ANNONS

Nu är bloggsemestern över + rapport från Island

/

Hej kära M-vänner Bloggen är tillbaka. Men nu var 14:e dag!

Vill ni veta vad som rör sig i mitt huvud så nu har ni chansen. Här rapporteras om stort och smått som jag valt ut.

Fortfarande påverkad av M-magasins Islandsresa med vandring till Vulkanen Fagradalsfjell som ligger på halvön Reykjanes, som är den mest bebodda delen av Island, måste jag förstås börja berätta om den natursköna och brutala upplevelsen. Vi vandrade så nära vi kunde komma utbrottet ihop med ett stort antal “vulkanturister” (Islands turism har ökat med 400%). Vi såg den kokande magman och de svarta lavafloderna. Och kände kraften i naturen. Vi var betraktarna, naturen bestämde. Jag kände mig mycket liten.

IMG_6540

Hela himlen är röd av hettan inne i vulkanens mun. Den har puttrat i ett halvår och ingen vet när och om den slutar.

IMG_6590

Några av M-resenärerna.

Men det blev förstås bad i Blå lagunen och och på andra ställen, hela landet är en enda stora naturupplevelser med sina varma källor, vattenfall och geysrar som sprutar både här och där.

IMG_6652

Mera bad.

IMG_6602

Och den som inte vill bada kan rida på Islandshästar som Margareta.

IMG_6596

Inte är det mycket man kommer ihåg från skolans isländska sagor men Eddan och Snorri Sturlason (800-talet) bet sig fast. Han anses vara fadern  till  litteraturen. Gunilla imponerade och kunde citera första versen i Eddan.

Sonen jobbar med Global Village och Järvaveckan och har kontor ute i Rinkeby. “Kom hit morsan och ät lunch”, sa han och så blev det. Om ni tror att det mest mördas och skjuts där så kan jag berätta att hela området sjuder av helt andra aktiviteter allt från läxhjälp till språkkafé till demokratiträning. Men det är mest bara kriminaliteten som får plats i medierna.

IMG_6612

Jag äter lunch på Yalla Rinkeby. Här lagar Fatma, Khadije och Mitra sin mat samtidigt som de lär sig restaurangkunskap och försäljning.

IMG_6608

Är det så här man känner sig när man kommer som flykting till ett nytt land? Stolen står i Rinkeby.

Från problemförorten Rinkeby till motsatsen Drottningholm. Här ligger Silviahemmet som både är en skola och en dagverksamhet. Här lär man sig allt om demensvård och möts av en omgivning som skulle vara en dröm för varenda äldre, med eller utan kognitiv svikt. Så vackert, genomtänkt och klokt. Bakom syns det nya äldreboendet Silviabo, ett projekt mellan IKEA och Skanska, som tyvärr är stoppat av mark- och miljööverdomstolen för bristande arkitektonisk kvalitet. Husen står där och gapar tomma. Jag tycker husen ser väldigt bra ut och gifter sig fint i omgivningen. Men nu måste husen byggas om.

IMG_6648

Husen det bråkas om.

För övrigt kan jag berätta att livet rullar på ungefär som det ska. Nya möten, nya krämpor, nya glädjekällor och när detta skrivs ett härligt väder. Nu ska jag ut!

PS. Tänk på dig själv och dina medmänniskor: Vaccinera dig.

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00