Därför vill vissa män ha sex med yngre kvinnor

Vågar de inte möta en vuxen jämlike, eller tror de att de skulle ha bättre sex med en yngre kvinna? Det undrar ”Lisa”, 42, som efter ett långt samboförhållande har upptäckt att män i hennes egen ålder tycks föredra en yngre partner.

Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert i Amelia, delar med sig av sina tankar och råd. 

”Är det så att alla män, eller många i alla fall, trivs bättre med yngre sexpartners? Jag är 42 år och har precis börjat dejta igen efter ett långt samboförhållande. Min uppfattning efter några månader på Tinder är att jag är för gammal för en hel del killar. Nu menar jag inte de feta plånböckerna som vill ha 18-åringar med silikonbröst utan vanliga män med vanliga jobb. Jag bor och dejtar i Stockholm, bör väl nämnas.

När jag nyligen träffade en 43-årig man sa han att jag var den äldsta han haft sex med

De flesta män i min ålder verkar vilja ha någon som är betydligt yngre, liksom många 50-plusmän som söker 30-35-åringar. 

När jag nyligen träffade en 43-årig man sa han att jag var den äldsta han någonsin haft sex med, och det gjorde mig rätt förvånad. Han sa att han trodde att yngre kvinnor var roligare, men att jag gjorde honom positivt överraskad. Det kändes inte så kul att vara 'den äldre kvinnan som överraskade'. 

Vad beror det här på – vågar männen inte möta en vuxen jämlike eller handlar det bara om att de tänker att de skulle ha bättre sex med en yngre tjej?”

/”Lisa”

Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert i Amelia. Foto: Paulina Westerlind

 

Bengt Ohlsson svarar: ”Livet rullar oss obönhörligen mot graven”

”Nej, det handlar om ett statustänkande som få av oss är befriade från. I sin jakt på en partner håller alla fram sina företräden – utseende, makt, ungdom, att man är polare med Robyn, et cetera – och om de inte vore företräden skulle man inte hålla fram dem. Alla vill ha en partner att skryta med, och då är det tyvärr ofta de ytligast liggande företrädena som vinner. Om man ger sig ut på den digitala köttmarknaden kommer man inte långt med sina subtila inre egenskaper. Men det gör man för övrigt inte heller vid bardisken halv två på natten... Männens flåsande efter yngre kvinnor handlar om en längtan efter att få bekräftelse på att de fortfarande är attraktiva, trots att håret börjat gråna och magen puta. 

Männen vill sörpla ur ungdomens källa, kanske vill de möta kvinnor som ännu inte sargats och tyngts av livets vedermödor

Kanske handlar det också om en djupt mänsklig önskan att ”börja om”. Livet rullar oss ju obönhörligen mot graven, och ingen gårdag går att få tillbaka. Männen vill sörpla ur ungdomens källa, kanske vill de möta kvinnor som ännu inte sargats och tyngts av livets vedermödor, och då ska männen känna hur de själva blir lättare och frimodigare till sinnes. De glömmer att deras unga kvinnor också kommer att sargas och tyngas, förr eller senare, för så ser livet ut. 

Om du gjort nedslående erfarenheter på Tinder kan du pröva att söka dig till andra jaktmarker. Du kan möta män på andra ställen, där ni förenas kring ett gemensamt intresse, och där ni i lugn och ro kan lära känna varandra i nyktert tillstånd. Jag talar om kvällskurser, drejargrupper, yogapass. Det är åtminstone värt ett försök, eller hur? Tindermännens dödsskräck och önskedrömmar är svåra att göra något åt. Låt dem hållas.”

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER! Han är så tråkig i sängen – vad ska jag göra?
LÄS MER! Carina Rydberg: ”Jag har inte längre råd att hjälpa mina fattiga vänner”