ANNONS

Sex & skandaler, böcker & kärlek – och en överraskning!

/

Överraskning. Är inte det kul när man inte har en aning vem som knackar på dörren och utanför står några som vill hylla en! Jag och Anna Laestadius Larsson har båda ett förhållande till Ann-Marie Skarp, förläggare och delägare  i Piratförlaget och när hon fyllde 70 (utan pompa och ståt, det är ju covidtider) så stod vi där i porten och sjöng. Vi kidnappade henne för en lunch och det bästa av allt är presenten hon fick, för den är till oss också. Vi ska tillsammans åka iväg och fira henne ihop med en tredje överraskare som var utomlands när vi knackade på. Ann-Marie blev jätteglad, kanske allra mest för att hon är den som är den stora generösa vårdaren i gänget, som alltid tänker på alla andra och minst på sig själv. En icke-egoistisk person, ovanligt i dessas selfietider. Nu var det hennes tur att få bli omhändertagen.

IMG_7409

Packa en kabinväska och häng med, sa vi till födelsedagsbarnet.

Den mest spektakulära covidfirandet stod vännerna som ville hylla skådespelaren och dansaren Rennie Mirro för. Han fyllde nyligen 50 och partyt ställdes in pga covid. Men den påhittiga hustrun hade i smyg bett alla vännerna att stå på utvalda platser längs Strandvägen i Stockholm och när klockan slagit tolv och 50-årsdagen bröt in tog hon Rennie med sig ut.

Han fattade ingenting förrän de passerade Dramaten och där hoppade en kompis fram och sjöng och dansade för Rennie och så där höll det på. Alla hyllade Rennie på sitt sätt och man kan ju tänka sig hur det lät när syrran Sarah Dawn Finer klämde i. Att gå Strandvägen fram med alla firarstopp tog 3,5 timme för den superöverraskade och glada Rennie.

Så visst kan man göra mycket med lite fantasi. Den “50-årsfesten” kommer alla att minnas.

IMG_7601

Sång- och dansmannen Rennie från år 2017 med dottern Lee.

Älskar vår bokcirkel. De här gången var det min tur  att ha soppmiddag och vi hade läst den tanzaniske nobelpristagaren Gurnahs bok Paradiset och jag ville ge lite Zanzibarisk (tillhör Tanzania) känsla och dukade med färgglada kangas. Kangasen görs på ön och alla har ett kärleksbudskap på swahili nedskrivet – alla budskap är olika. De flesta handlar om Guds kärlek. Så det blev en riktig kärlekskväll både till böcker och till oss.

IMG_7414

Väldigt långt från vita damastdukar, i tallrikarna serverades sen morotssoppa. Så blev det ännu mer färgglatt.

Rätt vad det är så så snubblar jag över något som underlättar mitt liv. Den här gången var det ett marmorvax. Har en gammal marmordiskbänk som sett bättre tider, men när det här vaxet smordes in så var det som om bänken fick ett nytt liv. Därför vill jag tipsa om just den är burken. Act of caring heter märket som är svenskt och växtbaserat. Och som den städerskedotter jag är så älskar jag allt som gör att det blir rent och omskött på rätt sätt. (obs. ej betald annonsplats!)

IMG_7401

Så här ser den lilla städhjälpen, vaxburken ut.

Så mycket filmer om kungahusskandaler, prinsessor som lider och högadlig otrohet som finns nu tror jag aldrig tidigare jag varit med om. Såg Spencer som handlade om prinsessan Diana, megaolycklig var hon förstås i nästan varenda bildruta. Filmen segade sig fram och trots den fina kritiken tyckte jag inte alls om den. Att överhuvudtaget fråga sig hur mycket som är sant är ingen idé. Idag står det fritt att fantisera. Prinsessan Diana är död, hennes söner kommer knappast protestera, inte heller det engelska kungahuset. Vad gäller serien En brittisk skandal (SVT Play) tycker jag annorlunda, även om jag inte här heller vet hur mycket frihet manusförfattaren unnat sig. Bra är den i alla fall. Handlar om hertigparet Argylls (Skottland) stormiga passion som övergår i en sällsynt smutsig skilsmässa. Byken tvättades offentligt på 50-talet i en rättslig strid som varenda tidning publicerade och som hertiginnan av Argyll, Margaret Campbell förlorade. Offrades hon för att hon var kvinna och flörtade och älskade som en man?

IMG_8636

Prinsessan Diana, lady Spencer, spelas av Kristen Stewart som fångat hennes rörelsemönster med huvudet alltid lite på sned.

foy

Skådespelaren Claire Foy strålande som den ovanliga hertiginnan, med ett leverne som absolut inte accepterades  av den konservative domaren. Se den.

Ensamhetskommissionens uppdrag, där jag är ordförande, satte prägel på mitt 2021. Gick förbi Träffpunkten på Dalarö och kollade in deras aktiviteter och tänkte på alla möjligheter pensionärer har i Sverige att inte vara ensamma. Alldeles för många använder sig inte av erbjudandena som finns, de vill inte, behöver inte, men det kan också kan vara att de helt enkelt gått för långt in i ensamheten.

Och då blir det så mycket svårare att ta sig ut. Bäst är oftast att säga JA istället för Nej innan det blir för sent. Ensamhetskommissionen letar sätt att bryta den ofrivilliga ensamheten,  innan det har gått för långt. En del resultat av vårt arbete presenteras i vår.

IMG_7421

Schemat för en vecka av stickande, sjungande och julgransplundrande möjligheter.

Till sist, veckans glädje: Sambons covid är över och isen i tunnan har hackats upp för ett antal nya  vinterbad. Tjoho. Vi ses!

IMG_6988

Plask i baljan.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Stjärnor i Stone Towns gränder & stjärnor på natthimlen

/

Hemma igen med nya insikter. Till alla som tycker att allt finns hemma och ogillar oss som tar oss ut och dessutom flyger vill jag inte säga ni har fel, men jag är glad över att jag åkte på en ickenödvändig resa till Zanzibar, en ö utanför Tanzania. Att få vara i ett samhälle där äldrevården innebär att barn tar hand om dig och där skatter är något ytterst få betalar, korruption och småmutor får hela samhället att gå runt och där frivilliga insatser för förbättrad hälsa är absolut nödvändigt – gör i alla fall mig till en mer upplyst människa. För att inte tala om perspektiven jag får på mitt eget liv.

IMG_7376

Så här kan en lunch på stranden se ut.

Många hotell med utländska turister tar ansvar och ser till att arbetskraften kommer från de intilliggande fattiga byarna, köper grönsaker, och fisk från lokala försäljare och vi som bor där betalar en extra avgift som går till skola och hälsovård i byarna. Vi turister tillfrågas om vi vill “contribute” och dela med oss. Och det vill de flesta. Sen kan man säga att det är bara en bra huvudkudde, sen far vi hem till våra välståndsland och glömmer bort.

Det stämmer inte alltid. Men något blir kvar, som funderingar på hur man själv kan hjälpa till. Brist på allt från skolböcker till pengar. Vi besökte hotellets grannby Bwejuu där bland annat förskolan stöds liksom sjukstugan, där oro för pandemin inte handlade om sjukdom utan enbart om vad som händer med dem om turismen, den stora inkomstkällan, inte kommer igång.

IMG_7371

De små barnen på förskolan i byn Bwejuu kunde skriva tydligare och vackrare än våras svenska barn. Här finns bara pennor och kritor, här regerar vacker handstil.

IMG_7340

Ekonomisk brottslighet finns också hos oss, Men den ser annorlunda ut. Hanne Kjöller avslöjar hur lätt välfärdssystemen  i Sverige kan luras. Läsningen Handbok för fifflare, gör en rasande.

Zanzibar har två stjärnor, Freddie Mercury, gudabenådad sångare och kompositör i musikgruppen Queen och Abdulrazak Gurnahnobelpristagare 2021 i litteratur.  Båda födda i Stone Town, utvald stad på Unescos världsarvlista på ön. Mercury hade fått ett museum i samma hus som han bodde, medan Gurnahs bostad visste ingen vad den fanns. Den adressen på Malindi Road hittade vi och framförallt chauffören som frågade sig fram och till slut i en gränd hittade vi huset.

IMG_7296

Lucio framför platsen där Farrokh Bulsara (Freddies riktiga namn) föddes 1946.

IMG_5968

I det här huset föddes Gurnah 1948, idag är bostaden ett katthem.

Hörde att vi har 40 000 veckor i snitt på en livstid att göra något av. Jag la ner några timmar på att se hur mycket jag kan om svensk kvinnohistoria via frågespelet Vet Ni,  sammanlagt 375 frågor, och jag kan avslöja att jag har stora brister. Men jag visste i alla fall vem som kallades för den svenska näktergalen på 1800-talet (Jenny Lind) och vad en roddarmadam gjorde (tog betalt för att transportera människor och gods i småbåtar). Vill du tränas dig så hittar man frågespelet via historiskan.se

IMG_7397

Här ligger så mycket kvinnokunskap.

För övrigt har jag för första gången slagit mitt 17-åriga barnbarn i badminton, vann med 3 set mot 1. Var han indisponerad eller har jag bättrat mig?  Rätt vad det är så sitter smasharna. Men bäst är att han vill fortsätta, hans 74-åriga farmor kan ju inte  vinna igen!

IMG_7393

Segerrusig.

Skrev en krönika om varför det ska vara så fult att sörja sitt försvunna utseende. Det är ok att sörja en spänstig kropp, men inte ett vackert utseende. Det är ju förstås att sticka ut hakan och jag har fått skäll. I vårt land har vi en praktisk syn på ålder. En fot som inte funkar är respektabelt att sörja, men inte sorg över en rynkig hals. Men det ena inte är fulare än det andra. Och just nu saknar jag mest delar av mitt minne.

IMG_7170

Här fyller sonen 45 år. När han föddes det kommer jag ihåg!

Träffade några av mina barnbarn som också var på resa i Afrika och tillsammans betraktade den fantastiska stjärnhimlen som ligger miljontals år ifrån oss. Och Enzo frågade om jag skulle bli en stjärna när jag dog. Ja det hoppas jag, svarade jag och tänkte, det vore något att få vara en del av något oändligt.

Men, nu är i alla fall den här bloggen ändlig. Hej då kära läsare.

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00