade och deras familjer.

Skärmavbild 2021-10-11 kl. 9.24.06 fm

instagram.com/bonjournybakat kan du lära dig mer om hur du klämmer rätt när du undersöker dina bröst.

När vi ändå håller på med att bry oss, så vill jag fortsätta med ett annat engagemang, EnsamhetsKommissionen, där jag är ordförande och tillsammans med andra duktiga personer försöker påverka stat och kommun att göra något åt den hälsofarliga ensamheten bland äldre. Och vad ska civilsamhället göra? Visa värme, småprata i porten eller i affären, ring någon gammal anhörig, våga knacka på, säg hej, möt blicken – alla vill bli sedda.

image2

Knackar på hos en granne som får en utläst tidning, Visa värme, en liten kampanj, men som kan få större betydelse än du tror.

Se dig omkring hemma, blir du glad? Om inte, släng! Det är rensproffset Marie Kondo som säger så apropå att vi har på tok för mycket saker hemma. Jag tycker jag rensar oavbrutet, ger bort, lämnar till Stadsmissionen, kastar, och ändå kan jag inte låta bli att köpa nytt, att lägga till. För att jag kan, för att jag har råd och för att just när jag handlar så blir jag glad.Men den här skulle jag gärna vilja ha. En skulptur med en ung kvinna som speglar sig och ser sig själv som betydligt äldre. Många kvinnors skönhetsrädsla är att tappa sin skönhet. De här skulpturen stod i ett palats som svinrika släkten Farnese ägde, skulpturen är modern och palatset från 1500-talet. En ljuvlig kontrast och då kan jag att om jag bodde där hade jag inte heller kastat någonting. Idag är huset ett museum och det är vi som kommer dit mycket tacksamma över. Så ibland tänker jag att kanske ska somligt få stå kvar, kanske blir någon annan glad även om mitt hem inte blir något museum mer än för mina barnbarn.

image0

I Villa Farnese, en renässansherrgård i Caprarola i Viterboområdet. Italilen står den lilla skulpturen som handlar om rädslan för att bli gammal.

image1

En oktobervecka med höstens multnande skönhet. Det här är en by som ligger bara en timma från Rom. Och husen har stått i århundraden.

Roligt också att “vår” ö Zanzibar tog hem Nobelpriset i litteratur. Författaren Abdulrazak Gurnah föddes där, flydde och lever i England. Till nyår är det dags för oss att göra ett återbesök och då ska vi gå i hans fotspår, läsande romanen Paradise. På Zanzibar föddes också sångaren i Queen, den helt oslagbare Freddie Mercury. Där han föddes i Stone Town är det nu en turistaffär och musiken hörs långt ut i gränden, till glädje för turister, invånare och åsnor.

IMG_1328

Underbara Zanzibar dit vi återkommit många gånger istället för att skida i Åre eller Sälen (kostar ungefär lika).

Tretton stycken 50-plusplus-poddar har jag och väninnan Suss Hobohm gjort. I den senaste talar vi folkdräkter, politiskt eller bara vackert? Va??? Har du missat? Varsågod, gå in på Amelia & Suss, Roligare än du tror. Räcker om du googlar fram oss via Safari till exempel, om du inte har Poddcaster-appen. Lätt som en plätt och det får gärna bli vanebildande. Att lyssna på poddar har blivit min senaste besatthet, mest blir det SR (Sveriges radio) men det finns så oändligt mycket mer att lyssna på, lära eller underhållas av. Hitta en ny värld.

image3

Skål för vårt trettonde avsnitt!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00