I år infaller alla hjärtans dag på söndag, och vill du kan du förbereda både för- och efterrätten redan på lördagen. ”Fira med dem som finns i ditt hjärta och frossa i citrus”, uppmanar Jessica.
Citronbubbel med gin
5 minuter
En gammal klassiker som kallas French 75. Väldigt god, och vacker blir den också. Se till att alla ingredienser är väl kylda.
• Is
• 2 dl gin
• 1 ¼ dl färskpressad citron
• 1 ¼ dl sockerlag
• 1 flaska champagne eller mousserande vin
Gör så här: 1. Fördela ett gäng isbitar i sex höga glas. 2. Fördela gin, citron och sockerlag i glasen. Rör om. Toppa glasen med bubbel och servera.
Så gör du sockerlag:
Koka upp 2 dl socker och 2 dl vatten, vispa tills sockret löst sig och kyl ner.
Citronmarinerad mozzarella
5 + 20 minuter
Obeskrivligt gott sätt att servera mozzarella eller burrata, så enkelt men med så fräscha och goda smaker.
• 1 citron, skal och saft
• 4 msk olivolja
• 1 krm chiliflakes
• ½ dl finhackad basilika
• ½ dl finhackad persilja
• 2 krm svartpeppar
• 2 krm salt
• 2 mozzarellabollar
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser utom mozzarellabollarna i en skål.
2. Lägg i bollarna och låt dem dra i marinaden i minst 20 minuter.
3. Servera som de är eller med rostat bröd som kan doppas i marinaden.
Tagliata con rucola
20 minuter
Första gången jag åt detta var i Florens för tio år sedan. Rätten är Italien i ett nötskal - enkel och samtidigt helt fantastisk. Köp det bästa kött du hittar, för det spelar huvudrollen här. Vill du göra rätten lite mer matig är ugnsrostad potatis ett härligt tillbehör.
• 800 g ryggbiff i 4 skivor
• 1 dl pinjenötter
• Salt
• Nymalen svartpeppar
• Smör att steka i
• 200 g rucola
• 1 citron
• 2 dl hyvlad/riven parmesan
• 6 msk olivolja med mycket smak
Gör så här:
1. Ta fram köttet ur kylen och torka skivorna med lite hushållspapper.
2. Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en torr stekpanna.
3. Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i mycket smör på hög värme så det får fin yta. Hur lång tid det tar beror på biffarnas tjocklek och värmen i pannan, men ungefär 2-3 minuter på varje sida. Mediumstekt är godast, tycker jag.
4. Lägg rucola på ett fat och pressa över citronjuice. Strö över pinjenötter och riven parmesan.
5. Skiva biffarna och lägg dem ovanpå salladsbädden. Ringla över olivoljan. Servera!
Lemon posett
10 minuter + 8 timmar
Jag kan inte förstå varför den här desserten inte har slagit igenom i Sverige. Den har allt som en bra dessert ska ha och receptet är så enkelt - bara tre ingredienser och fem minuters aktiv tid. Dessutom är den beroendeframkallande god.
• 3 dl vispgrädde
• 1 dl strösocker
• 1 citron, skal och saft (3 msk)
Gör så här:
1. Koka upp grädde och socker och låt sjuda i 3-4 minuter. Tvätta citronen, riv av skalet och pressa ner saften i en skål medan grädden sjuder.
2. Ta grädden från värmen och tillsätt citronsaften och skalet medan du vispar i 30 sekunder med en vanlig visp.
3. Häll blandningen i
4 små glas och låt stå kallt i minst 8 timmar. Servera!
Alla recept ger 4 portioner
LÄS OCKSÅ: 8 pang-pavor till Alla hjärtans dag