Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Johanna Schreiber är författare och journalist
Johanna Schreiber är författare och journalist
Johanna Schreiber är författare och journalist
Johanna Schreiber är författare och journalist Foto: John Guthed

”Bara de rika kan gnälla över black friday”

Om du tycker att black friday är ett osmakligt fenomen så är du lyckligt lottad, menar författaren och journalisten Johanna Schreiber. 

”Hela Sverige, utom den promille som får betalt för att skamma oss, behöver handla på rea nu. Vi behöver dricka mjölk som passerat bäst före-datum och vi behöver köpa kylskåp som inte är klimatsmarta”, skriver hon.

Johanna Schreiber

Detta är en krönika. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

De senaste åren har min Instagram-feed svämmat över av influencers som proklamerat för hållbarhet, köpstopp och downsizing.

Uppmaningarna om att bojkotta black friday har haglat över Sverige.

I år står Fältbiologerna för ett av de mest uppmärksammade uppropen som publicerats i flera svenska morgontidningar: ”Shoppinghysterins högtidsdag black friday [är] synnerligen omodern.”

Tidigare har uppmaningarna om att byta black friday mot köpfri måndag mötts av rungande applåder. I år är det tyst. Nästan knäpptyst, faktiskt. När jag skriver det här har 34 personer anslutit sig till Fältbiologernas upprop på Facebook.

Är det för vi bryr oss mindre om klimatet än för ett år sen? Nej. Känner vi en plötslig, obeskrivlig lust att slösa med jordens resurser? Nej.

Vi cyklar inte för att rädda klimatet. Vi cyklar för att rädda vår privatekonomi.

För många av oss är återbruk inte längre ett val. Det är ett måste. Att konsumera med eftertanke är en nödvändighet när man knappt har några pengar att konsumera för.

Några av er kanske himlar med ögonen nu. Lyllo er, isåfall! De flesta av oss känner nämligen av den värsta ekonomiska krisen på 30 år.

För mindre än en månad sen varnade Stockholms handelskammare för att människor som bor i villa kommer behöva skära ner på allt utom det absolut nödvändigaste på grund att elpriserna skjuter i höjden.

När snön började falla över Sverige blev elpriserna för många hushåll hundra(!) gånger högre än en vecka tidigare. För första gången någonsin har jag och min man bestämt att vi inte ska köpa några julklappar till varandra.

Det känns inte rätt att bränna en enda krona på symboliska gåvor när vår boendekostnad är tre gånger så hög som förra julen.

Fler svenskar än någonsin väntar på att black friday ska braka i gång.

Det finns givetvis människor som har det värre. Det finns alltid folk som har det värre.

Men just nu kämpar miljontals människor i Sverige med näbbar och klor för att kunna betala räntan på sina lån, uppvärmning av sitt hus och den höjda hyran på sin lägenhet.

Pensionärerna. Barnfamiljerna. Den nyutexade sjuksköterskan som köpte sin första egna lägenhet förra året. Den ensamstående mamman som redan skär falukorven i tunna skivor för att barnen ska få lika många bitar som hos sina kompisar: Hon får snart en hyreshöjning på mer än tio procent.

Redan nu sitter majoriteten av Sveriges befolkning och lappar och lagar sina kläder. Inte för att vi tycker att det känns omoraliskt att köpa nytt, utan för att vi inte har råd att köpa nytt.

Vi dricker mjölk som passerat bäst före-datum. Inte för att vi i första hand vill motverka matsvinn, utan för att literpriset har stigit med 24 procent.

Vi cyklar inte för att rädda klimatet. Vi cyklar för att rädda vår privatekonomi.

Fler svenskar än någonsin väntar på att black friday ska braka i gång. Någon behöver ett nytt kylskåp. En annan har tappat sin iphone i toaletten. 

Hundratusentals fler föräldrar än vanligt behöver vända plånboken ut in redan veckan efter löning. Nu ser de chansen att spara in några hundringar på barnens julklappar.

Hela Sverige, utom den promille som får betalt för att skamma oss, behöver handla på rea nu. Vi behöver gräva i fyndlådor, vi behöver dricka mjölk som passerat bäst före-datum och vi behöver köpa kylskåp som inte är klimatsmarta.

Vi behöver black friday.

LÄS MER: Linda Skugge om medelklassens lyxproblem
LÄS MER:
”Varför ligger smarta kvinnor med hopplösa män?” 

 

Se också: Så tacklar du oron när pengarna tryter