ANNONS

Bränneri-överraskning & boksignering

/

Plötsligt så händer det…

På en given plats blir jag hämtad av Agneta L och Kerstin B för överraskning. Anledning, ja, det vet jag inte ens idag. Men jag vet att fler – just i dessa Coronatider – borde bli utsatta för en sådan vänskaplig överraskning.

Färden gick till Norrtelje Brenneri utanför Norrtälje, där Kristina Annerfält Jansson väntade på oss. För ungefär 20 år sedan gjorde hon ett lappkast i livet, slutade sitt jobb och bestämde att hon skulle fortsätta verksamheten på gården som ägts av hennes familj i fem generationer. Men nu skulle det bli äpplen och ett bränneri baserat på just äpplen. Och hon blev “brännerska” eller vad det kan heta.

Äpplena hängde vinröda och tunga som förstorade vinklasar på de korta träden. Plocka först, sa väninnorna och sen blir det brännerikunskap och vi rundar av med ginprovning. Tre kvinnor rattar verksamheten, däri ingår allt från restaurang, framtagning av spritsmaker och etikettmaskin. Ett litet välskött bränneri som klarade sig under de värsta Corona-månaderna tack vare att de omedelbart började göra handsprit.

Tre timmar senare lämnade vi gården och vi kände alla tre att vi kommer tillbaka! En sådan rolig eftermiddag, och det första jag sa till sambon när jag kom hem var snälla beställ deras gin (med smak av rönnbär) på systemet. (Dessutom så snygga flaskor.)

IMG-4392

Kolla vad vi plockade, dessutom på nolltid, Agneta, jag och Kerstin. Ingrid Marie heter sorten

IMG-4384

Kristina och hennes exklusiva whisky, bara 1200 flaskor.

IMG-4387

Vilken gin! Andra drycker på gång är en grappa (som inte får heta grappa, som är varumärkesskyddat) med hallonsmak. Den fick vi också smaka på. Ljuvlig.Allt detta för mig helt okänt, så det blev verkligen en överraskning.

Förra veckan stod jag utanför Cafe dello sport ( Stockholm ) och sålde och signerade Kvinnoarvet, min bok. Kändes först lite obekvämt men sen blev jag varm i västen och svingade pennan och kände tacksamhet över de som tagit vägen förbi för min skull. Tack. Fick faktiskt 30 böcker sålda. Inte precis Camilla Läckberg-upplagor, men kul ändå. Den 28,29, 30 oktober blir det bokturné med bland andra Jan Guillou, då besöker vi bokhandlare i Kalmar, Vimmerby och Västervik. Sådant som Coronan tidigare har hindrat, men nu öppnats upp igen, och tack för det.

IMG-4355

Bad sonen komma och vara statist ifall ingen annan kom.

IMG-4353

Lena, granne från Heleneborgsgatan köpte två!

Nu har  vi 70-plussare också blivit ansvarsfulla medborgare, det har FHM bestämt och tog bort den extra karantän vi ålagts. Vi behöver inte längre särskiljas från resten av svenskarna. Men jag känner ett antal försiktiga personer som tycker att det är väl ingen skillnad så länge smittan ligger kvar. Själv tyckte jag ändå att det var en glädjens dag.

Hälsade på moster inomhus på rummet på omsorgsboendet. Tänkte på flera av hennes våningskompisar som är dementa och om de blir smittade (vilken ännu ingen blivit) ska stängas in och isoleras på rummet. Stackarna – hur ska man få dem att förstå varför de inte får lämna sina rum?

IMG-4204

Desinficerad med visir och klar för besök hos 95-åriga Liliana.

Att vandra har blivit ett vardagsinslag för mig, eftersom jag jobbar så mycket mindre. Den här gången en etapp på Sörmlandsleden som egentligen är 100 mil lång. Vi gick en av dessa mil och i magen hade vi en helt underbar bulle från ett bageri i Gnesta.

IMG-4367

Susanne kontemplerar vid en av alla de sjöar Sörmland bjuder på.

Kan du inte visa dina naglar i din blogg frågar Aleksandra, manikyristen jag inte kan vara utan. Nu har jag grönt, till jul blir det tomterött, och i januari är det kanske isblått som gäller. I tio år har jag varit med naglar. Det har blivit ett behov. Tidigare, före Aleksandra, gömde jag händerna. Jag var en nagelbitare. Det gick över efter 60. Det finns fördelar med att bli äldre.

IMG-4358

Grönt och blankt, och hon Aleksandra heter Nygren i efternamn och finns på Serenity i Stockholm.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00