Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Angela Ahola, dr i psykologi, redogör för hur du kan otrohetssäkra en relation
2 AV 2
Foto: dekazigzag / Shutterstock

Åtgärderna som skyddar relationen från otrohet

Det finns åtgärder som kan göra en kärleksrelation mer motståndskraftig mot otrohet. Angela Ahola, doktor i psykologi, understryker vikten av känslomässig närhet och sårbarhet. Och en överraskning nu och då. Se klippet ovan för hennes tips.

Psykologen AnnaCarin Magnusson svarar också på en fråga från en läsare som bedrar både sig själv och sina partners genom att vara otrogen.

FRÅGA: Mitt liv skulle vara perfekt om jag inte hela tiden förstörde det genom att vara otrogen. Flera förhållanden har tagit slut för att jag inte kan låta bli att flörta med killen på jobbet, börja umgås med min PT eller ta nattbad med grannen. Det är så spännande först, sedan blir allt kaos. Varje gång. Jag fattar inte själv varför jag gör så här. Jag drömmer om ett stabilt förhållande. Kan du hjälpa mig? /Angie

AnnaCarin Magnusson: Ingå ett avtal med sig själv

En del har svårt att låta bli att ta en cigarett, trots att de vet att det bara ger en kortsiktig njutning och förstör hälsan, andra kämpar mot alkohol eller sockersug. För din del är det kicken du får i flörtandet som ställer till det för dig. Du har svårt att motstå njutning i nuet för att vinna något viktigare men mer långsiktigt. Det finns beroendeforskare som pratar om att hjärnan blir ”kidnappad”, men det finns förstås olika grader av hur inlåst man är i sitt beteende. 

Stundtals kommer det att kännas trist och tomt, kanske som en missad chans.

Det är betydligt svårare att avstå från heroin, för den som blivit kidnappad av det, jämfört med kakor eller lusten att flörta. Vad jag försöker säga är att det är svårt för dig att bryta det här destruktiva mönstret, men det är inte omöjligt! 

Så kan du bryta ett destruktivt beteendemönster

Det viktigaste är att man bestämmer sig. Det betyder att man: 

1. Förstår att problemet inte kan lösa sig av sig självt – man måste göra upp en plan för det.

2. Inser att det kommer att finnas stunder när det känns svårt att genomföra planen. 

3. Är villig att stå ut med den svåra stunden (alltså att motstå frestelsen) när den kommer.

Du skriver att du har nattbadat med en granne. Innan det hände misstänker jag att det fanns en upptakt, något slags mer subtil flört. Kanske behöver du vara villig att avstå redan från det beteendet, eller vad tror du själv? Kanske ska du välja en kvinnlig PT om det är män du brukar falla för?

Det där med att vilja är bland det viktigaste. Man kan säga att du behöver skriva ett kontrakt med dig själv. Du åtar dig, inför dig själv, att betala priset du måste betala för att åstadkomma en förändring. Gör detta med öppna ögon för vad priset är. För stundtals kommer det att kännas trist och tomt, kanske som en missad chans. 

LÄS MER: Den veckodagen väljer flest att vara otrogna

LÄS MER. 46 tecken på att du träffat en fantastisk partner