Foto: Angelica Lagergren

amelias bloggare Angelica Lagergren om alkoholbeslutet: – För mig finns ingen måttfullhet

Under sommaren är alkoholkonsumtionen högre än någon annan gång under året, och en miljon svenskar tros ha ett så kallt ”riskbruk”. amelias bloggare Angelica Lagergren skriver själv om en tid när nästan varje dag var en fest – som ofta spårade ur.

Spritsmak i munnen, smink under ögonen, en huvudvärk som dunkar och frågan ”Var är jag?” som ekar i huvudet.
Just detta har jag upplevt alldeles för många gånger efter kvällar med alkohol. Jag har vaknat upp hos män jag inte minns att jag pratat med kvällen innan. Jag har hamnat i bråk med vänner jag älskar. Jag har sagt och gjort saker jag aldrig kan få ogjorda.
Så länge jag kan minnas har jag haft en osund relation till alkohol. När andra tar ett glas vin till maten dricker jag en flaska. Jag har i flera omgångar försökt sluta dricka alkohol. Varningssignalerna har varit många, men min vilja att kunna dricka som ”alla andra” har varit större. Minnesluckor, skrubbsår på knäna och en sjuk ångest var några av varningssignalerna. Vänner och familjs djupa oro en annan.
Sommaren 2017 eskalerade mitt alkoholmissbruk. Jag levde varannan vecka-liv efter en stormig skilsmässa. Varannan vecka var jag mamma fullt ut. Jag levde sunt, somnade tidigt, lagade mat, lekte och var världens bästa mamma. De veckorna jag inte hade barnen letade jag tillfällen att få bli riktigt full. 

”Jag har sagt och gjort saker jag aldrig kan få ogjorda”

Att dricka alkohol när man inte mår bra är ingen bra idé. Ångesten som låg som en grå filt över kroppen på dagarna blev som ett svart tyngdtäcke över bröstkorgen dagen efter en fest. Tårar, hjärtklappning, sömnsvårigheter och relationer som gick i kras blev vardag.
Jag har alltid haft svårt att dricka med måtta. ”Du kan väl sluta dricka efter ett glas vin?” får jag ofta höra vid sociala tillställningar. Men det är just det som är mitt problem. Jag kan inte det. Det går inte. För mig har mitt val att vara nykter varit det bästa beslutet för mig. Att trappa ner har aldrig fungerat för mig, för det blir aldrig bara ett glas.
Att ha ett alkoholmissbruk handlar inte bara om att dricka för ofta, hemma i smyg eller lite varje dag. Det handlar om konsekvenserna av drickandet och en känsla av att man har problem. Det handlar om minnesluckor, tårar och ångest. För mig har valet att vara nykter varit enkelt. Jag och alkohol hör inte ihop.”

Du hittar Angelicas blogg här.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!