Fika i Falbygden, busiga brillor och Juniors sambadräkt
Tack vare M-magasins alla resor så lär man känna några av läsarna som blivit resestammisar och nu tyckte Kari B att jag skulle komma till Falbygden, Skaraborg. Kanske inte Sveriges mest glamorösa hörn, eller saltstänkt som Västkusten, konstnärligt som Österlen, entreprenörs-tätt som Småland eller kändistjockt som Gotland. Alltså, en förhållandevis okänd trakt för mig om jag undantar en turistbusstur i Arns fotspår. (Jan Guillous hjälte i ett antal böcker och filmer) och trandansen vid Hornborgasjön.
Vitsippor, förgätmigej och några små gullvivor såg vi på vår vandring. Här står vi framför Varnhems klosterkyrka som invigdes 1260 och var då Sveriges största kyrka. Birger Jarl ligger begravd här.
Ingen vandring utan fika, Lucio, initiativtagaren Kari och Andrea.
Här är vi.
Nu fick jag chansen att återse Varnhems klosterkyrka, prova Falbygdens berömda ostar, vandra en bit på pilgrimsleden och besöka fabriken som tillverkar bokhyllan Billy. I Kättilstorp har man i 43 år tillverkat Sveriges mest kända bokhylla. Familjeföretaget Gyllensvaans möbler tillverkar ca 4,5 miljoner vita Billy varje år och från Kättilstorp går runt 34 lastbilar varje dag och ser till att IKEA i hela världen får den efterfrågade bokhyllan. (Utom Asien och Ryssland). Jag gick som på ett kungabesök i fabriken och imponerades. Billy dundrade fram i sina olika delar, allt arbete utfördes av robotar i en rasande fart i ett genialt system. Det sågades, borrades, limmades och paketerades – och var fanns människorna? Jo de övervakade robotarnas verksamhet iförda rejäla hörselkåpor i dånet, eller körde truckar. Min styvfar var fabriksarbetare och mamma städade på fabrik. Det var tungt, ljudligt och smutsigt, tänk om de hade sett hur en modern fabrik ser ut idag.
– Men, sa jag till chefen Erik Gyllensvaan, vi läser allt mindre, vad händer då med Billy?
– Det har vi inte märkt av, sa han. Tvärtom.
Vi konstaterade att det är mycket man kan ställa i en bokhylla, inte bara böcker.
Här poserar jag med delar av bokhyllan Billy, ett av IKEAs mest kända varumärken skapat 1978 och till going strong.
Då och då så får man glädja sig åt att träffa personer som inte är 50 plus eller mer. Inget fel på det men ibland kan jag känna att jag lever för ålderssegregerat och tillsammans med de som är 50 minus får jag andra synpunkter på livet. Det är uppfriskande och jag kliver in i världar och lär mig att alla inte tycker som jag och mina årskamrater. Jag gillar generationsmotsättningar, det är helt normalt! Vi behöver inte alls vara sams kring allt. Det blir spänstigare med lite verbal armbrytning,
Sonen Filip på brunch med sina årskamrater, killar jag sett vid köksbordet för 25 år sen. Kul!
När man som jag är 75 är det kul att titta på de som äldre, i alla fall de som är spänstiga. Numera kollar jag in de som är 80 och har en rak rygg och ett livskraftigt leende och hoppas på att jag ska bli en av dem. Över svår sjukdom råder ingen men träning och hälsosam livsstil kan göra mitt åldrande liv lite härligare. (Men jag hoppar inte över whiskyn, pastan eller Pärlans kola). Och allra viktigast är att ha några att tillhöra, tycka om och få vara med.
Inger Tobell fyllde 80 och anbefallde hatt till sitt afternoontea. Det fick bli brillor för att kompensera bristen på hatt.
Föreläser i Karlstad – det är något så trevligt som en Läsglädjedag. Åhörarna är volontärer som högläser på äldrehem och som av mig ska få lite inspiration för fortsatt verksamhet. Det är biblioteket som tillsammans med region Värmland satsar på att ge äldre läsglädje genom högläsning. Bravo. Det är allt från Astrid Lindgrens böcker till regionens egen drottning Selma Lagerlöfs romaner.
Passar på att se Lars Lerins magnifika konsthall Sandgrund där minst en turistbuss om dagen stannar för att se hans produktion och hoppas på att tv-kändisen och Sveriges största akvarellkonstnär är på plats.
Vem träffade jag där om inte maken Junior från Brasilien som berättade att Lars var i Norge. Junior eller Manoel som han heter, putsade på sin sambadräkt. Han älskar att dansa.
Om en vecka ska jag åka med M-läsare på hälsoresa till Grekland och där blir det garanterat dans då Dermot Clemenger är med. Själv blir jag bara mer och mer icke-koordinerad. Ingen Let’s dance-talang här inte.