Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MAGNUS RAGNVID/Jakob Dahlström / TV4

Anna Brolin: ”Det är svårt med balans när man har småbarn och jobb”

Anna Brolin går in i ett nytt livsskede. Hon och maken Jesper Rodhborn har bestämt sig för att gå skilda vägar. Som vänner – och med barnen i fokus. 

Livet som mamma till två små killar med mycket energi är inte alltid det lättaste. Hon har varit nära den berömda väggen och tar hand om sig själv på ett annat sätt nu. Ser till att lämna luft i schemat. 

– Jag tror det är väldigt svårt med balans när man har småbarn och jobb. För mig är nyckeln närvaro. Att vara så närvarande jag kan i den mån det går, säger hon.  

Efter nio år som gifta berättar Anna Brolin och maken Jesper Rodhborn att de ska skilja sig. Den 20 april la hon ut ett inlägg på Instagram, där hon skriver: 

”Vår största kärlek och lycka är våra två underbara pojkar. Så kommer det alltid vara. Och det är dom som är vårt största fokus när vi gemensamt beslutat att gå från att vara föräldrar som är gifta till vara föräldrar som är vänner. Eftersom barnen är det i särklass viktigaste för oss så kommer detta inte kommenteras vidare och det hoppas vi kan respekteras. Anna och Jesper.”

När vi hörs några veckor tidigare har Anna Brolin precis lämnat barnen Lionel, 4, och Elton, 6, på skola och förskola på Södermalm i Stockholm. Under promenaden hem ringer hon upp för vår intervju. Hon är ett par minuter sen och har andan i halsen. Efter en kort stund lägger sig lugnet och rösten blir avslappnad.

Om programledaren skulle sammanfatta livet just nu beskriver hon det så här: ” Två barn med mycket action och ett inspirerande och varierande arbete.”

Kroppen sa ifrån och Anna lyssnade

En vanlig arbetsdag går hon upp strax efter klockan 7. Sedan kickstartar dagen. Anna sätter på Nyhetsmorgon och på ”vuxenpaddan” i köket rullar CNN:s världsnyheter.

- Jag skulle nog inte säga att vi tar det lugnt. Det är fram med frukost. Vad som står på bordet är viktigt. Det ska vara exakt rätt melonsort, rätt uppskurna jordgubbar och en exakt uppläggning. Just nu känner jag att jag jobbar femstjärnigt med servicen för att det ska passa fyraåringen. Han är fortfarande i trotsåldern och det är mycket förhandling om gröt. Det gäller att ha tålamod.

Anna Brolin

Ålder: 41.

Gör: Programledare.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Barnen Lionel, 4, och Elton, 6.

Aktuell: Leder ”Efter fem” i TV4 tillsammans med Henrik Alsterdal på torsdagar och fredagar.

Prio för Anna är att barnen får i sig maten. Därefter är det tandborstning, toabesök och påklädning. Att både få till en mysig stämning, hantera konflikter och passa tider är en balansgång, konstaterar hon.

- Den lilla förstår att det är han som sitter på makten. Han fattar att han kan fälla avgörandet huruvida storebror ska komma i tid till skolan.

Den 20 april meddelade Anna på Instagram att hon och maken Jesper Rodhborn tagit ett gemensamt beslut om att gå skilda vägar.Den 20 april meddelade Anna på Instagram att hon och maken Jesper Rodhborn tagit ett gemensamt beslut om att gå skilda vägar.Den 20 april meddelade Anna på Instagram att hon och maken Jesper Rodhborn tagit ett gemensamt beslut om att gå skilda vägar.
Den 20 april meddelade Anna på Instagram att hon och maken Jesper Rodhborn tagit ett gemensamt beslut om att gå skilda vägar. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare har Anna berättat för Expressen att hennes kropp sa ifrån när yngsta sonen var bebis. Under en period blev det för mycket för henne. Eftersom Anna älskar sitt jobb är det lätt för henne att fastna i den så kallade honungsfällan, det vill säga allt är för roligt för att avstå. Innan Anna blev mamma kunde hon hantera det, men med två småbarn hemma fanns inte längre samma tid för återhämtning. Efter konsultation med en läkare drog Anna till slut ned på tempot.

I dag väljer hon bort att planera privata saker för långt i förväg, för att inte kalendern ska bli för plottrig. I stället ser hon till att göra sådant som känns bra för dagen, när hon är ledig.

Hur hanterar du stress?

- För mig finns jobbig stress och positiv stress. Stress som uppstår under en direktsändning gör mig bara taggad och fokuserad. Jag tycker att det är roligt med kaos och får en kick av att det är lite oklart och osäkert. Det kräver en absolut närvaro, som jag trivs med.

Försöker hitta harmoni

Anna Brolin hoppade in som programledare för ”Tillsammans mot cancer” med kort varsel. ”Spanjorskan i mig klickade verkligen med Arantxa Álvarez. Hon är från Norrköping, men har latinoblod i sig. Själv harjag alltid tänkt att jag har latinoblod i mig, fast jag är blond och inte har det genetiskt”, säger Anna.Anna Brolin hoppade in som programledare för ”Tillsammans mot cancer” med kort varsel. ”Spanjorskan i mig klickade verkligen med Arantxa Álvarez. Hon är från Norrköping, men har latinoblod i sig. Själv harjag alltid tänkt att jag har latinoblod i mig, fast jag är blond och inte har det genetiskt”, säger Anna.Anna Brolin hoppade in som programledare för ”Tillsammans mot cancer” med kort varsel. ”Spanjorskan i mig klickade verkligen med Arantxa Álvarez. Hon är från Norrköping, men har latinoblod i sig. Själv harjag alltid tänkt att jag har latinoblod i mig, fast jag är blond och inte har det genetiskt”, säger Anna.
Anna Brolin hoppade in som programledare för ”Tillsammans mot cancer” med kort varsel. ”Spanjorskan i mig klickade verkligen med Arantxa Álvarez. Hon är från Norrköping, men har latinoblod i sig. Själv harjag alltid tänkt att jag har latinoblod i mig, fast jag är blond och inte har det genetiskt”, säger Anna. Foto: INSTAGRAM @ANNABROLIN

Nyligen hoppade Anna in som programledare för Pär Lernström, när han skulle leda ” Tillsammans mot Cancer”. Två och en halv dag före galan testade han positivt för covid. En anledning till att hon tackade ja med kort varsel är att hon har nära och kära som gått bort i cancer. Bland annat vännen Hannah Ekwall, som dog 39 år gammal.

- Jag gjorde det med dem i tankarna. Det kändes fint att få göra galan.

Vad är negativ stress för dig?

- Det är när klockan börjar ticka mot skolstart och fyraåringen trotsar. Den typen av stress tycker jag är mycket mer jobbig. Jag försöker göra det till en lek så långt det går. Övertala, förhandla, lirka. Till sist är klockan så mycket att fyraåringen inte får sätta på sig täckbyxorna själv. Då får man snabba på och det tycker han inte är så roligt och ger sig i väg under protest.

Hur hanterar du den typen av stress?

- Vad kan man göra? Det känns som en utvecklingsfas. Det är bara att försöka komma i tid och andas ut efteråt. Efter lämningen kan jag ha ett utvecklingssamtal med mig själv.

Hur hittar du balansen?

- Jag tror det är väldigt svårt med balans när man har småbarn och jobb. För mig är nyckeln närvaro. Att vara så närvarande jag kan i den mån det går. Då är det lättare att hitta någon form av harmoni, även om det går snabbt.

Mår bra av skogsbad

Anna Brolin med kollegerna Henrik Alsterdal och Maximilian Artell på ”Efter fem”. ”Det är verkligen en fantastisk redaktion. Högt i tak, kreativt, dynamiskt och givande”, berättar Anna.Anna Brolin med kollegerna Henrik Alsterdal och Maximilian Artell på ”Efter fem”. ”Det är verkligen en fantastisk redaktion. Högt i tak, kreativt, dynamiskt och givande”, berättar Anna.Anna Brolin med kollegerna Henrik Alsterdal och Maximilian Artell på ”Efter fem”. ”Det är verkligen en fantastisk redaktion. Högt i tak, kreativt, dynamiskt och givande”, berättar Anna.
Anna Brolin med kollegerna Henrik Alsterdal och Maximilian Artell på ”Efter fem”. ”Det är verkligen en fantastisk redaktion. Högt i tak, kreativt, dynamiskt och givande”, berättar Anna. Foto: INSTAGRAM @ANNABROLIN

Förutom i ”Efter fem”, har Anna synts som programledare i ”Farmen” under våren. Programmen spelades in på gården Norra Brandstorp i Vaggeryds kommun i Småland förra sommaren.

Livet där är en kontrast till hennes liv i storstan. Varje inspelningsdag försöker Anna hitta lugnet, när de filmar hennes promenad till gården.

- Den tiden tar jag till att insupa skogen. Det blir lite mindfulness och jag passar på att skogsbada i 15-30 minuter. Det är något jag mår bra av och nog skulle behöva mer av.

Anna Brolins dag – timme för timme

7.00: Uppstigning.

8.30: Lämnar av storebror i skolan och sedan lillebror i förskolan.

9.00: Morgonmöte hemma på telefon för ”Efter fem”. I bästa fall hinner Anna köra en timme padel eller träna på annat sätt, innan hon ska till TV4. 

11.00: Anländer till TV4. 

12.30: Lunch.

13.15: Redaktionsmöte. Går igenom dagens program.

14.00: Sitter i sminket en timme, samtidigt som hon jobbar med datorn i knäet.

15.00: Går igenom programmet. Parallellt kan hon följa en presskonferens om exempelvis coronaläget. 

16.00: Sätter på sig kläder, som en stajlist plockat fram. Slänger i sig ett mellanmål innan sändning.

16.35: Går in i ”Efter fems” studio. Går igenom programmets ordning med Henrik Alsterdal och Maximilian Artell. Repeterar och klipper och klistrar i manuskort. Får på sig mikrofon. I brinnande nyhetsläge görs ändringar i sista minuten. 

16.45: Går igenom det sista inför programmet. 

17.00: ”Efter fem” direktsänds i två timmar. I aktualitetsprogrammet tas heta ämnen upp och intressanta gäster intervjuas. Händer något i nyhetsväg ringer man upp en lokalreporter någonstans i Sverige.

19.00: ”Efter fem” är slut. Utvärderingsmöte, där programmet gås igenom del för del. Vad var bra? Vad var mindre bra? 

Sminkar av sig, byter om och åker hem. 

20.00: Läser en godnattsaga för barnen. Oftast blir det boken ”Bara rumpor i backen” av Annika Leone, som går hem hos båda sönerna. Anna sitter kvar hos bröderna tills de sover. Ofta somnar hon själv och sover till cirka 23. Om hon hållit sig vaken under läggningen tillbringar hon kvällen med att läsa på inför morgondagens sändning.

23:00 Tandborstning. Läser research till ”Efter fem” i sängen. 

24:00 Släcker lampan.

Har du fått några insikter när du spelat in ”Farmen”?

- Under min andra säsong har jag verkligen uppskattat den småländska skogen och lantidyllen. Den här gången kändes det ännu vackrare att gå på vilda blomsterängar, där det fortfarande finns mat för pollinatörer.

Under arbetet med WWF:s insamlingsgala ”En kväll för vår planet” har hon blivit mer medveten om vikten av att bevara livsmiljöer och skydda hotade arter.

Jag tycker att det är roligt med kaos och får en kick av att det är lite oklart och osäkert

På den självförsörjande gården, utan moderna bekvämligheter, lämnar de medverkande ett minimalt klimatavtryck och slänger inga sopor.

För egen del bor Anna inte särskilt naturskönt under inspelningarna. Hon och de 60-70 personerna i produktionen bor i baracker på en grusparkering.

- Det är lite summercamp-känsla. En klok vän säger ofta att man ska måla många bilder. Är man fine med det blir man mer öppen för att gilla läget.

Gäller det också när det är stökigt hemma?

- Jag kan absolut klara av lite kaos och är också den som kan skapa kaos. Däremot tycker jag om när det är fint. När gränsen är nådd gör jag ett superryck. Det är verkligen inte min styrka att hålla ordning på fysiska ting. Då börjar jag från grunden och sorterar från start.

Vad får dig att må bra?

- Glada barn. När jag ser dem skratta och vara lyckliga. Det finns inget som slår det.

LÄS OCKSÅ: Marie Richardson, 62: ”Jag hade en krånglig relation med mamma” 

ANNONS: Följ med på schlagerkryssning med amelia och Expressen Nöje